Рішення
від 27.05.2024 по справі 207/845/24
БАГЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

№ 207/845/24

№ 2/207/609/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2024 року Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Подобєд О.К.

при секретарі Пильовій І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кам`янське цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Кам`янської міської ради, треті особи: Друга Кам`янська державна нотаріальна контора державний нотаріус Другої Кам`янської державної нотаріальної контори Астахова О.С., Департамент комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам`янської міської ради, про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до Кам`янської міської ради, треті особи: Друга Кам`янська державна нотаріальна контора державний нотаріус Другої Кам`янської державної нотаріальної контори Астахова О.С., Департамент комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам`янської міської ради, про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування пред`явлених позовних вимог вказала, що вона є спадкоємицею першої черги, як дружина після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадщину після покійного чоловіка вона прийняла та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на частку квартири. Ще частина спадкового майна після смерті чоловіка залишилась недооформленою, а саме житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 . З метою дооформлення спадщини, вона звернулась до нотаріальної контори, але 13.12.2023 року державним нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки відсутні документи, які підтверджують право власності за померлим. Згідно даних КП «Кам`янське РБТІ» ДОР, право власності на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_3 , який був рідним батьком її чоловіка, та який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Прийнявши спадщину після свого батька, її чоловік не встиг переоформити право власності на зазначений житловий будинок, оскільки помер. Просить позов задовольнити.

Позивачка та її представник в судове засідання не з`явились, надали заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали повністю, просили їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Надав заяву в якій просив справу розглянути без участі їх представника.

Третя особа державний нотаріус Другої Кам`янської державної нотаріальної контори Астахова О.С. в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Представник третьої особи Департаменту комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам`янської міської ради в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер чоловік позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.9).

12 серпня 2020 року позивачка ОСОБА_1 звернулась до державного нотаріуса Другої кам`янської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину та отримала свідоцтво про право на спадщину. Однак, ще частина спадкового майна після смерті ОСОБА_2 залишилась недооформленою, а саме житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 .

З метою дооформлення спадщини, позивачка звернулась до нотаріальної контори, але 13.12.2023 року державним нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки відсутні документи, які підтверджують право власності за померлим.

Згідно даних Комунального підприємства «Кам`янське РБТІ» ДОР №1/2/263 від 27.04.2023 року, право власності на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 зареєстровано за ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності від 10.05.1957 року, виданого Дніпродзержинським відділом комунального господарства, згідно рішення виконкому Дніпродзержинської міської ради №317 від 07.05.1957 року (а.с.15).

ОСОБА_3 , був рідним батьком чоловіка позивачки ОСОБА_2 , та помер ІНФОРМАЦІЯ_4 . Після його смерті все спадкове майно успадкував його син ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про право на спадщину, виданим державним нотаріусом Другої дніпродзержинської державної нотаріальної контори від 22.11.2005 року (а.с.12).

Прийнявши спадщину після ОСОБА_3 , чоловік позивачки ОСОБА_2 не встиг переоформити право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , оскільки помер.

Згідно зі ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно із ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

На підставі ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Недопускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Статтею 377 ЦК України передбачено, що до особи, яка набула право власності на об`єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об`єкт незавершеного будівництва, право власності на який зареєстровано у визначеному законом порядку, або частку у праві спільної власності на такий об`єкт, одночасно переходить право власності (частка у праві спільної власності) або право користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об`єкт, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для відчужувача (попереднього власника) такого об`єкта, у порядку та на умовах, визначених Земельним кодексом України. Істотною умовою договору, який передбачає перехід права власності на об`єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об`єкт незавершеного будівництва, який розміщений на земельній ділянці і перебуває у власності відчужувача, є умова щодо одночасного переходу права власності на таку земельну ділянку (частку у праві спільної власності на неї) від відчужувача (попереднього власника) відповідного об`єкта до набувача такого об`єкта.

Положення ст. 120 ЗК України вказують на те, що у разі набуття права власності на об`єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об`єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об`єкта до набувача такого об`єкта без зміни її цільового призначення. У разі якщо відчужувачу (попередньому власнику) такого об`єкта належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку, до набувача цього об`єкта переходить право власності на таку частку. У разі набуття частки у праві спільної власності на об`єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об`єкт незавершеного будівництва право власності на земельну ділянку (крім земель державної, комунальної власності), на якій розміщено такий об`єкт, одночасно переходить від відчужувача (попереднього власника) такого об`єкта до набувача у розмірі належної відчужувачу (попередньому власнику) частки у праві спільної власності на такий об`єкт, крім випадку, коли попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі. Якщо відчужувачу (попередньому власнику) у праві спільної власності на такий об`єкт належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі, право власності переходить у такому самому розмірі.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 328, 377, 1216, 1217, 1218, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 3-13, 76-89, 235, 258-259, 263-265,268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Кам`янської міської ради, треті особи: Друга Кам`янська державна нотаріальна контора державний нотаріус Другої Кам`янської державної нотаріальної контори Астахова О.С., Департамент комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам`янської міської ради, про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 67,3 кв.м., житловою площею 35,6 кв.м., з подальшою реєстрацією речових прав на нерухоме майно, подальшою державною реєстрацією, з одночасним припиненням речових прав іншої особи відомості стосовно якої зазначено в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно станом на час ухвалення судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційного скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Подобєд О.К.

СудБаглійський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119850842
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —207/845/24

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Подобєд О. К.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Подобєд О. К.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Подобєд О. К.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Подобєд О. К.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Подобєд О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні