Ухвала
від 13.06.2024 по справі 631/973/23
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


УХВАЛА

13 червня 2024 року

м. Харків

справа № 631/973/23

провадження № 22-ц/818/1819/24

Харківський апеляційний суд у складі:

Головуючого: Тичкової О.Ю.

суддів: Маміної О.В., Пилипчук Н.П.,

за участю секретаря: Тітченко О.В.

учасники справи:

заявник ОСОБА_1

заінтересована особа: Орган опіки та піклування Нововодолазької селищної ради Харківської області

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Харкові клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів,

у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_1 на ухвалу Валківського районного суду Харківської області від 05 березня 2024 року у складі судді Токмакової А.П., -

встановив:

У липні 2023 ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначити його опікуном.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 05 березня 2024 року у задоволенні заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Нововодолазької селищної ради Харківської області про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначення його опікуном відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_1 просить скасувати ухвалу суду першої інстанції, призначити експертизу, витребувати історію хвороби і амбулаторну картку та ухвалити нове, яким задовольнити заяву у повному обсязі.

В клопотанні про витребування доказів просила витребувати:

1. Історію хвороби ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ізКНП «Нововодолазька ЦЛ»

2. Амбулаторну картку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ізКНП «Нововодолазька ЦЛ».

Обговоривши доводи клопотання про витребування вищезазначених документів, колегія суддів вважає, що вказане клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 23 листопада 2023 року було призначено судово-психіатричну експертизу та витребувано ізКНП «Нововодолазька ЦЛ»оригінали медичної документації на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У відповідь на запит суду від 23.11.2023 адміністрація КНП «Нововодолазька ЦК» Нововодолазької селищної ради надала інформацію, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на «Д» обліку у лікаря психіатра не перебуває.

14.02.2024 до суду першої інстанції надійшов лист Харківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» №60 від 13.02.2024 про повернення матеріалів цивільної справи без виконання ухвали суду від 23.11.2023 про призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 , оскільки не надано запитувану судом медичну документацію на її ім`я, яка необхідна для проведення експертизи.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 04 лютого 2024 року провадження у справі було відновлено, у зв`язку із надходженням до суду листа заступника директора з експертної роботи Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса», в якому повідомлено що, оскільки документи для проведення експертизи не надані її повернуто без виконання.

Разом з тим, судова колегія звертає увагу, що КНП «Нововодолазька ЦК» не в повному обсязі було виконано ухвалу суду Валківського районного суду Харківської області від 23 листопада 2023 року, якою витребувано медичну документацію стосовно ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч. 1ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Частиною 6 та 7ст.84ЦПКУкраїни передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч.8 ст.84 ЦПК України).

Колегія суддів враховує, що для встановлення обставин по справі та перевірці доводів заявника, необхідними є витребування документів, зазначених в ухвалі суду першої інстанції, які не були виконані належним чином КНП «Нововодолазька ЦЛ».

Тому колегія суддів вважає, що наявні підстави для задоволення клопотання та витребування у КНП «Нововодолазька ЦЛ» витребуваних документів, що безпосередньо стосуються предмета позову.

Керуючись ст. ст.84,260,261 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_2 , яка діє в інтересах ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати ізКНП «Нововодолазька ЦЛ»оригінал Історії хвороби ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ізКНП «Нововодолазька ЦЛ»

2.Витребувати ізКНП «Нововодолазька ЦЛ»оригінал Амбулаторної картки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ізКНП «Нововодолазька ЦЛ» для проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Головуючий: О.Ю. Тичкова

Судді: О.В. Маміна

Н.П. Пилипчук

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.06.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119851875
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —631/973/23

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні