Рішення
від 04.12.2007 по справі 12/276пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/276пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

04.12.07 р.                                                                               Справа № 12/276пн                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

присекретарі судового засідання Здоренко В.В.

за участю представників сторін:

від позивача – Цимбілиста Л.В.

від відповідача – не з”явився

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом  

Акціонерного товариства закритого типу “Фірма Меблі”  м. Донецьк

до Макіївської міської Ради м. Макіївка

про визнання права власності

СУТЬ СПОРУ

  Акціонерне товариство закритого типу “Фірма Меблі”  м. Донецьк звернулася до господарського суду з позовною заявою до Макіївської міської Ради м. Макіївка про визнання права власності на самочинно реконструйоване приміщення, розташоване за адресою:  м. Макіївка, вул.Московська, 2 площею 1972,1 кв.м.  

 В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається, що ним без належного дозволу було здійснено реконструкцію спірного приміщення, ст. 376 ЦК України.

 Відповідач письмово повідомив суд, що дії позивача не порушують права та законні інтереси інших осіб. Просив суд розглянути справу за наявними в ній документами. Клопотання відповідача судом задоволено. Справу розглянуто за наявними в ній документами.

Дослідивши обставини справи,  вислухав пояснення представника позивача господарський суд встановив

  26.02.2002 року між Макіївською міською Радою ( орендодавець) та Позивачем підписано договір оренди земельної ділянки, згідно якої позивач отримав в тимчасове платне користування земельні ділянки, загальною площею 0,4016 га, розташовані на території Макіївської міської Ради по вул. Московська, 2 ,  Ц-Міського району, що у місті Макіївці.

   Договір посвідчено нотаріально та зареєстрований у книзі державної реєстрації договорів оренди землі , про що вчинено запис за № 317 від 13.03.2002 року.   

   На час розгляду справи, позивач фактично користується земельною ділянкою та сплачує відповідну плату, що підтверджується довідкою.  Документів, які підтверджують повернення вказаних  сум  суду не надано.

  Згідно наданих до справи документів, позивачу на праві власності належить 17/20 частини вбудованого нежитлового приміщення магазину № 27 “Карпати”, який розташований в м.Макіївка по вул. Московська, 2. Вказані приміщення розташовані на першому та другому поверхах , що підтверджується технічним паспортом виготовленим БТІ 14.08.2007 року

 Відповідно до витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно, виданого комунальним підприємством “Бюро технічної інвентаризації” 29.10.2007 року 17/20 частини вбудованого нежитлового приміщення магазину № 27”Карпати” у зв”язку з самовільною  реконструкцією здійсненою позивачем,  на цей час складає 1972,10 кв.м.

  Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ( майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

 Стаття 317 ЦК України закріплює, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання та місцезнаходження майна.

 Стаття 319 ЦК України встановлює, що власник користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

  Власник має право вчиняти щодо свого майна будь які дії, які не суперечать закону.

  Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності.

  Стаття 328 ЦК України встановлює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

   Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше  прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

   Згідно частини 1 ст. 376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу, або без належно затвердженого проекту, або з істотним порушеннями будівельних норм та правил.

  Частина 5 ст. 376 ЦК України закріплює, що на вимогу власника або користувача земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

   На час звернення до суду позивач є фактичним користувачем земельної ділянки та володіє, розпоряджається та користується спірним майном.

   Суду не надано документів, які підтверджують, що визнання права власності на нерухоме майно самочинно реконструйоване позивачем порушує  чиї-небудь права.

    З огляду на вищевикладене,  позовні вимоги позивача є такими,  що підлягають задоволенню

     Судові витрати покласти на позивача,  так як саме з його вини виник спір.

      На підставі ст. 376 ЦК України та керуючись  ст.ст. 33, 43, 49, ст.ст. 82-85 ГПК України, господарський суд

       

                                                 ВИРІШИВ

     Позов задовольнити

    Визнати право власності за Акціонерним товариством закритого типу “Фірма “Мебель” (  м. Донецьк,  вул. Щорса,18, ЗКПО 01554841)   на самочинно реконструйоване приміщення площею 1972, 1 кв.м. розташоване за адресою: м. Макіївка вул. Московська, 2

          

Суддя                                                                         Склярук О.І.                               

Дата ухвалення рішення04.12.2007
Оприлюднено14.12.2007
Номер документу1199714
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/276пн

Рішення від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 04.12.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 26.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні