Рішення
від 20.06.2024 по справі 401/1210/24
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20.06.2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 401/1210/24 Провадження № 2-о/401/40/24

20 червня 2024 року місто Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючий суддя - Андріянова С.М.

за участю секретаря судового засідання Будченко Д.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в Світловодському міськрайонному суді Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересованою особою є Друга Світловодська державна нотаріальна контора Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

01 травня 2024 року представник заявниці, адвокат Гармаш А.В., звернувся до суду із заявою в якій просить суд встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КР № 0130494 виданого на ім`я ОСОБА_3 .

В обґрунтуванні заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна тітка заявниці ОСОБА_2 . Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не зареєстрована. Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Під час реєстрації шлюбу прізвище ОСОБА_4 змінено на « ОСОБА_7 ». Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , після реєстрації шлюбу ОСОБА_8 змінила прізвище на « ОСОБА_9 ». У ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , окрім ОСОБА_4 була ще одна донька ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в селі Косівка, Олександрійського району Кіровоградської області. ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 одружилась з ОСОБА_10 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу залишено « ОСОБА_11 ». Свідоцтво про розірвання шлюбу між ОСОБА_10 та ОСОБА_3 у заявника відсутнє. Проте, 15 березня 1980 року ОСОБА_12 , 1935 року народження одружилась з ОСОБА_13 (свідоцтво про НОМЕР_1 ). Всі актові записи цивільного стану здійснено відносно ОСОБА_14 1935 року народження, яка народилась в селі Косівка Олександрійського району Кіровоградської області, але для нотаріуса формально не вистачає документа, який підтверджує факт розірвання шлюбу між ОСОБА_10 та ОСОБА_3 . Крім того, заявник вказує, що згідно сертифіката на земельну частку (пай) серії КР № 0130494, виданий на ім`я ОСОБА_3 підтверджується право на земельну частку (пай) члена КСП «Колос», який розташований в селі Косівка Олександрійського району Кіровоградської області розміром 5,28 умовних кадастрових гектарів. Відповідно до довідки Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області № 76 від 11 березня 2024 року встановлено, що ОСОБА_2 дійсно була виділена земельна ділянка № НОМЕР_2 загальною площею 4.47 га відповідно до схеми поділу земель колективної власності на земельні частки(паї) бувшого СВК «Колос». Таким чином у сертифікаті на земельну частку (пай) зазначено дівоче прізвище ОСОБА_2 , що скоріше за все зумовлено тим, що в члени ОСОБА_15 вступила ще до укладення шлюбу як ОСОБА_3 . З метою оформлення свідоцтва про право на спадщину заявниці необхідно встановити факт належності цього правовстановлюючого документу ОСОБА_2 .

Ухвалою від 03 травня 2024 року заяву залишено без руху, надано заявнику строк для усунення недоліків.

Ухвалою від 08 травня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи.

Заявник в судове засідання не з`явилася. 19 червня 2024 року представник заявника, адвокат Гармаш А.В. подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та відсутності заявника зазначивши, що заяву підтримують у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився. 24 травня 2024 року подав до суду заяву, про розгляд справи без його участі, зазначивши, що заперечень проти позову не мають.

Оскільки, сторони у справі не з`явилися в судове засідання для розгляду справи по суті, фіксація судового засідання технічними засобами не здійснювалася, у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази у справі, суд приходить до слідуючих висновків.

Відповідно до повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 встановлено, що батьками ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_16 та ОСОБА_17 .(а.с.10)

Відповідно до довідки від 10 листопада 2003 року встановлено, що 11 березня 1969 року у відділ реєстрації актів громадянського стану Світловодського міського управління юстиції зареєстровано одруження ОСОБА_18 та ОСОБА_8 , прізвище ОСОБА_8 після одруження змінено на « ОСОБА_9 ».(а.с.9)

З копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 встановлено, що ОСОБА_4 , тобто мати заявниці, ІНФОРМАЦІЯ_7 зареєструвала шлюб з ОСОБА_16 , та після реєстрації шлюбу змінила прізвище на « ОСОБА_7 ».(а.с.11)

Відповідно до копії посвідки про народження серії НОМЕР_5 встановлено, що батьками ОСОБА_4 , тобто матері заявниці, є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . (а.с.12)

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження встановлено, що батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .(а.с.13)

Тобто, мати заявниці ОСОБА_19 є рідною сестрою ОСОБА_3 , оскільки мають спільних батьків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Відповідно заявниця ОСОБА_20 приходиться рідною племінницею по материнській лінії ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 , 1935 року народження, уродженка с. Косівка Олександрійського району Кіровоградської області, 04 квітня 1960 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_10 , після реєстрації шлюбу прізвище дружини залишено « ОСОБА_11 », що підтверджується копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_6 .(а.с.14)

ОСОБА_12 , 1935 року народження, уродженка с. Косівка, Олександрійського району Кіровоградської області, 15 березня 1980 зареєструвала шлюб з ОСОБА_13 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_21 », даний факт підтверджується копією свідоцтва про одруження № НОМЕР_7 .(а.с.15)

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_8 ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації смерті: Косівська сільська рада Олександрійського району Кіровоградської області. (а.с.16)

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру встановлено, що після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , спадкова справа та видані на її підставі свідоцтва про право на спадщину відсутні.(а.с.17)

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом. Доказуванню підлягають обставини, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Таким чином, обґрунтування вказані в заяві ОСОБА_1 знайшли своє підтвердження, і в суду не виникає жодних сумнівів стосовно того, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є рідною тіткою по материнській лінії - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч.6 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що згідно сертифіката на земельну частку (пай) серії КР № 0130494, виданий на ім`я ОСОБА_3 підтверджується право на земельну частку (пай) члена КСП «Колос», який розташований в селі Косівка Олександрійського району Кіровоградської області розміром 5,28 умовних кадастрових гектарів.(а.с.18)

Відповідно до довідки Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області № 76 від 11 березня 2024 року встановлено, що ОСОБА_2 дійсно була виділена земельна ділянка № НОМЕР_2 загальною площею 4.47 га відповідно до схеми поділу земель колективної власності на земельні частки(паї) бувшого СВК «Колос».(а.с.19)

На підставі викладеного суд вважає доведеними обставини на які посилається заявник як на підставу свої вимог про встановлення факту належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КР № 0130494, що виданий на ім`я ОСОБА_3 .

Встановлення факту, що має юридичне значення, а саме належності ОСОБА_2 вказаного документу, необхідно заявнику для оформлення свідоцтва про право на спадщину.

В зв`язку з вищевикладеним, суд приходить до висновку, що заява підлягає повному задоволенню.

У відповідності до ч.7 ст.294 ЦПК України судові витрати понесені заявником на сплату судового збору не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст.293-294, 315-316, 319, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , де заінтересованою особою є Друга Світловодська державна нотаріальна контора Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КР № 0130494 виданого на ім`я ОСОБА_3 .

Судові витрати віднести за рахунок заявника.

Апеляційна скарга на рішення Світловодського міськрайонного суду може бути подана до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не були вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_9 виданий 15 лютого 2003 року Олександрійським МВУМВС України в Кіровоградській області, РНОКПП НОМЕР_10 .

Заінтересована особа : Друга Світловодська державна нотаріальна контора Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: вул. М. Грушевського, буд. 20 м. Світловодськ Олександрійського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 02899022.

Головуючий суддя С.М. Андріянова

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено01.07.2024
Номер документу120039576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —401/1210/24

Рішення від 20.06.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні