Ухвала
від 19.06.2024 по справі 569/11238/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/11238/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в особі головуючого судді Гордійчук І.О. розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Міністерство оборони України, Вознесенівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) та Військова частина НОМЕР_1 Національної Гвардії України, про встановлення факту смерті,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 на території с.Значкове, Павлівської ОТГ, Запорізького району, Запорізької області, під час виконання бойового завдання.

Проте, зазначена заява не може бути прийнята до розгляду Рівненським міським судом Рівненської області, та підлягає направленню за підсудністю з наступних підстав.

Згідно з ч. 1ст.23ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Однією із процесуальних особливостей розгляду справ окремого провадження є те, що законодавець для кожної категорії справ визначає підсудність.

У своїй заяві, як на підставу звернення до Рівненського міського суду Рівненської області з заявою, заявник посилається на вимоги ст..305, та ч.1 ст.316 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 316 ЦПК Українизаява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання, також, згідно зст. 305 ЦПК Українизаява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Відповідно дост. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

Заявник зазначає, що згідно довідки про фактичне місце проживання від 18.04.2024 вих.№14 виданої головою правління ОСББ «ГОСПОДАР» та акту фактично проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Проте, місце проживання фізичної особи згідноЗакону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»має бути зареєстровано у передбаченому порядку.

З матеріалів справи вбачається, що зареєстрованим місцем проживання заявника є АДРЕСА_2 .

Постановляючи ухвалу, суд приймає до уваги, що згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п.1 ст.6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Відповідно достатті 378 ЦПК Українисудове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленоюзакономпідсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Таким чином, дана справа не підсудна Рівненському міському суду Рівненської області.

Згідно з ч.1ст.31 ЦПКсуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншому суду .

Згідно ч.3 ст.31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим кодексом підсудністю, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження.

Виходячи з викладеного, суд прийшов до висновку, що дана заява підсудна Ленінському районному суду м.Запоріжжя, в порядку цивільного судочинства, та підлягає направленню до цього суду за підсудністю.

Керуючись ст.ст.31,260,353 ЦПК України, суддя, -

постановив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Міністерство оборони України, Вознесенівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) та Військова частина НОМЕР_1 Національної Гвардії України, про встановлення факту смерті - передати на розгляд за підсудністю до Ленінського районного суду м.Запоріжжя (вулиця Незалежної України, 2, Запоріжжя, Запорізька область, 69000)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення до Рівненського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.О.Гордійчук

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення19.06.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119840952
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті, з них:

Судовий реєстр по справі —569/11238/24

Ухвала від 28.08.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні