Ухвала
від 24.06.2024 по справі 420/20735/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/20735/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» до Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Обслуговуючий кооператив «Кольоровий Бульвар» про визнання протиправною діяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

10.08.2023 року до суду надійшов адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» до Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Обслуговуючий кооператив «Кольоровий Бульвар», в якому позивач просить суд:

- визнати протиправною діяльність Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області щодо зняття з розгляду позачергової 33 сесії Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області питання 1.1. переліку земельних правовідносин «Про розірвання договору оренди землі площею 6,0493 га (кадастровий номер 5110800000:02:019:0081) за адресою: Одеська область, Одеський район, місто Чорноморськ, 14 мікрорайон з Товариством з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» за пропозицією заступника міського голови І. Сурніна.

- зобов`язати Чорноморську міську раду Одеського району Одеської області включити до порядку денного питання «Про розірвання договору оренди землі площею 6,0493 га (кадастровий номер 5110800000:02:019:0081) за адресою: Одеська область, Одеський район, місто Чорноморськ, 14 мікрорайон з Товариством з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» та розглянути проект рішення «Про розірвання договору оренди землі площею 6,0493 га (кадастровий номер 5110800000:02:019:0081) за адресою: Одеська область, Одеський район, місто Чорноморськ, 14 мікрорайон з Товариством з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» на сесії Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області.

15.08.2023 року ухвалою суду у справі відкрито спрощене провадження без повідомлення учасників справи.

20.06.2024 року за результатами повторного автоматизованого розподілу справу розподілено судді Попову В.Ф.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що ця справа не підсудна адміністративному суду з огляду на такі обставини.

Спірні правовідносини витікають із договірних відносин, які виникли у зв`язку із укладенням договору оренди землі між позивачем та відповідачем. На підставі цього договору позивачеві передано у платне користування земельну ділянку. У зв`язку із передачею цієї землі у суборенду третій особі, та невиконанням суборендарем зобов`язань по сплаті суборенди, позивач не отримує грошових коштів та не виконує зобов`язання по сплаті оренди відповідачеві. У зв`язку із неможливістю виконувати зобов`язання за договором оренди позивач бажає розірвати договір оренди.

З огляду на викладене, предметом цього спору є цивільні правовідносини, які виникли внаслідок укладення правочину з оренди земельної ділянки та відповідно у зв`язку із волевиявленням позивача розірвати ці договірні відносини.

Завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень (ч. 1 ст. 2 КАС України).

Пунктами 1, 2, частини 1 статті 4 КАС України передбачено, що адміністративна справа - це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, у тому числі на виконання делегованих повноважень, і який виник у зв`язку з виконанням або невиконанням такою стороною цих функцій.

Ужитий у цій процесуальній нормі термін «суб`єкт владних повноважень» означає орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхню посадову чи службову особу, інший суб`єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, у тому числі на виконання делегованих повноважень (пункт 7 частини першої статті 4 КАС).

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 19 КАС юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Отже, зазначеними положеннями КАС визначено завдання та основні засади адміністративного судочинства, зміст публічно-правового спору та справи, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів.

При віднесенні спору до тієї чи іншої юрисдикції важливо враховувати, що публічно-правовий спір має особливий суб`єктний склад, а участь суб`єкта владних повноважень є обов`язковою ознакою для того, щоб класифікувати спір як публічно-правовий, проте сама по собі участь у спорі суб`єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір з публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції.

При цьому КАС регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб`єктом владних повноважень владних управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не віднесено до підсудності інших судів.

Під час визначення предметної юрисдикції справ необхідно виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Частиною першою статті 124 Земельного кодексу України (далі - ЗК) встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Як встановлено із матеріалів справи між позивачем та відповідачем укладено договір оренди землі, яку згодом позивач передав у користування за договором суборенди третій особі.

У зв`язку із неможливістю виконувати зобов`язання зі сплати платежів за договором оренди позивач має намір розірвати цей договір, тому цей позов заявлений в межах спору про належне виконання договору оренди стороною цього цивільного договору. Цей спір є спором про право цивільне, а тому може бути розглянутий в господарському суді, адже не відноситься до юрисдикції адміністративних судів.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Оскільки цей спір не підлягає вирішенню в порядку адміністративного судочинства провадження у справі підлягає закриттю.

Разом із тим суд роз`яснює, що позивач може звернутись із цим позовом до господарського суду за правилами цивільного судочинства.

Сплачений позивачем судовий збір повернути на підставі п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір».

Керуючись стст. 238, 243, 248 КАС України, суд

ухвалив:

Закрити провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» до Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Обслуговуючий кооператив «Кольоровий Бульвар» про визнання протиправною діяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «САЙМОН» (код ЄДРПОУ 33202802) судовий збір у сумі 5368,00 грн за квитанцією № 0153410021 від 10.08.2023 року.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до ч. 2 ст. 239 КАС України повторне звернення з тією самою позовною заявою не допускається.

Роз`яснити позивачу що цей спір підлягає розгляду господарським судом за правилами цивільного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення.

Якщо ухвалу було постановлено поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.Ф. Попов

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.06.2024
Оприлюднено26.06.2024
Номер документу119934396
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —420/20735/23

Ухвала від 24.06.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 15.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні