Ухвала
від 01.07.2024 по справі 200/4365/24
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

01 липня 2024 року Справа №200/4365/24

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Духневич О.С., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Військової частини НОМЕР_2 (адреса: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,-

ВСТАНОВИВ:

28 червня 2024 року через систему «Електронний суд» до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 , в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача № 09/К-372/358 від 14.05.2024 про відмову у виплаті ОСОБА_1 , належної частки одноразової грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану";

- зобов`язати відповідача призначити та виплатити ОСОБА_1 , належну їй частку одноразової грошової допомоги, як члену сім`ї загиблого військовослужбовця ОСОБА_2 на підставі пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану",

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.06.2024, зазначена вище справа була розподілена та передана судді Духневичу О.С.

При вирішенні питання щодо відкриття провадження в адміністративній справі та призначення її до розгляду суд виходить з такого.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 КАС України, підсудна Донецькому окружному адміністративному суду.

Відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 4 КАС України адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

За змістом норм ч. ч. 1, 2 ст. 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Згідно з п. 10 ч. 6 ст. 12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Також нормами ч. ч. 2 і 3 ст. 257 КАС України встановлено, що за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у ч. 4 цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 260 КАС України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Дослідивши наявні матеріали справи, предмет та підстави позову, склад учасників справи, суд вважає, що подана до суду позивачем позовна заява підлягає до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження згідно ч. 2 ст. 257 КАС України.

З матеріалів адміністративного позову порушень строків, передбачених ст. 122 КАС України, не вбачається.

Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі не має.

Крім того, разом з позовною заявою позивачем заявлено клопотання про витребування доказів. В даному клопотанні позивач просить суд витребувати у відповідача інформацію про виплачену суму із зазначенням частини проведеної виплати від повної суми одноразової грошової допомоги членам сім`ї загиблого військовослужбовця штаб-сержанта ОСОБА_2 (П НОМЕР_4 ), який перебував у розпорядженні начальника НОМЕР_5 Прикордонного загону Державної Прикордонної Служби України, призначеної згідно Наказу начальника НОМЕР_5 Прикордонного загону Державної Прикордонної Служби України від 16 вересня 2023 року № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги».

Частиною 1 ст. 80 КАС України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом

Згідно з ч. 6 вказаної статті передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Тому, з метою з`ясування всіх обставин у справі, наявні підстави для задоволення клопотання позивача про витребування доказів та витребувати у Військової частини НОМЕР_6 належним чином засвідчені копії документів, а саме: інформацію про виплачену суму із зазначенням частини проведеної виплати від повної суми одноразової грошової допомоги членам сім`ї загиблого військовослужбовця штаб-сержанта ОСОБА_2 (П НОМЕР_4 ), який перебував у розпорядженні начальника НОМЕР_5 Прикордонного загону Державної Прикордонної Служби України, призначеної згідно Наказу начальника НОМЕР_5 Прикордонного загону Державної Прикордонної Служби України від 16 вересня 2023 року № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги»; належним чином засвідчених копії усіх документів на підставі яких ОСОБА_1 відмовлено у виплаті належної частки одноразової грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану»; витяг з наказу начальника НОМЕР_5 прикордонного загону від 16.09.2023 № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги»; усіх документів на підставі яких прийнято наказ від 16.09.2023 № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги»; усіх документів на підставі яких прийнято наказ від 16.09.2023 № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги».

Керуючись ст. 9, 72, 80, 171, 257, 260, 262 КАС України, суддя, -

УХВАЛИВ

Прийняти до свого провадження позовну заяву ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_2 про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії та відкрити провадження в адміністративній справі.

Розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Здійснювати розгляд адміністративної справи одноособово суддею О.С. Духневичем.

Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Зобов`язати Військову частину НОМЕР_2 у строк до 15.07.2024 надати належним чином засвідчених копії:

- усіх документів на підставі яких ОСОБА_1 відмовлено у виплаті належної частки одноразової грошової допомоги, передбаченої пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану»;

- витяг з наказу начальника НОМЕР_5 прикордонного загону від 16.09.2023 № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги»;

- усіх документів на підставі яких прийнято наказ від 16.09.2023 № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги»;

- інформацію про виплачену суму із зазначенням частини проведеної виплати від повної суми одноразової грошової допомоги членам сім`ї загиблого військовослужбовця штаб-сержанта ОСОБА_2 (П НОМЕР_4 ), який перебував у розпорядженні начальника НОМЕР_5 Прикордонного загону Державної Прикордонної Служби України, призначеної згідно Наказу начальника НОМЕР_5 Прикордонного загону Державної Прикордонної Служби України від 16 вересня 2023 року № 495-ОС «Про виплату одноразової грошової допомоги».

Роз`яснити відповідачу його право на подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу, протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов.

Встановити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. Повідомити сторін, що відзив на позовну заяву (відзив), відповідь на відзив, заперечення та пояснення повинні відповідати вимогам частин другої-четвертої статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

Інформацію щодо адміністративної справи учасники даної справи можуть отримати на офіційному порталі судової влади України у мережі Інтернет (веб-адреса сторінки: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Духневич

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2024
Оприлюднено03.07.2024
Номер документу120089948
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо

Судовий реєстр по справі —200/4365/24

Ухвала від 30.08.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

Ухвала від 19.07.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

Ухвала від 01.07.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Духневич О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні