Рішення
від 06.06.2024 по справі 317/7101/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 317/7101/23

№/п 2/317/244/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2024 року

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Ачкасова О.М.

при секретарі Фененко М.Р.,

розглянувши у судовому засіданні в м. Запоріжжя у загальному позовному провадженні справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Біленьківської об`єднаної територіальної громади в особі Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні позивача: Запорізька районна державна нотаріальна контора, про визнання права власності в порядку спадкування за законом на спадковий житловий будинок та господарські споруди,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Біленьківської об`єднаної територіальної громади в особі Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом на спадковий житловий будинок та господарські споруди, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їхня мати ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку з господарськими спорудами в АДРЕСА_1 . Позивачі, як спадкоємці за законом, прийняли спадщину, звернувшись до Запорізької районної державної нотаріальної контори, в зв`язку з чим була відкрита спадкова справа. При оформленні прав на спадковий житловий будинок з господарськими спорудами нотаріусом було встановлено, що правовстановлюючий документ на спадковий житловий будинок відсутній, в зв`язку з чим нотаріусом Запорізької районної державної нотаріальної контори була винесена Постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії, тому позивачі були вимушені звернутися до суду із позовом.

Позивачі в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись своєчасно та належним шляхом, від представника позивачів до суду надійшла заява про розгляд справи без участі позивачів та їх представника, позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача до суду не з`явився, про час та місце розгляду справи попереджався своєчасно та належним шляхом, від представника відповідача до суду надійшла заява про розгляд справи без участі представника відповідача, у якій відповідачем позов був визнаний у повному обсязі.

Представник третьої особи до суду не з`явився, про час та місце розгляду справи попереджався своєчасно та належним шляхом, від представника третьої особи до суду надійшла заява про розгляд справи без участі представника третьої особи, заперечення до позову відсутні.

Суд за вказаних обставин вважає можливим розглянути справу у загальному позовному провадженні за відсутності зазначених осіб, які беруть участь у справі і не з`явились.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши усі докази у сукупності, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Запорізьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області 07.01.2023 р., встановлений факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , актовий запис № 81.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого Біленьківською сільською радою Запорізького району Запорізької області, встановлений факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , актовий запис № 17.

Відповідно до копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 12.02.1959 р., ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , перебували у зареєстрованому шлюбі з 12.02.1959 р.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_5 були дітьми померлих ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про їх народження, де у графі «батько» зазначений « ОСОБА_4 », а у графі «мати» - « ОСОБА_3 ».

Згідно довідки виконавчого комітету Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області за вих.№2543/01928 від 15.12.2023 р., на момент смерті ОСОБА_3 , разом із померлою, за адресою: АДРЕСА_1 , ніхто не був зареєстрований.

За життя, а саме 03.02.1998 року, ОСОБА_4 склав заповіт, у якому заповідав житловий будинок і все своє майно ОСОБА_3 , що підтверджується копією заповіту, посвідченого ОСОБА_6 , секретарем виконавчого комітету Біленьківської сільської ради народних депутатів Запорізького району Запорізької області, реєстровий номер №45 від 03.02.1998 року.

Відповідно до копії спадкової справи №219/2014, відкритою Запорізькою районною державною нотаріальною конторою 05.06.2014 р., після смерті ОСОБА_4 , його дружина ОСОБА_3 , звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку.

Згідно копії спадкової справи №68/2023, відкритою Запорізькою районною державною нотаріальною конторою 17.03.2023 р., після смерті ОСОБА_3 , позивачі ОСОБА_2 та ОСОБА_1 звернулися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Згідно постанови нотаріуса Запорізької районної державної нотаріальної контори Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) за вих.№1382/02-31 від 22.11.2023 р., позивачам було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст. 68 Закону України «Про нотаріат» нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва та склад спадкового майна.

Відповідно до п.п. 4.15 п. 4 глави 10 розділу 11 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до вимог ст. 49 Закону України «Про нотаріат» у разі не подання відомостей (інформації) та документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії, нотаріус відмовляє у її вчиненні, про що, на вимогу заінтересованої особи, виносить мотивовану постанову.

За змістом п. 23 Постанови №7 Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п.3.1. Листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 №24-753/0/4-13 « Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» вбачається: «При вирішенні спору про визнання права власності на спадкове майно потрібно розмежовувати час і підстави виникнення права власності у спадкодавця, які кваліфікуються відповідно до законодавства України чинного на час виникнення права власності та підстави спадкування зазначеного майна, що визначаються на час відкриття спадщини та згідно із п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК. Належність правовстановлюючих документів встановлюється судом відповідно до законодавства, яке було чинним на час набуття права власності на житловий будинок».

Встановлення судом часу завершення спорудження будинку визначає законодавство, відповідно до якого встановлюється правовий режим нерухомого майна та документи, якими посвідчується право власності на це майно.

До компетенції виконкомів місцевих Рад відносилось питання внесення записів про право власності на будинки за громадянами у погосподарські книги місцевих Рад.

Тобто, записи у погосподарських книгах визначались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності.

Згідно до ст. 1299 ЦК України: якщо у складі спадщини, яку прийняв спадкоємець є нерухоме майно, спадкоємець зобов`язаний зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна (стаття 182 цього Кодексу). Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

Як роз`яснено в листі Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», при розгляді справ про визнання права власності на спадкове нерухоме майно у випадках, якщо спадщина прийнята, проте спадкоємцем не було здійснено державну реєстрацію права на спадщину (ст. 1299 ЦК України), слід брати до уваги, що законодавець розмежовує поняття «виникнення права на спадщину» та «виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини», і пов`язує із виникненням цих майнових прав різні правові наслідки.

З наданої ТОВ «ЗМБТІ» інформації за вих. №1136 від 31.03.2023 року, вбачається, що в матеріалах інвентаризаційної справи на об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , правовстановлюючі документи на житловий будинок, користувачем якого був ОСОБА_4 , не містяться, що також підтверджується технічним паспортом.

Згідно облікової картки об`єкта погосподарського обліку на 2011-2015 роки, головою домогосподарства за адресою: АДРЕСА_1 був ОСОБА_4 , а після його смерті стала ОСОБА_3 .

Зміна поштової адреси спадкового будинку підтверджується рішенням Шостої сесії Сьомого скликання Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області №08-6/2016 від 28.01.2016 року.

Вартість спірного майна, згідно висновку про орієнтовну ринкову вартість нерухомого майна, складеного суб`єктом оціночної діяльності ОСОБА_7 , станом на 18.12.2023 року складає 175625,00 грн.

Згідно до ст. 1299 ЦК України: якщо у складі спадщини, яку прийняв спадкоємець є нерухоме майно, спадкоємець зобов`язаний зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна ( стаття 182 цього Кодексу). Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

Відповідно до ст. 182 ЦК України та Закону України «Про державну реєстрації по справі речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» встановлено, що об`єкти нерухомого майна підлягають спеціальній реєстрації відповідним органом. Згідно до ст.2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно це офіційне визнання і підтвердження державою факту виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно.

На підставі ч. 1 ст. 1216 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до вимог ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України спадкоємцями за законом першої черги є в рівних частках діти, дружина ( чоловік) та батьки померлого.

Таким чином, на підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне позов задовольнити та визнати за позивачами по 1/2 частині за кожним право власності в порядку спадкування за законом на спадковий житловий будинок з господарськими спорудами в АДРЕСА_1 , після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 80, 81, 89, 200, 259, 263-265, 273 ЦПК України, ст.ст. 1216, 1217, 1218, 1261, 1268 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ) право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину житлового будинку та господарських споруд, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. «А», літню кухню літ. «Б», гаражі «В», «Д», «Т», сараї літ. «Г», «З», «К», «Л», «П», «Ф», навіси літ. «Ж», «М», «О», «У», «Х», вбиральня літ. «Н», вольєр літ. «Р», альтанка літ. «С», погріб з шийкою пг.пг1,пг2, паркани №3,5,10,11, ворота 34, свердловина №6, колодязь №7, хвіртка №6, заливна яма №9.

Визнати за ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_5 ) право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину житлового будинку та господарських споруд, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: житловий будинок літ. «А», літню кухню літ. «Б», гаражі «В», «Д», «Т», сараї літ. «Г», «З», «К», «Л», «П», «Ф», навіси літ. «Ж», «М», «О», «У», «Х», вбиральня літ. «Н», вольєр літ. «Р», альтанка літ. «С», погріб з шийкою пг.пг1,пг2, паркани №3,5,10,11, ворота 34, свердловина №6, колодязь №7, хвіртка №6, заливна яма №9.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складений 06.06.2024 року.

Суддя: О.М. Ачкасов

СудЗапорізький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119852493
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —317/7101/23

Рішення від 06.06.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні