Ухвала
від 14.06.2024 по справі 921/740/21
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

"14" червня 2024 р. Справа № 921/740/21

м. Львів

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача МАТУЩАКА О.І.

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 (вх.ЗАГС №01- 05/1545/24 від 30.05.24)

на ухвалуГосподарського суду Тернопільської області від 14.12.2021 (повний текст складено 30.12.2021, суддя Сидорук А.М.)

у справі№921/740/21

за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Агрокомбінат-Тернопіль", м. Київ

до боржникаПриватного підприємства "Афіша", м.Тернопіль

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Господарський суд Тернопільської області ухвалою від 14.12.2021, зокрема, відкрив провадження у справі № 921/740/21 про банкрутство ПП " Афіша"; визнав грошові вимоги ініціюючого кредитора ТОВ "Агрокомбінат-Тернопіль" в сумі 4 655 528,73 грн.; ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника; призначив розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Шимечка Андрія Ярославовича; вжив заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони ПП "Афіша" та власникам майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою, 30.05.2024 ОСОБА_1 подано апеляційну скаргу на зазначену ухвалу суду. Водночас, скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, яке мотивоване такими обставинами.

Власником ПП "Афіша" була ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , після чого свідоцтво про спадщину видано 10.05.2024 спадкоємцю ОСОБА_1 .

Ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство від 14.12.2024 скаржнику не надсилалася. Зі змістом ухвали Господарського суду Тернопільської області про відкриття провадження у справі про банкрутство ОСОБА_1 ознайомився 21.05.2024.

Арбітражним керуючим Шимечком Андрієм Ярославовичем через систему «Електронний суд» сформовано заяву про заперечення проти відкриття апеляційного провадження, у якій він посилається на те, що заява подана не належною особою та з пропуском строку на апеляційне оскарження. ОСОБА_3 вважає, що при розгляді питання про порушення справи про банкрутство, вирішувалися питання про права та інтереси ПП "Афіша", а не фізичної особи ОСОБА_1 .. При цьому, копія оскаржуваної ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутсво була вручена 18.01.2022 ОСОБА_2 під розписку, доказом чого є рекомендоване повідомлення про врученя поштового відправлення.

Згідно із ст. 254 Господарського процесуального кодексу України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Статтею 261 ГПК України передбачено, що незалежно від поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження, якщо апеляційна скарга подана після спливу одного року з дня складення повного тексту судового рішення, крім випадків: подання апеляційної скарги особою, не повідомленою про розгляд справи або не залученою до участі в ній, якщо суд ухвалив рішення про її права, інтереси та (або) обов`язки; пропуску строку на апеляційне оскарження внаслідок виникнення обставин непереборної сили.

Із системного аналізу зазначених вище норм вбачається, що для вирішення питання про поновлення строку на апеляційне оскарження, необхідно встановити, в якому статусі ОСОБА_1 як апелянт, подає апеляційну скаргу: як представник ПП "Афіша" чи від свого імені - як особа, яка не брала участі у справі.

У будь-якому випадку апелянту потрібно навести поважні причини пропуску строку на апеляційне оскарження та обгрунтувати, у чому саме полягає порушення його прав чи законних інтересів.

Згідно ст. ч. 3 ст. 260 ГПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 258 ГПК України, до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України Про судовий збір.

Згідно підпункту 7 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір розмір судового збору за подання апеляційних скарг у справі про банкрутство становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство судовий збір становить 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2021 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 2 270 грн.

При цьому, згідно із ч. 3 ст. 4 Закону України Про судовий збір при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Враховуючи зазначене, беручи до уваги, що апеляційну скаргу подано в електронній формі через підсистему "Електронний суд", то розмір судового збору за подання апеляційної скарги у цій справі складає (10*2270)*150%*0,8 = 27 240, 00 грн.

Проте до апеляційної скарги апелянтом не додано доказів сплати судового збору.

Згідно із п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копії цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. Однак, скаржником не додано до апеляційної скарги доказів надсилання копії апеляційної скарги усім учасникам справи.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга подана з порушенням вимог, встановлених п. 2, 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 260 ГПК України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 258 цього Кодексу, застосовуються положення ст.174 цього Кодексу.

При цьому, апелянту необхідно звернути увагу, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо ним не буде усунуто недоліки, встановленні при поданні апеляційної скарги у строк, встановлений судом, така скарга вважатиметься неподаною і буде повернута скаржнику.

Разом з тим, ч. 4 ст. 260 ГПК України визначено, що якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 261 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 254, 256, 258 - 260, 261 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Апеляційну скаргу ОСОБА_1 (вх.ЗАГС №01-05/1545/24 від 30.05.24) на ухвалу Господарського суду Тернопільської області від 14.12.2021 у справі №921/740/21 залишити без руху.

2. Апелянту усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, а саме: надати надати (надіслати) докази сплати судового збору у розмірі 27 240, 00 грн, надати докази надсилання копії апеляційної скарги усім учасникам справи; надати суду інформацію, в якому процесуальному статусі скаржник подає апеляційну скаргу та зазначити поважні причини пропуску строку на апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

3. Роз`яснити апелянту, що при невиконанні вимог цієї ухвали, апеляційну скаргу буде повернуто або буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Головуючий (суддя-доповідач) О.І. МАТУЩАК

СудЗахідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119894811
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/740/21

Ухвала від 19.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні