Ухвала
від 18.06.2024 по справі 1.380.2019.000722
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 червня 2024 року

м. Київ

справа №1.380.2019.000722

адміністративне провадження №К/9901/2414/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Чиркіна С.М.,

суддів: Берназюка Я.О., Шарапи В.М.,

за участі:

секретаря судового засідання Грабовської Т.О.,

представника позивача Львівської обласної

організації національної спілки

художників України Михайленка Є.О.,

представник позивача Українського

національного комітету

Міжнародної ради з питань пам`яток

і визначених місць (ІКОМОС) не з`явився,

представник відповідача не з`явився,

представника третьої особи

ТОВ «Центр розвитку нерухомості» Павлової А.А.,

представник третіх осіб

Міністерства культури України,

Управління охорони історичного

середовища Львівської міської ради не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про заміну третьої сторони правонаступником при розгляді касаційної скарги у справі № 1.380.2019.000722 за позовом Львівської обласної організації Національної спілки художників України, Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ІКОМОС) до Виконавчого комітету Львівської міської ради, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Центр розвитку нерухомості», Міністерство культури України, Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

У 2019 році Львівська обласна організація Національної спілки художників України (далі також позивач -1) та Український національний комітет міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ІКОМОС) (далі також позивач-2) звернулися до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Виконавчого комітету Львівської міської ради (далі також відповідач), треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Центр розвитку нерухомості» (далі також третя особа -1 або Товариство), Міністерство культури України (далі також третя особа- 2), Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради (далі також третя особа -3) про визнання протиправним та скасування рішення відповідача від 21 грудня 2018 року № 1414 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва на будівництво ТОВ «Центр розвитку нерухомості» готелю з адміністративно-торговими приміщеннями з підземним паркінгом та даховою котельнею на пл. А. Міцкевича, 9 у м. Львові» (далі також рішення № 1414).

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 17 жовтня 2019 року, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 18 грудня 2019 року, в задоволенні позову відмовлено.

Ухвалою Верховного Суду від 24 лютого 2020 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Львівської обласної організації Національної спілки художників України та Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ІКОМОС).

Ухвалою Верховного Суду від 19 березня 2024 року справу призначено до розгляду у порядку письмового провадження.

27 березня 2024 року через систему «Електронний суд» та 01 квітня 2024 року на адресу суду від адвоката Михайленка Євгена Олександровича, який діє в інтересах Львівської обласної організації Національної спілки художників України (позивач -1), надійшла заява про відмову від касаційної скарги.

01 квітня 2024 року через систему «Електронний суд» та 02 квітня 2024 року на адресу суду від адвоката Яцишина Андрія Володимировича, який діє в інтересах Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначених місць (ІКОМОС) (позивач -2), надійшла заява про відмову від касаційної скарги.

Ухвалою Верховного Суду від 01 квітня 2024 року справу призначено до розгляду у відкрите судове засідання на 23 квітня 2024 року о 15.00 год.

23 квітня 2024 року судове засідання відкладено на 01 травня 2024 року о 14.30 год., представникам позивачів надано час для надання документів на підтвердження повноважень відмовлятись від касаційної скарги.

26 квітня 2024 року за вх. К/9901/2414/20 Д-17 представником позивача - Українським національним комітетом Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ІКОМОС) через систему «Електронний суд» подано заяву про відмову від позову.

Ухвалою Верховного Суду від 01 травня 2024 року визнано обов`язковою явку позивача - Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначених місць (ІКОМОС) та відповідача - Виконавчого комітету Львівської міської ради в судове засідання, яке відбудеться 04 червня 2024 року о 15.00 годині, в приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. Князів Острозьких, 8, корпус 5.

Витребувано у Львівської обласної організації національної спілки художників України та Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначених місць (ІКОМОС) належним чином засвідченні статути та документи, які підтверджують повноваження керівників цих організацій та їх уповноважених представників на відмову від позову та відмову від касаційної скарги, чинних станом на момент подання відповідних заяв.

Встановлено строк для виконання цієї ухвали щодо надання доказів до 28 травня 2024 року .

10 травня 2024 року від Міністерства культури та інформаційної політики України надійшло клопотання про заміну третьої особи її правонаступником.

З покликанням на постанову Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2019 року № 829 «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади» (далі також постанова КМУ № 829), розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 року № 1360 «Питання Міністерства культури, молоді та спорту» (далі також розпорядження № 1360), постанову Кабінету міністрів України від 23 березня 2020 року № 238 «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади» (далі також постанова КМУ № 238), зазначено, що Міністерство культури та інформаційної політики України є правонаступником майна, прав та обов`язків Міністерства культури України.

В судовому засіданні представник позивача-1 та представник ТОВ «Центр розвитку нерухомості» не заперечували проти задоволення клопотання про заміну третьої особи Міністерство культури України на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Вирішуючи це клопотання, Верховний Суд виходить з такого.

Згідно з пунктом 3 постанови КМУ № 829 постановлено утворити Міністерство культури, молоді та спорту України, реорганізувавши шляхом перетворення Міністерство інформаційної політики та поклавши на утворений центральний орган виконавчої влади завдання та функції Міністерства культури і Міністерства молоді та спорту, що ліквідуються.

Пунктом 4 цієї ж Постанови ліквідовано Міністерство культури і Міністерство молоді та спорту.

Пунктом 7 цієї ж Постанови установлено, що Міністерство культури, молоді та спорту є правонаступником майна, прав і обов`язків Міністерства культури і Міністерства молоді та спорту, що ліквідуються.

Пунктом 13 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 року № 1074 визначено, що акт Кабінету Міністрів України про можливість забезпечення здійснення утвореним органом виконавчої влади повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється, видається після здійснення заходів, пов`язаних з державною реєстрацією утвореного органу виконавчої влади як юридичної особи публічного права, затвердженням положення про нього, структури та штатного розпису його апарату, кошторису та заповненням 30 відсотків вакансій.

Пунктом 14 цього ж Порядку передбачено, що право підписувати документи щодо здійснення повноважень та виконання функцій з формування і реалізації державної політики у визначеній Кабінетом Міністрів України сфері до дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України, зазначеним у пункті 13 цього Порядку, має керівник органу виконавчої влади, що припиняється (у разі його звільнення - заступник такого керівника), а після зазначеного дня - керівник утвореного органу виконавчої влади або органу виконавчої влади, до якого перейшли права та обов`язки органу виконавчої влади, що припиняється.

Розпорядженням КМУ № 1360-р визначено про можливість забезпечення здійснення з 01.01.2020 Міністерством культури, молоді та спорту покладених на нього функцій та повноважень.

Постановою КМУ від 23 березня 2020 року № 238 Міністерство культури, молоді та спорту перейменовано на Міністерство культури та інформаційної політики (ЄДРПОУ 43220275).

За такого правового регулювання, Міністерство культури та інформаційної політики України є правонаступником майна, прав і обов`язків Міністерства культури України.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України (далі також КАС України) у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне замінити третю особу - Міністерство культури України на правонаступника -Міністерство культури та інформаційної політики України.

Згідно із статтею 42 КАС України учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно до пункту 5 частини третьої статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Враховуючи значення справи для сторін, категорію та складність справи, а також питання, які необхідно розв`язати, суд вважає за необхідне визнати явку представника Міністерства культури та інформаційної політки України обов`язковою.

Беручи до уваги, що Український національний комітет міжнародної ради з питань пам`яток і визначених місць (ІКОМОС) та Виконавчий комітет Львівської міської ради не забезпечили обов`язкову явку представників в судове засідання, спосіб участі цих учасників, визначений ухвалою суду від 01 травня 2024 року, не змінюється.

Керуючись статтями 2, 9, 49, 78, 79, 80, 173, 205 КАС України, Суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Міністерства культури та інформаційної політики України задовольнити.

Замінити третю особу у справі її правонаступником, а саме Міністерство культури України на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Визнати обов`язковою явку третьої особи - Міністерства культури та інформаційної політики України в судове засідання, яке відбудеться 23 липня 2024 року о 15.00 годині, в приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. Князів Острозьких, 8, корпус 5.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 20 червня 2024 року.

Судді Верховного Суду С.М. Чиркін

Я.О. Берназюк

В.М. Шарапа

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119907370
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері містобудування; архітектурної діяльності

Судовий реєстр по справі —1.380.2019.000722

Ухвала від 18.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 18.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 18.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 17.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 29.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 01.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 26.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 10.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні