Ухвала
від 24.06.2024 по справі 730/697/24
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/697/24

Провадження № 2/730/239/2024

У Х В А Л А

підготовчого судового засідання

"24" червня 2024 р. м. Борзна

Борзнянський районний суд Чернігівської області в складі головуючого судді - Луговця О.А.

з участю секретаря судового засідання - Чорнухи Н.О.

представника відповідача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Борзни в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_2 до Борзнянської державної нотаріальної контори про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 через свого представника адвоката Царьова Р.В. звернулась до суду з даним позовом, в якому просить визнати незаконною та скасувати постанову Борзнянської державної нотаріальної контори від 09.10.2023р. про відмову у вчиненні нотаріальної дії у спадковій справі 291/2023р., заведеної після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , якою відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на дві земельні ділянки з кадастровими номерами 7420880400:02:013:0001, 7420880400:02:001:1090. Свої вимоги обґрунтовує тим, що вона є єдиною спадкоємицею, яка прийняла спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 її рідної тітки ОСОБА_3 , яка на день смерті була зареєстрована в АДРЕСА_1 , але фактично проживала в АДРЕСА_2 . Борзнянською держнотконторою була заведена спадкова справа до майна померлої ОСОБА_3 , але постановою від 09.10.2023р. їй безпідставно відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на зазначені земельні ділянки, оскільки нотаріус за наявними матеріалами спадкової справи та згідно чинного законодавства мав можливість встановити коло всіх можливих спадкоємців і вчинити відповідну нотаріальну дію.

Ухвалою судді Борзнянського районного суду Чернігівської області від 31 травня 2024 року дана позовна заява прийнята до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у справі й призначено підготовче судове засідання.

Протокольною ухвалою суду від 19 червня 2024 року в підготовчому судовому засіданні було оголошено перерву в зв`язку із задоволенням клопотання представника позивачки про витребування у Борзнянської державної нотаріальної контори копії спадкової справи №291/2023 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 .

Позивачка, як і її представник, були належним чином та своєчасно повідомлені про дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання, що підтверджується довідкою про доставку електронного документу до електронного кабінету, але до суду не з`явились, представник позивачки через систему «Електронний суд» 24.06.2024р. надіслав клопотання, в якому просить: з огляду на віддаленість їх місця проживання (близько 350км) надати їм можливість брати участь в усіх судових засіданнях по справі в режимі відеконференції поза межами приміщення суду із використанням власних технічних засобів за допомогою ЕЦП системи відеоконференцзв`язку «EASYCON»; викликати й допитати в якості свідка ОСОБА_4 ; долучити до матеріалів справи копію нотаріально посвідченої заяви ОСОБА_2 від 05.02.2024р; закрити підготовче судове засідання і призначити справу до розгляду по суті.

Відповідач був належним чином та своєчасно повідомлений про дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання шляхом направлення судових документів до електронного кабінету та кур`єром (ч.6-8 ст.128 ЦПК України), що підтверджується довідкою про доставку електронного документу, розпискою про одержання повістки, але в установлений строк відзиву на позов не подав, представник відповідача після оголошеної перерви до суду не з`явився, надав копію витребуваної спадкової справи та заяву, в якій просить розглядати справу в його відсутність, позов ОСОБА_2 не визнає, оскільки спадкодавець на момент відкриття спадщини мала громадянство іншої держави, була зареєстрована й проживала не в. Харків, а в м. Уфа Республіки Башкоростан, куди її забрав син, який є спадкоємцем першої черги, тоді як позивачка - п`ятої черги, зі спадкодавцем також могли проживати спадкоємці інших черг, спадкодавець могла скласти заповіт на території іншої держави, на даний час припинені всі юридичні стосунки з державою-агресором, в зв`язку з чим нотаріальна контора не має можливості встановити коло спадкоємців померлої ОСОБА_3 , яким можуть бути і громадяни України й права яких можуть бути порушені.

Неявка належним чином сповіщених сторін у даному випадку у відповідності до положень ст.198 ЦПК України не перешкоджає завершенню підготовчого судового засідання.

З`ясувавши коло питань, передбачених приписами ст.197 ЦПК України, необхідних для досягнення завдань підготовчого провадження, визначених ст.189 ЦПК України, суд у відповідності до положень ст.189-200 ЦПК України приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивачки щодо виклику свідка, долучення додаткових доказів та можливість закриття підготовчого провадження з призначенням справи до судового розгляду по суті.

Крім того, враховуючи запровадження на території держави воєнного стану, значну територіальну віддаленість від суду місця проживання сторони позивача, з метою забезпечення права на доступ до правосуддя, у відповідності до положень ст.212 ЦПК України суд вважає за можливе частково задовольнити клопотання представника позивачки й проводити судовий розгляд справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використання його власних технічних засобів та електронного підпису. Водночас жодних відомостей про наявність таких технічних засобів та електронного підпису у самої позивачки суду надано не було, тому в частині неї клопотання задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.189-200, 212 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивачки адвоката Царьова Р.В. - задовольнити частково.

Закрити підготовче провадження та справу за позовом ОСОБА_2 до Борзнянської державної нотаріальної контори про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії - призначити до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні в приміщенні Борзнянського районного суду Чернігівської області (м. Борзна Ніжинського району Чернігівської області, вул. Незалежності, 4) на 04 липня 2024 року о 10-00 год.

Судові засідання в даній справі проводити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення «EASYCON» за участі в ньому представника позивачки ОСОБА_2 адвокатаЦарьова Романа Валерійовича із використанням його власних технічних засобів (електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_4 , моб.тел. НОМЕР_1 ).

Попередити представника позивачки, що відповідно до положень ч.5 ст.212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку, тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Розгляд справи проводити суддею одноособово.

В судове засідання викликати сторони, свідка ОСОБА_4 (обов`язок по забезпеченню його явки покласти на сторону позивача).

Копію даної ухвали направити сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Борзнянського районного суду О.А.Луговець

СудБорзнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення24.06.2024
Оприлюднено26.06.2024
Номер документу119924588
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —730/697/24

Рішення від 04.07.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Рішення від 04.07.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Луговець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні