Рішення
від 04.06.2024 по справі 336/299/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН: 336/299/24

Провадження №: 2/336/1224/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2024 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Боєва Є.С., за участю секретаря судового засідання Журавель Д.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Магістральна 80» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості по оплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку,-

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла вищезазначена позовна заява, яка в подальшому уточнювалась .

В якості обґрунтування позову зазначено, що відповідачі є власниками квартири АДРЕСА_1 на праві спільної сумісної власності, загальною площе 68,91 кв.м.

18.07.2019 року та 28.03.2021 року на загальних зборах членів ОСББ «Магістральна 80» було прийнято рішення про затвердження розміру внесків на управління будинком та прибудинковою територією ОСББ «Магістральна 80», який складає 6,00 грн. за 1 кв.м.

За період з 01.08.2019 року о 31.11.2023 року включно Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Магістральна 80» відповідачам, як власникам квартири АДРЕСА_1 , нараховувались суми внесків з утримання будинком, та виставлялись відповідні рахунку, які за вказаний період становлять загальну суму 21499,92 грн. Відповідачами частково здійснювалась оплата на загальну суму 11163,46 грн., у зв`язку із чим утворилась заборгованість в розмірі 10336, 46 грн.

В свою чергу відповідачі будучи власниками вищевказаної квартири, свої зобов`язання по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку виконували неналежним чином, оскільки оплати проводили частково, внаслідок чого станом на 01.12.2023 року наявна заборгованість у сумі 10336,46 грн.

На підставі вищезазначеного позивач просить стягнути солідарно з відповідачів заборгованість по оплаті внесків на витрати на утримання багатоквартирного будинку ОСББ «Магістральна 80» за період з 01.08.2019 року по 31.11.2023 року включно в сумі 10336, 46 грн., а також понесені судові витрати у розмірі 2684 грн., а витрати на професійну правничу допомогу 2000 грн.

Ухвалою суду від 20.02.2024 року було відкрито провадження у справі з повідомленням сторін, судове засідання призначено на 15.04.2024 року.

15.04.2024 року розгляд справи відкладено на 04.06.2024 року у зв`язку із неявкою відповідачів

В судове засідання 04.06.2024 року позивач не з`явився в матеріалах справи наявна заява про розгляд справи за їх відсутності проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідачі повідомлявся про розгляд справи в порядку, передбаченому ЦПК України, в судове засідання двічі не з"явилися причини неявки не повідомили, відзиву не подали, тому, з урахуванням заяви позивача про відсутність заперечень проти винесення судом заочного рішення, суд ухвалив здійснити заочний розгляд справи на підставі наявних матеріалів, що відповідає положенням ч. 4 ст.223, ч.1 ст.280 ЦПК.

В силу ч. 2ст. 247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх дослідженні, дійшов висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до Статуту, затвердженого установчими зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 , створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Магістральна 80».

Згідно п.1 розділу 2 статуту ОСББ «Магістральна 80», метою об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Згідно інформації наданої з ТОВ «Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації» відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , є власниками квартири АДРЕСА_1 .

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ч.4 ст.4 цього Закону основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

За змістом ст.10 Закону передбачено, зокрема, що органами управління об`єднання є загальні збори співвласників правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління обєдання є загальні збори. Рішенням загальних зборів, прийняте відповідно до статут, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відносить, зокрема, питання про використанням спільного майна; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

18.07.2019 року та 28.03.2021 року на загальних зборах членів ОСББ «Магістральна 80» було прийнято рішення про затвердження розміру внесків на управління будинком та прибудинковою територією ОСББ «Магістральна 80», який складає 6,00 грн. за 1 кв.м., що підтверджується протоколом № 1 від 18.07.2019 року та протоколом № 1/21 від 28.03.2021 року.

Статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків, об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом платежі.

Згідно з ч. 5, ч. 8 ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі, якщо правління об`єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором із постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг. У цьому випадку об`єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об`єднання комунальних послуг. Відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається.

Такі дії є порушенням прав інших членів об`єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості з плати за відповідними рахунками у примусовому порядку.

Отже, відповідно до наведених вимог чинного законодавства особа, яка є власником квартири і у свою чергу співвласником будинку, в якому створено ОСББ, зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення цією особою таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих за цими витратами платежів.

Як вбачається із позовної заяви внаслідок неналежного виконання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , свої обов`язків щодо сплати обов`язкових внесків на утримання житлового будинку та прибудинкової території за період з 01.08.2019 року по 31.11.2023 року у них утворилась заборгованість у розмірі 10336,46 грн.

Для врегулювання досудового спору, відповідачам була направлена вимоги від 21.12.2023 року про необхідність добровільно сплати заборгованості, яку було отримано 26.12.2023 року, однак заборгованість не сплачена.

За приписами ч. 2 ст. 625 ЦК України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст. ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідачі у справі не спростували належними та допустимими доказами, як факт отримання наданих позивачем послуг, так і розмір заборгованості за їх надання, тому сума заборгованості підлягає стягненню з відповідачів.

З огляду на вищевказане, суд прийшов до висновку що позовні вимоги підлягають задоволенню, а саме стягненню з відповідачів на користь ОСББ «Магістральна 80» заборгованості у сумі 10336,46 грн.

Відповідно до положень ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі часткового задоволення позов покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи наведене, судовий збір в розмірі 2684 грн., та витрати на правничу допомогу в розмірі 2000 грн., що понесені позивачем, підлягають стягненню з відповідачів у розмірі, пропорційному до розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 141, 279, 264, 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 526, 612, 625 ЦК України, Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»,

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Магістральна 80» задовольнити.

Стягнути з солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Магістральна 80» (на рахунок у АТ «ПриватБанк» НОМЕР_1 , ЄДРПОУ 43078253) заборгованість по оплаті внесків на витрати на утримання багатоквартирного будинку ОСББ «Магістральна 80», за період з 01.08.2019 року по 31.11.2023 року включно в сумі 10336,46 грн. ( сто три тисячі тридцять шість гривень 46 коп.)

Стягнути в рівних частинах з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 судовий збір у розмірі 2684 грн.

Стягнути в рівних частинах з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 витрати на правничу допомогу в розмірі 2000 грн.

Відповідно до ст. 265 ч. 5 п. 4 ЦПК України зазначаються такі відомості:

Позивач ОСББ «Магістральна 80», знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Магістральна, 80; ЄДРПОУ 43078253.

Відповідач ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; РНОКПП невідомий.

Відповідач ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ; РНОКПП невідомий.

Відповідач ОСОБА_3 ,зареєстрована заадресою: АДРЕСА_3 ;РНОКПП невідомий.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Є.С. Боєв

04.06.24

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119885647
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —336/299/24

Ухвала від 08.07.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Рішення від 04.06.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні