Ухвала
від 26.06.2024 по справі 757/9986/24-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/3894/2024 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер: № 757/9986/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2024 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючої судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду матеріали провадження за апеляційною скаргою представника ТОВ «Полтава-Капітал» - адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07 травня 2024 року, -

за участю:

прокурора - ОСОБА_7 ,

представника - адвоката ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2024 року частково задоволено клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12020220000001481 від 25.11.2020 року та накладено арешт із забороною користування на майно, що належить ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734) (повний перелік майна згідно резолютивної частини оскаржуваної ухвали), із забороною будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, направлені на користування вказаним майном, у задоволенні решти вимог відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, адвокат ОСОБА_6 подала апеляційну скаргу в інтересах ТОВ «Полтава-Капітал», в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2024 року та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання прокурора про накладення арешту на майно у повному обсязі.

Мотивуючи апеляційні вимоги представник вказує, що оскаржувана ухвала слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2024 року є незаконною та необґрунтованою, постановленою з істотними порушеннями вимог КПК України, а відтак підлягає скасуванню.

Зазначає, що досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020220000001481 триває з 25.11.2020 року, однак, впродовж періоду - з 25.11.2020 року та до цього часу у вказаному кримінальному проваджені жодній особі не повідомлено про підозру. Слідчим суддею не було надано уваги тому факту, що прокурор у своєму клопотанні жодним чином не довів наявність обґрунтованої підозри та достатності доказів у вчиненні службовими особами ТОВ "ПОЛТАВА-КАПІТАЛ" інкримінованих кримінальних правопорушень, а лише формально посилається на нібито вчинення посадовими особами товариства тих чи інших кримінальних діянь, при цьому не підтверджуючи це доказами у відповідності до вимог кримінального законодавства, що робить неможливим застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна. Крім того, підприємство ТОВ "ПОЛТАВА-КАПІТАЛ" є самостійним суб`єктом господарювання та здійснює свою діяльність відповідно до вимог діючого законодавства України та є сумлінним платником податків та зборів.

Наголошує апелянт на тому, що в порушення вимог п. 3 ч. 2 ст. 173 КПК України, слідчим суддею задоволено клопотання прокурора та накладено арешт на майно ТОВ «Полтава-Капітал» без обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення щодо особи, яка не може нести відповідальність у вигляді конфіскації майна на даному етапі кримінального провадження.

Автор апеляційної скарги зауважує, що слідчим суддею не було враховано. що чинним кримінальним процесуальним законодавством передбачено, що арешт на майно з метою збереження речових доказів можливий, коли існує сукупність розумних підстав і підозр вважати, що таке майно є доказом злочину. Однак, нерухоме майно ТОВ «Полтава Капітал» на яке накладено арешт на підставі ухвали слідчого судді не є ні знаряддям вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України та ч. 3 ст. 110-2 КК України, ні об`єктом кримінального правопорушення, відтак не становлять собою жодних відомостей які можуть бути використані як доказ в кримінальному провадженні №12020220000001481 від 25.11.2020 року.

Вказує, що безпідставно та нелогічно є, зокрема, заборона користування зазначеним нерухомим майном ТОВ «ПОЛТАВА-КАПІТАЛ» адже користування нерухомим майном ніяким чином не може призвести до приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення та відчуження такого майна. Крім того, заборона користування майном на яке накладено арешт, перешкоджає веденню ТОВ «Полтава-Капітал» господарської діяльності, що в свою чергу унеможливлює отримання доходів від господарської діяльності, що має цілий ряд негативних наслідків. TOB "ПОЛТАВА-КАПІТАЛ" позбавлене будь-якої можливості здійснення всіх фінансових операцій, окрім як обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника ОСОБА_6 , яка підтримала доводи своєї апеляційної скарги та просила її задовольнити в повному обсязі, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги представника та просив залишити ухвалу без змін, вивчивши матеріали судового провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів виходить з наступного.

Як вбачається з матеріалів, наданих до суду апеляційної інстанції, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020220000001481 від 25.11.2020 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 273, ч. 3 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження зазначено, що ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_9 ІПН НОМЕР_1 є російською нафтовою компанією, яка займає п`яте місце в рф за обсягом видобутку нафти із ринковою капіталізацією понад 1,1 трлн. рублів на початок 2022 року.

У свою чергу, ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_9 є засновником суб`єктів підприємницької діяльності - резидентів України, а саме:

ТОВ «ТАТНЄФТЬ-АЗС-УКРАЇНИ» із часткою 100%, ТОВ «ХАРКІВ-КАПІТАЛ» із часткою 92.98% та ТОВ «ПОЛТАВА-КАПІТАЛ» із часткою 88.974 %, які мають у власності нафтобази та АЗС на території Харківської та Полтавської областей.

Так, проведеним досудовим розслідуванням зазначено, що 18.02.2022 року за результатом проведення закупівлі федеральною державною автономною установою «управління майном спеціальних проектів» міністерства оборони російської федерації (номер закупівлі: 32211149992) ТОВ «ТАТНЕФТЬ-АЗС-ЗАПАД», також заснованого ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_9 (із часткою 98 %), укладено договір постачання нафтопродуктів за паливними картками для потреб ФДАЗ «УМСП» міністерства оборони російської федерації.

Згідно отриманої відповіді Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), глобальним кінцевим власником ПАТ «ТАТНЄФТЬ» імені В.Д. Шашина є російська федерація із обігом 17,343 мільйонів доларів США станом на 31.12.2021.

ПАТ «ТАТНЄФТЬ» ОСОБА_10 може отримувати кошти (як у вигляді дивідендів, так під виглядом інших виплат, у т.ч. через третіх осіб) від діяльності, у тому числі ТОВ «ПОЛТАВА-КАПІТАЛ», за рахунок яких фінансує власну діяльність у російській федерації.

Таким чином, компанії ТОВ «ТАТНЄФТЬ-АЗС-УКРАЇНИ» та ТОВ «ПОЛТАВА-КАПІТАЛ» розглядаються як складові групи компаній «ТАТНЄФТЬ», основні потужності якої знаходяться на території російської федерації та яка здійснює постачання нафтопродуктів на адресу підрозділів міністерства оборони російської федерації. Фінансування дій, які вчиняються з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, здійснюються за допомогою у тому числі грошових коштів, які є знаряддям вчинення кримінального правопорушення та відповідають вимогам ст. 98 КПК України.

Указом Президента України № 726/2022 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким до Публічного акціонерного товариства «Татнєфть» імені В.Д. Шашина (ОГРН рф 1021601623702) застосовано санкції у вигляді блокування активів - тимчасового позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними, строком до 19.10.2027.

Відповідно до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» російська федерація визнана державою-агресором.

Таким чином є підстави вважати, що вказані особи фінансують дії, які вчиняються з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734) має у власності наступні об`єкти нерухомості:

1) Комплекс автозаправної станції № 4, загальною площею (кв.м): 14.7, розташована за адресою: Полтавська обл., Карлівський р., м. Карлівка, вулиця Січових стрільців, будинок 1а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1618200153216;

2) Автозаправна станція № 20, розташована за адресою: Полтавська обл., Зіньківський р-н., м. Зіньків, вулиця Воздвиженська, будинок 98, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1589261953213;

3) Комплекс: Контора, А-1 загальна площа (кв.м): 239.9; Прохідна, Б-1 загальна площа (кв.м): 21.8; Котельня, Г-1 загальна площа (кв.м): 212.4; Навіс, Д Склад, Е-2, Загальна площа (кв.м): 601.7; Погріб, Ж-1 загальна площа (кв.м): 39.9; Електропідстанція, З-2 загальна площа (кв.м): 31; Битовка, І-1 загальна площа (кв.м): 8.4; Майстерня, К-1 загальна площа (кв.м): 61.8; Склад, Л-1 загальна площа (кв.м): 29; Склад, М-1 загальна площа (кв.м): 16.8; Склад, Н-1 загальна площа (кв.м): 31.6; Огорожа, №1 Резервуари, №2; об`єкти нерухомості розташовані за адресою: Полтавська обл., Пирятинський р-н., м. Пирятин, вулиця Абаканська, будинок 69, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1578930053238;

4) Комплекс: Адміністративна будівля, Загальна площа (кв.м): 499.4, Майстерня, Б-1, Загальна площа (кв.м): 175.5, Будівля прохідної, В-1, Загальна площа (кв.м): 28.9, Гараж, Г-1, Загальна площа (кв.м): 389, Будівля АЗС №51, Г-1, Загальна площа (кв.м): 68.6, Склад, Д-1, Загальна площа (кв.м): 552.1, Електростанція, Ж-1, Загальна площа (кв.м): 20.8, Операторна насосна, З-1, Загальна площа (кв.м): 66.2, Пожежна насосна, И-1, Загальна площа (кв.м): 58.5, Огорожа, №1; об`єкти нерухомості розташовані за адресою: Полтавська обл., м. Лубни, вулиця Деповська, будинок 8, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1569991253107;

5) Будівля, майновий комплекс автозаправної станції №34,; об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., Козельщинський р-н., смт. Козельщина, вулиця Дружби, будинок 35, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1521448153220;

6) Будівля загальною площею (кв.м): 15, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1516942453226;

7) Нежитлові будівлі автозаправочної станції: автозаправочна станція, А-1, площа 59,2 кв.метри, кафе, Б-1 площа 23,2 кв.метри, вбиральня, В-1 площа 1,3 кв.метри, замощення, № 7, об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1501308153202;

8) Нежитлова будівля - автозаправочна станція загально площею (кв.м): 27, об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1466028753103;

9) Комплекс: виробничо-побутовий блок, А-ІІ (Всього по будівлі 674,6 кв.м. По підвалу - 96,8 кв.м., по 1 поверху - 313,2 кв.м. по 2 поверху - 264,6 кв.м.), гараж, Б-І площа 151,0 кв.м, склад, В-І площа 83,1 кв.м., вбиральня, Г-І, площа 2,2 кв.м., електромайстерня, Е-І площа 55,7 кв.м., склад, Ж-І площа 198,5 кв.м., насосна, З-І площа 35,6 кв.м., розливочна, И-І площа 43,8 кв.м., пожежне депо, К-І площа 45,0 кв.м., вбиральня, М-І площа 0,9 кв.м., огорожа, 1-2 резервуар горизонтальний, 3, резервуар вертикальний стальний, 4,5,8,9-14,15-25, замощення, І, склад, Д-І, площа 48,4 кв.м., пожежна водойма, 6,7, об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., м. Гадяч, вулиця Героїв Майдану, будинок 63, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1461509853103;

10) Земельна ділянка кадастровий номер: 5320410100:50:002:0060 (площа (га): 0.2415), об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., м. Гадяч, вулиця Героїв Майдану, земельна ділянка 63а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1461066653204;

11) Будівля, АЗС №41, загальна площа (кв.м): 43.7, об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1443581253248;

12) Єдиний майновий комплекс, АЗС: нежитлова будівля, АЗС №26, А-1, Загальна площа 62,6 кв.м, гараж, Б, Загальна площа 13.8 кв.м, убиральня, В, навіс, Г,Д, огорожа, 1, резервуари, 2-5, резервуари, 6,7, вимощування, 1, об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., Лохвицький р-н., м. Лохвиця, вулиця Героїв України, будинок 59а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1125311153226;

13) Єдиний майновий комплекс: будівля, АЗС №55, А-1, Загальна площа 53,00 кв.м, навіс, А'-1, сарай, Б, огорожа, 1, об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1078220153238;

14) Єдиний майновий комплекс: будівля, АЗС №56, А-1, загальна площа 61,6 кв.м, гараж, Б, загальна площа 25,2 кв.м, убиральня, В, свердловина, 1, резервуари, 2-5, резервуари, 6-11, Вимощування, І, об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., Чорнухинський р-н., с. Галяве, вулиця Центральна, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1078192353251;

15) Єдиний майновий комплекс: АЗС №38 А-1 загальна площа 44,9 кв.м, вбиральня Б, навіс В, колодязь 1, огорожа 2, замощення 3, замощення 4, ємність 5, ємність 6, ємність 7 ємність 8, ємність 9, об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., Семенівський р-н., смт. Семенівка, вулиця Матросова, будинок 117, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1078153553245;

16) Нежитлове приміщення, АЗС Загальна площа (кв.м): 43.6, огорожа, №1, огорожа, №2, ємкість під ПММ, №6-9, ємкість під зріджений газ, №10, колонки, №3-5, замощення , №11, об`єкт нерухомості розташований за адресою: Полтавська обл., Решетилівський р-н., смт. Решетилівка, вулиця Полтавська, будинок 98а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1007392653242;

17) Земельна ділянка Кадастровий номер: 5310136400:13:003:0306, адреса АДРЕСА_5 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 955634253101;

18) Земельна ділянка Кадастровий номер: 5310136400:10:004:0353 Адреса: АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 660504853101;

19) Земельна ділянка Кадастровий номер: 5323086601:01:001:0515 Адреса: Полтавська обл., Машівський р., с. Селещина, вулиця Остапенка, земельна ділянка 3в, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 556306253230;

20) Земельна ділянка Кадастровий номер: 5310137000:19:006:0079 Адреса: Полтавська обл., м. Полтава, вулиця Фрунзе, 189, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 268036553101;

21) Земельна ділянка Кадастровий номер: 5322610100:50:003:0007 Адреса: Полтавська обл., Лохвицький р-н., м. Лохвиця, вулиця Героїв України, 59а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 251232553226;

22) Єдиний майновий комплекс: АЗС № 40, Загальна площа (кв.м): 68.5, навіс, А', вбиральня, Б, вбиральня, В, навіс, Г, резервуар, 1-6., об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_7 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 73707753248;

23) Земельна ділянка Кадастровий номер: 5322681901:01:003:0002 Адреса: Полтавська обл., Лохвицький р-н., с. Вирішальне, вулиця Миру, 2;

24) Майновий комплекс автозаправочної станції №31 Нежитлові будівлі А1, Б1 - 1983 р. побудови. При уточненні вимірів загальна площа А1 - 43,4 кв.м. Виявлено пожежний резервуар №7, замощення І, що не є самовільним будівництвом. Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 34926257;

25) Комплекс, АЗС №55, Загальна площа (кв.м): 53,6. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Пирятинський р-н., м. Пирятин, вулиця Червоноармійська, будинок 156-а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2237336;

26) Комплекс, АЗС №54, Загальна площа (кв.м): 80,0. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Пирятинський р-н., м. Пирятин, вулиця Червоноармійська, будинок 157, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2237733;

27) Комплекс, АЗС №53, Загальна площа (кв.м): 20,7. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Пирятинський р-н., м. Пирятин, вулиця Абаканська, будинок 69-а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2241188;

28) Комплекс, контора. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Пирятинський р-н., м. Пирятин, вулиця Абаканська, будинок 69, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1901267;

29) АЗС №40 Загальна площа (кв.м): 65,7. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Хорольський р-н., с. Глибока Долина, вулиця Глибокодолинська, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 26665977;

30) АЗС №41 Загальна площа (кв.м): 43,7. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Хорольський р-н., м. Хорол, вулиця Леніна, будинок 157, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1158507;

31) Комплекс, (АЗС №56) Загальна площа (кв.м): 56,1 Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Чорнухинський р-н., с. Галяве, вулиця Трасова (назва нечинна), 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2253300;

32) АЗС № 34 Загальна площа (кв.м): 47,2. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Козельщинський р-н., смт. Козельщина, вулиця Комсомольська, будинок 3, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2304162;

33) Комплекс, Нафтобаза. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Хорольський р-н., м. Хорол, вулиця Вокзальна, будинок 39, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2239222;

34) Комплекс, АЗС №39, Загальна площа (кв.м): 21,5. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Семенівський р-н., с. Оболонь, вулиця Котляревського, будинок 3, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2236893;

35) Комплекс, (АЗС №58), Загальна площа (кв.м): 67,4. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Лубенський р-н., с/рада. Новаківська, автодорога Київ-Харків-Довжанський 192км, 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2255236;

36) Комплекс, АЗС №26. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Лохвицький р-н., м. Лохвиця, вулиця Леніна, будинок 59-а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2240433;

37) Комплекс, (АЗС №46), Загальна площа (кв.м): 28,9. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Лохвицький р-н., с. Вирішальне, вулиця Миру, 2, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2254016;

38) АЗС Загальна площа (кв.м): 36,2. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Решетилівський р-н., смт. Решетилівка, вулиця Фрунзе, будинок 98а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 16518677;

39) Комплекс, АЗС №57 Загальна площа (кв.м): 43,7. Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Гребінківський р-н., с. Загребелля, вулиця Вишнева, будинок 131, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2238366;

40) Майновий комплекс автозаправної станції № 6, Загальна площа (кв.м): 74,9, Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Полтавський р-н., с/рада. Куликівська, автодорога Київ-Харків-Довжанський 360км, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 37343476;

41) Нежитлові будівлі, автозаправочна станція, кафе, Нежитлова будівля А1 - 1979 р. побудови. Нежитлова будівля Б1 - 1999 р. побудови. Колодязь №5 - не відноситься до об`кту нерухомості. Вагончик Г - тимчасова споруда. При уточненні вимірів загальна площа будівлі А1 - 59,5 кв.м., будівлі Б1 - 23,2 кв.м. Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_8 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 33775912;

42) Комплекс, АЗС №50 Загальна площа (кв.м): 42,3, Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2237895;

43) Нежитлові будівлі (оздоровчий комплекс). Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., м. Полтава, вулиця Половки, будинок 60а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 29051955;

44) Комплекс, загальна площа будівель "А2" - 674,6 кв.м., "Б1" - 151,0 кв.м.,"Е1" - 55,7 кв.м.,"Ж1" - 198,5 кв.м. Замощення №26 фактично є замощення І. Виявлено вбиральню "М1", що не є самовільно. Альтанка "Л" не відноситься до нерухомого майна Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., м. Гадяч, вулиця Леніна, будинок 63, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 34487232;

45) Нежитлова будівля, автозаправочна станція, адреса нерухомого майна: Полтавська обл., м. Гадяч, вулиця Леніна, будинок 63 а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 25540672;

46) Комплекс, Автозаправочна станція №42 Загальна площа (кв.м): 25,7 Будівля склад. з 5-ти приміщень, вбиральні "Б" Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_9 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2035036;

47) Нежитлова будівля, Автозаправочна станція № 47 Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_10 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2266460;

48) Комплекс, Автозаправочна станція Загальна площа (кв.м): 46,0, Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_11 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2034694;

49) Нежитлові будівлі, АЗС, Адреса нерухомого майна: Полтавська обл., м. Гадяч, вулиця Лохвицька, будинок 27, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 19078966;

50) Нежитлова будівля, Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_12 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 21498083;

51) Нежитлова будівля, з господарськими будівлями, Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_13 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 21500318;

52) Комплекс, загальна площа будівель "А1" - 218,4 кв.м., "В1" - 63,4 кв.м., "Г1" - 4,1 кв.м. Навіс "Д" фактично є навіс №4 і не відноситься до нерухомого майна. Замощення №4 фактично є замощення №І, Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_14 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 34490424;

53) Будівля АЗС № 4 - А-1; вбиральня - Б-1; замощення - № 3; РГС-25 резервуари - № 4,6-8; РГС-5 резервуари - № 5,9; вогнегасник ОП-100 - № 10; колонка - № 11; огорожа - № 12; заправочні колонки - № 13-16; колонка маслороздаточна - № 17, розташовані за адресою: Полтавська обл., Карлівський р., м. Карлівка, вулиця Січових стрільців, будинок 1а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1618200153216;

54) Будівля АЗС, А-1 загальною площею (кв.м): 38; сарай, Б-1 загальною площею (кв.м): 5.9; вбиральня, В-1; навіс з заправочною колонкою, Г; огорожа, № 1; РГС, № 2,3; замощення, № 5, розташовані за адресою: Полтавська обл., Зіньківський р., м. Зіньків, вулиця Воздвиженська, будинок 98, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1589261953213;

55) Майновий комплекс автозаправної станції № 34 становить загальну площу (кв.м) 46.8, об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_15 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1521448153220;

56) Будівлі, інженерні споруди та обладнання, а саме: вбиральня В; огорожа №1, 2; навіс № 3; асфальтне покриття; замощення; резервуари; стела, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1516942453226;

57) Навіс 1; навіс 2; вимощення 4; огорожа 5, об`єкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1466028753103;

58) Автозаправні станції розташовані на земельній ділянкі кадастровий номер: 5310136400:13:003:0306, адреса АДРЕСА_5 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 955634253101;

59) Автозаправні станції розташовані на земельній ділянкі кадастровий номер: 5310136400:10:004:0353 Адреса: АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 660504853101;

60) Автозаправні станції розташовані на земельній ділянкі кадастровий номер: 5323086601:01:001:0515 Адреса: АДРЕСА_16 в, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 556306253230;

61) Автозаправні станції розташовані на земельній ділянкі кадастровий номер: 5310137000:19:006:0079 Адреса: АДРЕСА_17 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 268036553101;

62) Площадка для резервуару №3, адреса нерухомого майна: Полтавська обл., Великобагачанський р., с. Красногорівка, вулиця Яркова, будинок 1 а.

63) Адміністративний будинок-літера «А-3», зальною площею 1038,80 метрів квадратних, побутові приміщення -літера «Б-1», загальною площею324,40 метрів квадратних, споруда БМЗ- літера «Г», загальною площею 531,20 метрів квадратних, майстерні, гаражі-літера «Д», загальною площею 230,20 метрів квадратних, виробничі приміщення, гаражі-літера «Е», загальною площею 396,40 метрів квадратних, гаражі-літера «Ж», загальною площею 378,00 метрів квадратних, лабораторія- літера «З-1», загальною площею136,70 метрів квадратних, парокотельна- літера «И», загальною площею 13,5 метрів квадратних, вагова -літера «К», загальною площею 57,10 метрів квадратних, тарний склад- літера «Л», загальною площею 751,20 метрів квадратних, операторна-літера «М», загальною площею 114,40 метрів квадратних, насосна -літера «Щ», загальною площею 1,50 метрів квадратних, насосна-літера «Н», загальною площею 129,70 метрів квадратних, насосна -літера «Ч», загальною площею 83,30 метрів квадратних, насосна-літера «Т», загальною площею 220,00 метрів квадратних, насосна-літера «Ц», загальною площею 57,00 метрів квадратних, насосна-літера «Х», загальною площею 5,40 метрів квадратних, насосна-літера «У», загальною площею 8,80 метрів квадратних, насосна-літера «Р», загальною площею 10,60 метрів квадратних, насосна-літера «Ф», загальною площею 16,30 метрів квадратних, склад-літера «С», загальною площею 466,40 метрів квадратних, склад-літера «Ш», загальною площею 71,70 метрів квадратних, погріб-літера «Ю», загальною площею 15,50 метрів квадратних, дизельна електростанція-літера «Я», загальною площею 59,30 метрів квадратних, споруда ПТО з мийкою-літера «Z», загальною площею 198,40 метрів квадратних, споруда ПТО з мийкою-літера «S», загальною площею 1,10 метрів квадратних, №1-43-ємкість для зберігання бензину, №45-водонапірна башта, №44-огорожа, сантехкабіна, обладнання та інші товарно-матеріальні цінності-літера «f» будівлі розташовані за адресою: Полтавська обл., м. Полтава, вулиця Половки , 62.

Вказані об`єкти нерухомості, що належать ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734) постановами старшого слідчого Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_12 від 11.05.2022 року, 15.05.2023 року визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

01.03.2024 року прокурор відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту у кримінальному провадженні № 12020220000001481 від 25.11.2020 року на майно, що належить ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734), із забороною будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, пов`язані із проведенням державної реєстрації право власності на вказане майно ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734), а також вчинення реєстраційних дій направлених на відчуження, користування та розпорядження (повний перелік зазначено у клопотанні).

07.05.2024 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва вказане клопотання прокурора частково задоволено та накладено арешт із забороною користування на майно, що належить ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734) (повний перелік майна згідно резолютивної частини оскаржуваної ухвали), із забороною будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, направлені на користування вказаним майном, у задоволенні решти вимог відмовлено.

Колегія суддів погоджується з таким висновком слідчого судді з огляду на наступне.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Відповідні дані мають міститися і у клопотанні слідчого чи прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки відповідно до ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Згідно усталеної практики Європейського Суду з прав людини в контексті вищевказаних положень, володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі «Іатрідіс проти Греції» [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II).

Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі «Антріш проти Франції», від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та «Кушоглу проти Болгарії», заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series A N 52).

Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A N 98).

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У кожному конкретному кримінальному провадженні слідчий суддя, застосовуючи вид обтяження, в даному випадку арешт майна, має неухильно дотримуватись вимог закону.

При накладенні арешту на майно слідчий суддя має обов`язково переконатися в наявності доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення. При цьому закон не вимагає аби вони були повними та достатніми на цій стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість у тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно накласти вид обмеження з метою уникнення негативних наслідків.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на вищевказане майно, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт, зокрема з`ясувати правову підставу для арешту, що має бути викладена у клопотанні та відповідати вимогам закону.

Колегія суддів вбачає, що наведені в клопотанні доводи про накладення арешту на вищевказане майно, перевірялись судом першої інстанції, досліджено матеріали судового провадження, а також з`ясовані обставини, які мають значення при вирішенні питання щодо арешту майна і приходить до висновку, що вказаних доводів цілком достатньо для підтвердження наявності підстав накладення арешту на майно.

Прокурор повинен був зібрати та надати слідчому судді достатні на даному етапі досудового розслідування докази на підтвердження висновку про відповідність майна ознакам речових доказів.

Як вбачається зі змісту клопотання, прокурор зазначив обставини вчинення кримінальних правопорушень та надав достатню на його думку кількість доказів, що підтверджують необхідність у застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, всупереч доводам представника.

Вказана позиція сторони обвинувачення логічно узгоджується з фактичними обставинами кримінальних проваджень та попередньою кваліфікацією вчинених кримінально-протиправних діянь.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як свідчать матеріали, надані до суду апеляційної інстанції, на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси юридичної особи з метою збереження речових доказів, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що матеріали судового провадження переконливо свідчать про те, що вказане майно, на яке прокурор просить накласти арешт, в рамках даного кримінального провадження, відповідає критеріям ч. 1 ст. 170 КПК України, оскільки стороною обвинувачення доведено його відповідність ознакам ст. 98 КПК України. Вказане в своїй сукупності слугує підставами для застосування обмежувальних заходів в даному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного посилання апелянта на те, що стороною обвинувачення не було доведено необхідність накладення арешту, є безпідставним, оскільки слідчим надано достатні на даній стадії кримінального провадження докази вважати, що вищезазначене майно відповідає критеріям, зазначеним в ст. 170 КПК України. Вказане свідчить про правомірність висновку слідчого судді про необхідність накладення такого виду обтяження як арешт майна.

Слід зазначити, що у даному провадженні арешт майна накладено з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, що по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

За таких обставин, колегія суддів погоджується з висновками слідчого судді, що потреби досудового розслідування виправдовують саме такий захід забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

А тому доводи автора апеляційної скарги про відсутність правових підстав для накладення арешту на майно, не є переконливими.

Доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, апелянтом не надано та колегією суддів не встановлено.

При цьому, колегія суддів звертає увагу представника, що відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді не встановлено та не вбачаються такі і зі змісту апеляційної скарги.

З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що рішення суду прийнято у відповідності до вимог закону, слідчий суддя при розгляді клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту, а тому ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу - залишити без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07 травня 2024 року, якою частково задоволено клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12020220000001481 від 25.11.2020 року та накладено арешт із забороною користування на майно, що належить ТОВ «Полтава-Капітал» (код ЄРДПОУ - 32544734) (повний перелік майна згідно резолютивної частини оскаржуваної ухвали), із забороною будь-яким державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам, а також іншим особам, що наділені таким правом, вчиняти будь-які дії, направлені на користування вказаним майном, у задоволенні решти вимог відмовлено, - залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ «Полтава-Капітал» - адвоката ОСОБА_6 , - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення26.06.2024
Оприлюднено08.07.2024
Номер документу120184634
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України

Судовий реєстр по справі —757/9986/24-к

Ухвала від 26.06.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гречана С. І.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Гречана С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні