Рішення
від 18.06.2024 по справі 492/678/24
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/678/24

провадження № 2-о/492/51/24

РІШЕННЯ

Іменем України

18 червня 2024 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Череватої В.І.,

при секретарі судового засідання Деде К.В.,

представника заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа - Теплицька сільська рада Болградського району Одеської області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

ВСТАНОВИВ :

16 травня 2024 року заявник звернувся до суду з заявою, в якій просить встановити факт, що він, та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 1979 року подень її смерті до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування своєї заяви, ОСОБА_2 зазначав, що з ОСОБА_3 вони почали разом проживати з 1979 року за адресою: АДРЕСА_1 , як дружина та чоловік, але шлюб між ними не був зареєстрований. Стверджує, що за час проживання однією сім`єю, як чоловіка та дружини вони вели спільне господарство, допомагали один одному у всьому, мали спільний сімейний бюджет, сплачували комунальні платежі, купувати продукти, одяг, Заявник стверджує, що займався її похованням та сплачував всі витрати на її поховання. Зазначає, що встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу заявнику необхідно для оформлення спадкових прав.

Ухвалою судді від 16.05.2024 року було відкрито провадження по справі та призначено судове засідання.

17.05.2024 року у завідувача Арцизької державної нотаріальної контори Одеської області Панашенка Ігоря було витребувано витяг із Спадкового реєстру на померлу ОСОБА_3 та відомості, щодо спадкоємців, які прийняли спадщину після неї.

У судовому засіданні представник заявника заяву підтримав, та просив її задовольнити.

Представник Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області надав до суду заяву, просив розглянути справу за їх відсутності, проти задоволення заяви не заперечував.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що вказана заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Матеріалами справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 13.11.2019 року, виданим Арцизьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Одеській обласмті, актовий запис № 565.

Як вбачається з інформації щодо спадкової справи №140/2020 до майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , із заявою про прийняття спадщини звернувся лише заявник - ОСОБА_2 . Інших спадкоємців немає.

Теплицька сільська рада Арцизького району Одеської області надала довідку, що ОСОБА_3 , 1938 року народження, дійсно було зареєстрована та проживала на момент смерті за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ОСОБА_2 .

Відповідно до Акту від 13.07.2023 року, підписаного сусідами заявника - ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , вказані особи підтверджують, що знають ОСОБА_2 , 1942 року народження та його дружину - ОСОБА_3 , 1938 року народження і є їхніми сусідами. З 1979 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стали проживати разом за адресою: АДРЕСА_1 . Вони вели спільне господарство.

Також допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 повідомили, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 їх сусіди, які проживали як чоловік та дружина з 1979 року, вели спільне господарство, у них був спільний син, який загинув.

Із копії паспорта заявника - також вбачається, що він зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Також підтвердженням спільного проживання заявника з ОСОБА_3 підтверджується копією листів погосподарської книги Теплицької сільської ради за період з 1980-1982, 1996-2001 роки.

Згідно із ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Тлумачення ч.1 ст.293 ЦПК України свідчить, що суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з метою підтвердження наявності або відсутності таких фактів.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пункті 1 постанови від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в спорах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Згідно зі ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Згідно із вимогами ч. 2, 4 ст. 3 СК України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом а таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ст. 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення чинного законодавства.

З огляду на зазначені положення законодавства, проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом) підставою для виникнення в них певних прав та обов`язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно. У постанові від 3 липня 2019 року у справі № 554/8023/15-ц Велика Палата Верховного Суду зауважила, що вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, суд має встановити факти спільного проживання однією сім`єю; спільний побут; взаємні права та обов`язки.

Надані заявником докази є належними та допустимими, з точки зору закону, що доводить проживання однією сім`єю ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до дня її смерті.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За змістом ст.ст.77-79 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Як встановлено при розгляді справи, встановлення факту спільного проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу дасть заявнику підстави для реалізації його права на спадщину та оформлення її у відповідності до вимог Закону.

Встановлення заявленого факту не суперечить чинному законодавству України і не порушує чиїх-небудь прав або охоронюваних законом інтересів.

Таким чином, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 фактично спільно проживали за адресою: АДРЕСА_1 . В іншому шлюбі жоден з них не перебував. Наявність спільного побуту, спільного бюджету, взаємних прав та обов`язків, сімейної єдності з достатньою повнотою підтверджені свідченнями свідків, допитаних у судовому засіданні.

Аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою, знайшла своє підтвердження та була доведеною належними доказами в частині факту її спільного проживання зі спадкодавцем як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з 1979 року до дня смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , тобто більше ніж п`ять років до дня відкриття спадщини.

Керуючись ст.ст.12, 81, 263-265, 293, 315-319 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа - Теплицька сільська рада Болградського району Одеської області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому наявного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано протягом строку оскарження; у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Арцизького районного суду

Одеської області Черевата В.І.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119800553
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —492/678/24

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Черевата В. І.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Черевата В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні