Ухвала
від 23.10.2010 по справі 2а-7839/10/1270
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Пляшкова К.О., Ковальова Т.І., Ос тровська О.П.

Суддя-доповідач - Гаврищ ук Т.Г.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2010 року справа №2а-7 839/10/1270 приміщення суду за а дресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевче нка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді: Гаврищу к Т.Г.

суддів: Білак С .В., Сухарьок М.Г.

при секретарі судового зас ідання Агейченковій К.О.

за участю представників:

від позивача: не з' явився

від відповідача 1: не з' яви вся

від відповідача 2: не з' яви вся

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Лисичанської м іської організації Соціаліс тичної партії України на пос танову Луганського окружног о адміністративного суду від 19 жовтня 2010 р. у справі № 2а-7839/10/1270 (г оловуючий суддя І інстанції Пляшкова К.О., Ковальова Т.І., Ос тровська О.П.) за позовом Лиси чанської міської організаці ї Соціалістичної партії Укра їни до Лисичанської міської виборчої комісії, голови Лис ичанської міської виборчої к омісії Юсакової Ольги Петр івни про визнання протипра вними та скасування постанов від 15.10.2010р. № 259-264, визнання дій про типравними та такими, що груб о порушують виборче законода вство,-

ВСТАНОВИВ

Постановою Луганського ок ружного адміністративного с уду від 19 жовтня 2010 р. у справі № 2а-7839/10/1270 позовні вимоги Лисичан ської міської організації Со ціалістичної партії України до Лисичанської міської ви борчої комісії, голови Лисич анської міської виборчої ком ісії Юсакової Ольги Петрів ни про визнання протиправн ими та скасування постанов в ід 15.10.2010р. № 259-264, визнання дій прот иправними та такими, що грубо порушують виборче законодав ство задоволені частково, вн аслідок чого визнані протип равними та скасовані постано ви Лисичанської міської вибо рчої комісії від 15.10.10р. № 260-264 «Про оголошення попередження Лис ичанській міській організац ії Соціалістичної партії Укр аїни». В задоволенні решти по зовних вимог - відмовлено.

В апеляційній скарзі позив ач - Лисичанська міська орган ізація Соціалістичної парті ї України просить змінити по станову суду першої інстанці ї і задовольнити позовні вим оги у повному обсязі.

Представники сторін в судо ве засідання не з' явились.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, п еревіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляц ійної скарги, встановила нас тупне.

Судом першої інстанції та п ід час апеляційного розгляду справи встановлено, що позив ач, Лисичанська міська орган ізація Соціалістичної парті ї України 05 жовтня 2010 року набу в статусу суб' єкта виборчог о процесу, оскільки постанов ою Лисичанської міської вибо рчої комісії від 05 жовтня 2010рок у № 62 зареєстровано кандидаті в у депутати в багатомандатн ому виборчому окрузі від Лис ичанської міської організац ії Соціалістичної партії Укр аїни.

До списку кандидатів у депу тати в багатомандатному вибо рчому окрузі з виборів депут атів Лисичанської міської ра ди Луганської області на виб орах 31 жовтня 2010 року від Лисич анської міської організації Соціалістичної партії Украї ни за № 1 включений громадянин ОСОБА_3.

Постановою Лисичанської м іської виборчої комісії від 15.10.10р. № 259 «Про оголошення попер едження Лисичанській міські й організації Соціалістично ї партії України» оголошено попередження Лисичанській м іській організації Соціаліс тичної партії України за пор ушення вимог ч. 8 ст. 49 Закону Ук раїни «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономн ої Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, мі ських голів» та зобов' язано Лисичанську міську організа цію Соціалістичної партії Ук раїни усунути порушення ч. 8 ст . 49 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим , місцевих рад та сільських, се лищних, міських голів».

Відповідно до ч.1 ст.47 Закону України «Про вибори депутаті в Верховної Ради Автоном ної Республіки Крим, місцеви х рад та сільських, селищних, м іських голів» передвиборна агітація - це здійснення будь -якої діяльності з метою спон укання виборців голосувати з а або не голосувати за кандид атів у депутати, кандидатів н а посаду сільського, селищно го, міського голови. Право вес ти передвиборну агітацію маю ть місцеві організації парті й, кандидати у депутати від як их зареєстровані в багатоман датному виборчому окрузі, а т акож кандидати у депутати в о дномандатному, одномандатно му мажоритарному виборчому о крузі, кандидати на посаду сі льського, селищного, міськог о голови, зареєстровані відп овідною територіальною вибо рчою комісією для участі у мі сцевих виборах.

За приписами п.2 ч.5с т.47 цього Закону передвиборна агітація може здійснюватися у тому числі шляхом розповсю дження друкованих агітаційн их матеріалів.

Порядок виготовлення і роз міщення друкованих інформац ійних та агітаційних матеріа лів врегульовано ст.49 Закону України «Про вибори депутат ів Верховної Ради Автоно мної Республіки Крим, місцев их рад та сільських, селищних , міських голів», у частині 8 як ої встановлено, що друковани й агітаційний матеріал пови нен містити відомості про ус танову, що здійснила друк, йог о тираж, інформацію про осіб, в ідповідальних за випуск. Роз повсюдження друкованих агіт аційних матеріалів без зазна чених відомостей забороняєт ься.

Згідно до вимог ч.7 ст.50 цього Закону політична реклама - це одна з форм передвиборної аг ітації, розміщена за допомог ою рекламних засобів, яка спо нукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу.

До політичної реклами нале жить використання символіки або логотипів політичної па ртії, місцевої організації п артії, яка є суб'єктом виборчо го процесу, а так само повідом лення про підтримку місцевої організації партії, кандида та в депутати, кандидата на по саду сільського, селищного, м іського голови шляхом видови щних чи інших публічних захо дів або привернення уваги до участі у таких заходах місце вих організацій партії чи пе вних осіб як кандидатів.

З матеріалів справи вбачає ться, що 12 жовтня 2010 року членам и виборчої комісії Шестако вим Ю.М., Сисоєвим А.Є., Б єлухою М.Б. у період часу з 13-00 до 14-00 встановлено наявність н а вулицях міста Лисичанська (м. Лисичанськ, вул. Красна, біл я ринку «Смерічка»; м. Лисичан ськ, вул. Свердлова, район стад іону «Шахтар»; м. Лисичанськ, в ул. Орджонікідзе, напроти ПТУ № 94) друкованої передвиборчої агітації кандидата на посад у Лисичанського міського гол ови та кандидата у депутати в багатомандатному виборчому окрузі від Лисичанської міс ької організації Соціалісти чної партії України - ОСОБ А_3 з застосуванням логотип у Соціалістичної партії Укра їни, про що складено акт від 12.10 .2010р., яким встановлена відсутн ість на друкованому агітацій ному матеріалі відомостей пр о установу, що здійснила друк , його тираж, інформацію про ос іб, відповідальних за випуск .

До акту додані фотознімки п лакатів, розміщених на білл-б ордах, з яких вбачається, що на першому білл-борді зроблено зображення великим форматом ОСОБА_3 і напис: «С Днем шах тера! ОСОБА_3. СОЦІАЛІСТИЧ НА партія». На другому білл-бо рді зроблено зображення вели ким форматом ОСОБА_3 і нап ис: «С Днем освобождения Лиси чанска! ОСОБА_3. СОЦІАЛІСТ ИЧНА партія». На третьому біл л-борді зроблено зображення великим форматом ОСОБА_3 і напис: «С 300-летием Лисичанска ! ОСОБА_3. СОЦІАЛІСТИЧНА па ртія».

Колегія суддів погоджує ви сновок суду першої інстанції про те, що плакати із зображен ням кандидата на посаду Лиси чанського міського голови та кандидата у депутати в багат омандатному виборчому окруз і від Лисичанської міської о рганізації Соціалістичної п артії України - ОСОБА_3 і з застосуванням логотипу Соц іалістичної партії України, розміщені на білл-бордах у м. Л исичанську, є передвиборною агітацією, у розумінні ст.47 За кону України «Про вибори деп утатів Верховної Ради Ав тономної Республіки Крим, мі сцевих рад та сільських, сели щних, міських голів», оскільк и асоціюють дану особу з певн ою політичною силою, що може с понукати виборців голосуват и за певного суб'єкта виборчо го процесу, та направлені на с творення у виборців певного осередку позитивного настро ю до цієї партії та керівника .

Колегія суддів вважає, що ді ї кандидата на посаду Лисича нського міського голови ОС ОБА_3 щодо розміщення плака тів із власним зображенням т а логотипом партії, членом як ої він є, та який також є перши м секретарем Лисичанської мі ської організації Соціаліст ичної партії України, не можл иво розглядати окремо від пе редвиборчої діяльності Лиси чанської міської організаці ї Соціалістичної партії Укра їни.

За таких обставин, колегія с уддів вважає правомірним вис новок суду першої інстанції про те, що відсутність на друк ованих агітаційних матеріал ах відомостей про установу, щ о здійснила друк, його тираж, і нформацію про осіб, відповід альних за випуск, є порушення м вимог ч.8 ст.49 Закону України « Про вибори депутатів Верховн ої Ради Автономної Респу бліки Крим, місцевих рад та сі льських, селищних, міських го лів».

Частиною 6 статті 45 За кону України «Про вибори деп утатів Верховної Ради Ав тономної Республіки Крим, мі сцевих рад та сільських, сели щних, міських голів» встанов лено, що у разі порушення місц евою організацією партії - су б'єктом виборчого процесу, ка ндидатом вимог цього Закону, крім порушень, зазначених у п ункті 5 частини першої та пунк ті 5 частини другої цієї статт і, територіальна виборча ком ісія може оголосити відповід ній місцевій організації пар тії - суб'єкту виборчого проце су або кандидату в депутати, к андидату на посаду сільськог о, селищного, міського голови попередження.

Питання щодо розг ляду матеріалів міської вибо рчої комісії щодо агітації Л исичанського осередку Соціа лістичної партії України кан дидата в депутати у багатома ндатному виборчому окрузі ОСОБА_3 було розглянуто на з асіданні Лисичанської міськ ої виборчої комісії Луганськ ої області з чергових виборі в депутатів Верховної ради А втономної республіки Крим, м ісцевих рад та сільських, сел ищних, міських голів» 31.10.10р., що засвідчується витягом з прот околу № 18 від 15.10.10р.. На засіданні комісії були присутні у тому числі кандидат на посаду міс ького голову Скорий А.М., п редставник Лисичанської міс ької організації Соціалісти чної партії України Трошкі н Р.А. За результатами розгл яду цього питання було прийн ято рішення про оголошення п опередження Лисичанській мі ській організації Соціаліст ичної партії України за пору шення вимог ч. 8 ст. 49 Закону Укр аїни «Про вибори депутатів В ерховної Ради Автономно ї Республіки Крим, місцевих р ад та сільських, селищних, міс ьких голів».

З урахуванням вищевикладе ного, колегія суддів вважає, щ о матеріалами справи доводит ься порушення позивачем вимо г ч.8 ст.49 Закону України «Про ви бори депутатів Верховної Р ади Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільськ их, селищних, міських голів». Р ішення № 259 від 15.10.10р. про оголоше ння позивачу попередження пр ийнято відповідачем на підст аві, у межах повноважень, вста новлених законом, та із дотри манням процедури прийняття р ішення, а тому судом першої ін станції правомірно було відм овлено у задоволенні позову в частині визнання протиправ ним і скасування постанови Л исичанської міської виборчо ї комісії від 15.10.10р. № 259 «Про огол ошення попередження Лисичан ській міській організації Со ціалістичної партії України » та визнання протиправними дій голови Лисичанської місь кої виборчої комісії Юсако вої Ольги Петрівни.

Відповідно до вимог Кодекс у адміністративного судочин ства України підставами для скасування рішення є порушен ня судом норм матеріального чи процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не дають підстав для висновк у про те, що при розгляді справ и судом першої інстанції бул о допущено неправильне засто сування норм матеріального ч и процесуального права.

Судова колегія дійшла висн овку про те, що підстави для ск асування рішення суду першої інстанції відсутні, а тому ві дхиляє апеляційну скаргу і з алишає судове рішення без зм ін.

Керуючись стаття ми 24, 172,175,177,179,184, 195, 196, 199, 200, 205, 206, 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Лисичанської міської органі зації Соціалістичної партії України на постанову Луганс ького окружного адміністрат ивного суду від 19 жовтня 2010 р. у справі № 2а-7839/10/1270 - залишити без задоволення.

Постанову Лугансько го окружного адміністративн ого суду від 19 жовтня 2010 р. у спр аві № 2а-7839/10/1270 - залишити без змін .

Ухвала прийнята у нар адчій кімнаті та проголошена 23 жовтня 2010 року.

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками перегл яду набирає законної сили з м оменту проголошення.

Ухвала є остаточною та оска рженню не підлягає.

Головуючий: Т.Г. Гаврищук

Судді: С.В. Білак

М.Г. Сухарьок

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.10.2010
Оприлюднено04.11.2010
Номер документу11992783
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7839/10/1270

Ухвала від 22.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 23.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Т.Г.

Постанова від 19.10.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні