Постанова
від 20.06.2024 по справі 280/4193/24
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

20 червня 2024 року м. Дніпросправа № 280/4193/24

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Головко О.В. (доповідач),

суддів: Ясенової Т.І., Суховарова А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Дніпрі апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради

на ухвалу Запорізького окружного адміністративного суду від 13 травня 2024 року (суддя Максименко Л.Я.) в адміністративній справі

за позовом Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради

до Запорізької обласної військової адміністрації

про визнання незаконним та скасування розпорядження, -

в с т а н о в и в :

Комунальне некомерційне підприємство «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради 08 травня 2024 року звернулося до суду з позовом, в якому просило визнати незаконним та скасувати розпорядження Голови обласної державної адміністрації, Начальника обласної військової адміністрації Івана Федорова № 262 від 06.05.2024 «Про припинення комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради».

Позивачем 10.05.2024 подано заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення дії розпорядження голови обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації № 262 від 06.05.2024. Заява підписана представником О. Ткаченко, на підтвердження повноважень якої надано довіреність від 03.01.2024 № 3.

Водночас, як вбачається зі змісту оскаржуваної ухвали суду першої інстанції, представником позивача ОСОБА_1 10.05.2024 подано клопотання вх. № 22253, в якому він просив заяву про забезпечення позову залишити без розгляду та повернути судовий збір.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 13 травня 2024 року заяву про забезпечення позову в адміністративній справі № 280/4193/24 залишено без розгляду.

Суд дійшов висновку, що клопотання подано уповноваженим представником позивача за довіреністю, виданою головою Ліквідаційної комісії Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради. З огляду на те, що відповідно до даних з ЄДРПОУ позивач перебуває в стані припинення, саме голова ліквідаційної комісії за законом є законним представником позивача.

Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить її скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду заяви по суті. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції не надано належної оцінки обставинам справи та нормам чинного законодавства. Зазначає, що у ОСОБА_1 були відсутні повноваження на подання клопотання про залишення без розгляду заяви Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради щодо встановлення заходів забезпечення позову.

У відзиві на апеляційну скаргу відповідач просить відмовити в її задоволенні, рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість ухвали суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов таких висновків.

Предметом спору в даній справі є розпорядження Голови обласної державної адміністрації, Начальника обласної військової адміністрації Івана Федорова № 262 від 06.05.2024 «Про припинення комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради».

Тобто, спірним є правомірність прийняття суб`єктом владних повноважень розпорядження про припинення Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради шляхом приєднання до Комунального некомерційного підприємства «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, тоді як заява про забезпечення позову та клопотання про відкликання такої заяви подані різними представниками.

Суд першої інстанції не надав належної оцінки такій обставині та не перевірив чи не суперечать такі дії представника ОСОБА_1 правам та інтересам Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради, враховуючи предмет та підстави заявленого позову в даній справі.

За висновком колегії суддів, суд першої інстанції не мав правових підстав для залишення заяви про забезпечення позову без розгляду, адже за наявності самого спору щодо припинення діяльності Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради, оскаржуване судове рішення негативно впливає на права та інтереси позивача та по своїй суті створює умови не доступу до суду.

Враховуючи сукупність наведених обставин, суд апеляційної інстанції доходить висновку, що оскаржувана ухвала суду першої інстанції підлягає скасуванню як така, що постановлена з неправильним застосуванням норм процесуального права.

Керуючись ст.ст. 243, 320, 322 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний протипухлинний центр» Запорізької обласної ради задовольнити.

Ухвалу Запорізького окружного адміністративного суду від 13 травня 2024 року в адміністративній справі № 280/4193/24 скасувати.

Справу направити до Запорізького окружного адміністративного суду для продовження розгляду заяви про забезпечення позову по суті.

Постанова суду набирає законної сили з 20 червня 2024 року та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повної постанови.

Повна постанова складена 20 червня 2024 року.

Головуючий - суддяО.В. Головко

суддяТ.І. Ясенова

суддяА.В. Суховаров

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119877683
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Судовий реєстр по справі —280/4193/24

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 13.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 04.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 04.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 04.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні