Постанова
від 02.11.2010 по справі 4-510
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4- 510 \2010 р.

П О С Т А Н О В А

02 листопада 2010 року Солом»янський районн ий суд м. Києва

в складі головуючого судд і - А.М.ПЕДЕНКО

при секретарі - К.В. Ігнатушиній

з участю прокурора - Я.В.Набруско

захисника- ОСОБА_1

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні скар гу ОСОБА_2 про скасування постанови слідчого СВ Солом »янського РУ ГУ МВС України в м. Києві від 14.10.2009 року про пор ушення кримінальної справи щодо неї за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 286 КК Укра їни ,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 звернулась д о суду із скаргою , в якій вказ ує, що слідчим СВ Солом»янсь кого РУ ГУ МВС України м. Києв і Костюченко І.І. 14 жовтня 2009 року було порушено криміна льну справу відносно неї за о знаками злочину, передбачено го ст.286 ч. 1 КК України .

Скаржниця вважає ,що поста нова про порушення кримінал ьної справи від 14.10.2009 року є нез аконною , винесеною з порушен ням кримінально-процесуаль ного законодавства .

Вказує ,що з моменту дорож ньо-транспортної пригоди , що мала місце 01. 03.2005 року , з нею як учасницею не проведено жодн ої процесуальної дії , вона н е була навіть опитана слідчи м і не була обізнана про те ,щ о по факту пригоди в 2005 році б ула порушена кримінальна спр ава.

Також вважає незаконними д ії слідчого про зупинення д осудового слідства на строк більше 3-х років з причин ніби то не встановлення осіб ,які вчинили злочин . Вона особис то не ухилялась від слідств а , дані її та водія ОСОБА _4 у досудового слідства бул и наявні.

В подальшому в суді ОСОБ А_2 уточнила свою позицію і вказала, що на даний час не баж ає ,щоб справа була закрита по строку давності притягнен ня , бо вважає , що порушена після сплину більше 4-х років після пригоди постанова сам а по собі незаконна , бо були відсутні підстави та привод и до її порушення.

ОСОБА_2 вважає ,що слідчим не встановлено чи мали місце в діях водіїв ОСОБА_2 і О СОБА_4 взагалі порушення Пр авил Дорожнього Руху Україн и, що стали причиною дорожньо ї пригоди внаслідок якої по терпілим були спричинені сер едньої тяжкості тілесні ушко дження і яким чином конкрет но саме вона порушила прави ла безпеки дорожнього руху.

Суд , вислухав скаржника, представника скаржника, про курора , потерпілого по справ і ОСОБА_4, , вивчивши матер іали, що були підставою для п орушення кримінальної спра ви , приходить до висновку що скарга підлягає задоволенн ю , виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 98 КПК Ук раїни прокурор, слідчий ,орга н дізнання або суддя зобов»я зані винести постанову про порушення кримінальної спр ави лише при наявності приво дів та підстав для порушення кримінальної справи.

Відповідно до ст.94 КПК Укр аїни приводами і підставами для порушення кримінальної с прави є:

1. заяви або повідомлення пі дприємств , установ ,організа цій ,посадових осіб, представ ників влади ,громадськості а бо окремих громадян;

2. повідомлення представни ків влади ,громадськості або окремих громадян ,які затрим али підозрювану особу на міс ці вчинення злочину або з по личним ;

3. явка з повинною;

4. повідомлення опублікован і в пресі ;

5. безпосереднє виявлення о рганом дізнання ,слідчим ,про курором або судом ознак зло чину.

Справа може бути порушена тільки в тих випадках ,коли є достатні дані ,що вказують н а наявність ознак злочину.

В судовому засіданні із матеріалів кримінальної спр ави № 09-6399 вбачається , що 01.03.2005 ро ку біля 13 г. на перехресті Пові трофлотського проспекту та вул. Лукашевича в м. Києві від булось зіткнення автомобіл ів «Тайота » д.н.з. НОМЕР_2 п ід керуванням ОСОБА_2 та «ВАЗ-2107» ,д.н.з. НОМЕР_1 пі д керуванням ОСОБА_4

Внаслідок зіткнення воді ї вказаних автомобілів ОС ОБА_2 , ОСОБА_4 та пасажир ОСОБА_5 отримали тілесн і ушкодження різного ступен ю тяжкості.

05.03.2005 року ст. дізнавачем ВДАІ Солом»янського РУ ГУ МВС України в м. Києві по фа кту дорожньо-транспортної пр игоди було порушено криміна льну справу за ст. 286 ч. 1 КК Укра їни.

Слідчий СВ Солом»янськ ого РУ ГУ МВС України в м. Києв і Пятаков Є.В. , в провадже нні якого надійшла кримінал ьна справа , 17.06.2005 року провадж ення по справі зупинив в зв» язку із не встановленням ос іб ,які вчинили злочин.

09.01.2008 року постановою зас тупника начальника відділен ня СВ Солом»янського РУ ГУ МВ С України було поновлено дос удове слідство по даній спра ві .

14.10. 2009 року слідчий СВ Соло м»янського РУ ГУ МВС України в м. Києві Костюченко І.І. порушив кримінальну справу відносно ОСОБА_2 за ст. 286 ч. 1 КК України .

Однак суд вважає, що від повідно до ст. 94 ч. 2 КПК України для порушення кримінальної справи не було достатньо да них , які вказують про наявн ість ознак злочину за ст. 286 ч . 1 КК України .

Так, по даній справі пос тановою заступника начальн ика відділення СВ Солом»янсь кого РУ ГУ МВС України в м Києв і від 09.02.2008 року потерпілим ви знаний ОСОБА_4

Однак , ця особа визнана була потерпілим раніше ,ніж було порушено кримінальне п ереслідування щодо конкрет ної особи в 2009 році .

До того ж, відповідно до висновку № 592\є від 04.04.2005 року у ОСОБА_4 мали місце внаслід ок ДТП легкі тілесні ушкодже ння.

Між тим , кримінальна ві дповідальність за ст.286 КК Укр аїни настає за умови заподі яння наслідків у вигляді фі зичної шкоди ,яка є не менш не безпечною , ніж середньої тяж кості тілесне ушкодження.

Натомість як вбачаєть ся із матеріалів кримінальн ої справи гр. ОСОБА_5,яка отримала середньої тяжкост і тілесні ушкодження внаслі док вищевказаної дорожньої пригоди , потерпілою не визна валась і ця обставина залиш алась поза увагою досудовог о слідства . Дана особа не бул а допитана слідчим ,не прийн ято рішення щодо порушення прав даної особи і на даний ч ас у сунути це неможливо , бо ОСОБА_5 померла.

Крім того , суд вважає , щ о постанова про порушення к римінальної справи від 14.10.2009 р оку складена без дотримання вимог ст. 130 КПК України ,оскіл ьки в постанові особа, яка її виносить повинна окрім всьо го зазначати обгрунтування прийнятого рішення .

В даній постанові відсутн і обґрунтування слідчого п ро наявність ознак злочину саме в діях ОСОБА_2

Суд вважає що знайшли своє підтвердження тверджен ня скаржника про поспішніс ть прийнятого рішення слідчи м , який без достатньої перев ірки доказів,зробив висновок про наявність ознак злочин у в діях одного із водіїв дор ожньої пригоди та порушив к римінальну справу.

На підставі викладеног о і керуючись ст.ст. ,94, 97, 236-7, 236-8 КПК Укра їни ,-

пос тановив :

Скаргу ОСОБА_2 задовол ьнити.

Скасувати постанову слід чого СВ Солом»янського РУ ГУ МВС України м. Києві від 14.10.2009 р оку про порушення криміналь ної справи № 09-6399 відносно ОС ОБА_2 за ознаками злочину ,п ередбаченого ст.286 ч .1 КК Укра їни.

Постанова може бути оскар жена до Апеляційного суду м. Києва через районний суд про тягом 7 діб.

СУ ДДЯ:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.11.2010
Оприлюднено04.11.2010
Номер документу11989116
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-510

Постанова від 02.11.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко Ада Михайлівна

Постанова від 02.11.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Педенко Ада Михайлівна

Постанова від 11.06.2010

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко Олександр Володимирович

Постанова від 11.06.2010

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко Олександр Володимирович

Постанова від 19.02.2010

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Мельниченко Сергій Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні