Ухвала
від 16.09.2010 по справі 28/218-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 28/218-б 16.09.10

за заявою державн ої податкової інспекції у Ше вченківському районі м. Києв а

до товариства з обмеженою відповідальніст ю "Тессарт Україна"

(код 31629366)

про визнанн я банкрутом (ст. 52)

Суддя Копитова О.С .

Секретар с/з Зікрата М.М .

Представники сторін:

від заявника: Махнівс ький М.О., довіреність № 2549/9/10-214 від 05.05.2009

від відповідача: не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податк ова інспекція у Шевченківськ ому районі м. Києва звернулас ь до господарського суду міс та Києва з заявою про визнанн я банкрутом товариства з обм еженою відповідальністю "Тес сарт Україна" з урахуванням п риписів ст. 52 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”.

Обґрунтовуючи свою заяв у, державна податкова інспек ція у Шевченківському районі м. Києва, з посиланням на прип иси ст. 52 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" зазначає про відс утність товариства з обмежен ою відповідальністю "Тессарт Україна" за юридичною адресо ю, що на думку заявника, є підс тавою для визнання боржника банкрутом за спрощеною проце дурою.

Ухвалою господарськ ого суду міста Києва від 29.06.2010 п орушено провадження у справі про банкрутство № 28/218-б та приз начено розгляд справи на 22.07.2010.

Ухвалою суду від 22.07.2010, в зв' язку з неподанням заявн иком витребуваних судом дока зів розгляд справи було відк ладено на 16.09.2010 та зобов' язано державну податкову інспекці ю у Шевченківському районі м . Києва надати суду докази від державного органу реєстраці ї боржника про наявність в Єд иному державному реєстрі від омостей про відсутність юрид ичної особи-боржника за її мі сцезнаходженням.

В судове засідання 16.09.2 010 заявник з' явився, однак ви мог ухвали суду не виконав.

При цьому, заявником д о заяви про порушення провад ження у справі про банкрутст во додано витяг з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців станом на 15.01.2010, згідно яког о статус відомостей про юрид ичну особу - товариство з обме женою відповідальністю "Тесс арт Україна", не підтверджено . Доказів внесення державним реєстратором до єдиного дер жавного реєстру відомостей п ро відсутність боржника за а дресою реєстрації не додано.

Статтею 52 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”, передбачен о, що у разі, якщо громадянин-п ідприємець - боржник або кері вні органи боржника - юридичн ої особи відсутні за її місце знаходженням, або у разі нена дання боржником протягом рок у до органів державної подат кової служби згідно із закон одавством податкових деклар ацій, документів бухгалтерсь кої звітності, а також за наяв ності інших ознак, що свідчат ь про відсутність підприємни цької діяльності боржника, з аява про порушення справи пр о банкрутство відсутнього бо ржника може бути подана кред итором незалежно від розміру його вимог до боржника та стр оку виконання зобов'язань.

Отже, у контексті вказаної н орми при розгляді справи за п равилами ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом" предметом до казування є, між іншим, визнач ення місцезнаходження боржн ика - юридичної особи та факт в ідсутності керівних органів юридичної особи за її місцез находженням.

Статтею 93 Цивільного кодекс у України та Законом України “Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б- підприємців” визначено, щ о місцезнаходженням юридичн ої особи є адреса органу або о сіб які відповідно до устано вчих документів юридичної ос оби чи закону виступають від її імені.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України обставини справи, які відповідно до законодав ства повинні бути підтвердже ні певними засобами доказува ння, не можуть підтверджуват ись іншими засобами.

Відповідно до ч.1 ст. 16 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" з метою забезпечення органів держав ної влади та учасників цивіл ьного обороту достовірною ін формацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в створюється Єдиний державн ий реєстр, який містить відом ості щодо місцезнаходження ю ридичної особи, дати та номер а запису про проведення держ авної реєстрації юридичної о соби, дати та номера записів п ро внесення змін до нього, дат и видачі або заміни свідоцтв а про державну реєстрацію, да ні про установчі документи, д ати та номери записів про вне сення змін до них, про відсу тність юридичної особи за її місцезнаходженням тощо (с таття 17 цього Закону).

Таким чином, відомості про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням повин ні міститися в Єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в.

Відповідно до вимог ч. 1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців " якщо відомості, які підляга ють внесенню до Єдиного держ авного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вв ажаються достовірними і можу ть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, як що відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Вказаний Закон також пер едбачає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юрид ичної особи за її місцезнахо дженням.

При цьому господарський су д вважає на необхідне зазнач ити, що відповідно до пп. 11.3 - 11.5 По рядку обліку платників подат ків, зборів (обов'язкових плат ежів), затвердженого Наказом Державної податкової адміні страції України № 80 від 19.02.1998 зі з мінами та доповненнями, у раз і неможливості вручення плат нику податків довідки, свідо цтва, листа чи будь-якого іншо го документа, направленого о рганом державної податкової служби, у зв'язку з відсутніст ю платника податків за місце знаходженням (місцем прожива ння), то замість акта перевірк и місцезнаходження (місця пр оживання) платника податків оформляється довідка про нем ожливість вручення документ а платнику податків із зазна ченням причин та додаванням відповідних документів (за н аявності). Акт перевірки місц езнаходження платника подат ків або довідка про неможлив ість вручення документа плат нику податків не складається працівниками органів держав ної податкової служби, якщо д о Єдиного державного реєстру внесено запис про відсутніс ть платника податків за місц езнаходженням.

Щодо кожного платника пода тків, за яким виявлена відсут ність його за місцезнаходжен ням (місцем проживання) та не з 'ясоване його фактичне місце знаходження (місце проживанн я), підрозділ органу державно ї податкової служби, який з'яс ував зазначений факт, готує т а передає підрозділам податк ової міліції запит на встано влення місцезнаходження (міс ця проживання) платника пода тків за формою, що затверджує ться центральним органом дер жавної податкової служби. До Єдиного банку даних юридичн их осіб та Реєстру фізичних о сіб вносяться дані про подан ня запиту.

За результатами заходів що до встановлення фактичного м ісцезнаходження юридичної о соби підрозділами податково ї міліції буде підтверджено відсутність такої особи за м ісцезнаходженням або встано влено, що фактичне місцезнах одження юридичної особи не в ідповідає зареєстрованому м ісцезнаходженню, керівник (з аступник керівника) органу д ержавної податкової служби п риймає рішення про направлен ня до відповідного державног о реєстратора повідомлення п ро відсутність юридичної осо би за місцезнаходженням за ф ормою N 18-ОПП

Копія такого повідомлення підшивається до реєстраційн ої частини облікової справи платника податків. Про напра влення такого повідомлення в носиться запис до журналу об ліку повідомлень про відсутн ість юридичної особи за місц езнаходженням за формою N 19-ОП П.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 19 З акону України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" н е пізніше тринадцяти місяців з дня подачі (надіслання реко мендованим листом) останньої реєстраційної картки, що міс тить відомості про юридичну особу, юридична особа зобов'я зана подати (надіслати реком ендованим листом) державному реєстратору реєстраційну ка ртку встановленого зразка пр о підтвердження відомостей п ро юридичну особу.

Якщо до Єдиного державн ого реєстру не внесено запис про відсутність юридичної о соби за її місцезнаходженням , то в разі неодержання реєстр аційної картки про підтвердж ення відомостей про юридичну особу в установлений частин ою сьомою цієї статті строк, а також у разі одержання дер жавним реєстратором від орга ну державної податкової служ би повідомлення встановлено го зразка про відсутність юр идичної особи за її місцезна ходженням державний реєс тратор зобов'язаний у строк, щ о не перевищує десяти робочи х днів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної к артки про підтвердження відо мостей про юридичну особу, аб о з дати одержання повідомле ння від органу державної под аткової служби, направити ре комендованим листом юридичн ій особі повідомлення про не обхідність подання державно му реєстратору реєстраційно ї картки про підтвердження в ідомостей про юридичну особу .

У разі повернення до держа вного реєстратора рекомендо ваного листа з відміткою від ділення зв'язку про відсутні сть юридичної особи за вказа ною адресою або неподання юр идичною особою протягом міся ця з дати направлення їй відп овідного повідомлення реєст раційної картки про підтверд ження відомостей про юридичн у особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного де ржавного реєстру запис про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням або з апис про відсутність підтвер дження відомостей про юридич ну особу.

При цьому, зазначені записи не є тотожними, запис «не п ідтверджено»означає лише то й факт, що підприємство у вста новлений законом строк не пі дтвердило інформацію запиту вану державним реєстратором , а підтвердженням відсутнос ті керівних органів юридично ї особи за місцем реєстрації є лише запис про «відсутніст ь юридичної особи за місцезн аходженням».

Отже, лише тільки факт внесе ння відомостей про відсутніс ть юридичної особи за місцез находженням до реєстру може слугувати доказом відсутнос ті боржника та є підставою дл я визнання його банкрутом за приписами ст. 52 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців".

Заявником не додано до заяв и доказів внесення до Єдиног о державного реєстру записі в про відсутність товариства з обмеженою відповідальніст ю "Тессарт Україна" за адресою реєстрації. Крім того, заявни ком не додано до заяви і доказ ів виконання приписів діючог о законодавства щодо порядку встановлення та оформлення факту такої відсутності сами м податковим органом. Матері али додані до заяви не містят ь ні копії Довідки форми 18-ОПП , ні доказів направлення відп овідного повідомлення держа вному реєстратору, ні внесен ня запису до журналу обліку п овідомлень про відсутність ю ридичної особи за місцезнахо дженням за формою N 19-ОПП.

За таких обставин, на думку суду відсутні підстави для п родовження розгляду справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальніст ю "Тессарт Україна" за спрощен ою процедурою передбаченою п риписами ст. 52 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Враховуючи факт відсутнос ті належних підстав для прод овження розгляду справи за с прощеною процедурою, тобто ф актично не доведено, що боржн ик є відсутнім в розумінні ст . 52 Закону України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в", суд вважає за можливе припи нити провадження по справі.

Враховуючи викладені обст авини, керуючись Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, Законом України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом провадження", суд -

У Х В А Л И В:

Провадження по справі припинити.

Дію мораторію на задоволе ння вимог кредиторів припини ти.

Зобов'язати державного ре єстратора за місцем знаходже ння боржника виключити з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців запис про порушен ня провадження у справі про б анкрутство, в зв'язку з залише нням заяви без розгляду.

Копію ухвали направити:

заявнику, боржнику, устано ві банку боржника, Київськом у управлінню з питань банкру тства, м. Київ, вул. Любченка, 15, д ержавній виконавчій службі з а місцем знаходження боржник а, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.

Суддя О.С. Копитова

Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено05.11.2010
Номер документу12013723
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнанн я банкрутом (ст. 52)

Судовий реєстр по справі —28/218-б

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 22.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні