Ухвала
від 18.06.2024 по справі 701/674/24
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 701/674/24 Провадження № 2-о/701/25/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2024 року Суддя Маньківського районного суду, Черкаської області А. І. Костенко, розлянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , представника заявника: ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 ,Служба усправах дітейМаньківської селищноїради про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

Представник заявника звернувся до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить встановити юридичний факт самостійного виховання та утримання заявником ОСОБА_1 дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши зміст заяви та доданих до неї документів, суд доходить висновку, що у відкритті провадження у справі слід відмовити з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного); окремого провадження.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Окреме провадження - це одностороннє провадження, в якому відсутній спір про право.

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану. При цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Встановлення факту, що має юридичне значення в окремому провадженні можливе при умові, що факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення та встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пунктах 1, 3 постанови від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У тому разі, коли буде виявлено, що з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, суддя мотивованою ухвалою відмовляє у відкритті провадження у справі, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

У постанові ВП ВС від 10.04.2019 в справі №320/948/18 зроблено висновок про те, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх установлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

В свою чергу встановлення факту про який просить суд заявник в своїй заяві створює правову підставу для пред`явлення особами зазначеним у ч. 1 ст. 165 СК України позову про позбавлення матері ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 .

Отже, суд вважає, що встановлення факту про який просить суд заявник в своїй заяві має преюдиціальний характер та нерозривно пов`язаний з самим правовим наслідком його встановлення позбавленням батьківських прав, що в свою чергу є спором, який підлягає вирішенню в порядку позовного провадження.

Враховуючи, що є спір про право, який вирішується в позовному провадженні, а згідно ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, у відкритті провадження слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 259-260, 293, 315, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

У відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , представника заявника: ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 ,Служба усправах дітейМаньківської селищноїради про встановлення факту, що має юридичне значення відмовити.

Роз`яснити заявнику про право подати позов на загальних підставах.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Черкаського апеляційного суду впродовж п`ятнадцяти днів.

Суддя А. І. Костенко

СудМаньківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119829036
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —701/674/24

Постанова від 24.09.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Постанова від 24.09.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні