Ухвала
від 09.07.2024 по справі п/857/6/24
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

09 липня 2024 року

м. Київ

справа №П/857/6/24

адміністративне провадження №А/990/13/24

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Кашпур О.В.,

суддів - Прокопенка О.Б., Уханенка С.А.,

розглянувши заяви про самовідвід суддів Кашпур Ольги Валеріївни, Прокопенка Олександра Борисовича, Уханенка Сергія Анатолійовича у справі №П/857/6/24 за апеляційною скаргою Політичної партії «НАШ КРАЙ» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 червня 2024 року у справі №П/857/6/24 за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «НАШ КРАЙ», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Служби безпеки України, про заборону діяльності політичної партії,

В С Т А Н О В И В :

09 липня 2024 року до Верховного Суду через підсистему «Електронний суд» надійшла апеляційна скарга Політичної партії «НАШ КРАЙ» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 червня 2024 року у справі №П/857/6/24 за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «НАШ КРАЙ», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Служби безпеки України, про заборону діяльності політичної партії.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 липня 2024 року для розгляду справи №П/857/6/24 визначено склад колегії суддів: Кашпур О.В. - головуючий суддя (суддя-доповідач), Прокопенко О.Б., Уханенко С.А.

Проте судді Кашпур О.В., Прокопенко О.Б. та Уханенко С.А. з посиланням на наявність підстав, визначених пунктом 5 частини першої статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України, заявили самовідводи від участі у розгляді цієї апеляційної скарги.

Вищевказані заяви про самовідвід суддів підлягають задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до частини шостої статті 289-3 Кодексу адміністративного судочинства України судом апеляційної інстанції в адміністративній справі, передбаченій частиною першою цієї статті, є Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п`яти суддів.

Проте протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 липня 2024 року для розгляду справи №П/857/6/24 визначено склад колегії з трьох суддів: Кашпур О.В. - головуючий суддя (суддя-доповідач), Прокопенко О.Б., Уханенко С.А.

Отже, при автоматизованому розподілі судової справи №П/857/6/24 між суддями допущено помилку у визначені кількісного складу колегії суддів.

Відповідно до частини першої статті 39 Кодексу адміністративного судочинства України за наявності підстав, зазначених у статтях 36- 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 36 Кодексу адміністративного судочинства України суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

Своєю чергою відповідно до частини першої статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 18 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

За правилами частини першої статті 40 Кодексу адміністративного судочинства України питання про самовідвід судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Ураховуючи викладене, є всі підстави вважати, що у цьому випадку було порушено порядок визначення складу суду, встановлений статтею 31 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому колегія суддів вважає, що заяви суддів Кашпур О.В., Прокопенка О.Б. та Уханенка С.А. про самовідвід підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 31, 36, 39, 40 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В :

Задовольнити заяви про самовідвід суддів Кашпур Ольги Валеріївни, Прокопенка Олександра Борисовича, Уханенка Сергія Анатолійовича.

Відвести суддів Кашпур Ольгу Валеріївну, Прокопенка Олександра Борисовича, Уханенка Сергія Анатолійовича від розгляду апеляційної скарги Політичної партії «НАШ КРАЙ» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 червня 2024 року у справі №П/857/6/24 за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «НАШ КРАЙ», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Служби безпеки України, про заборону діяльності політичної партії.

Передати матеріали апеляційної скарги №А/990/13/24 до Секретаріату Касаційного адміністративного суду для визначення складу суду в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та Тимчасовими засадами використання автоматизованої системи документообігу суду та визначення складу суду у Верховному Суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О.В. Кашпур

Судді: О.Б. Прокопенко

С.А. Уханенко

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.07.2024
Оприлюднено11.07.2024
Номер документу120243609
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення прав на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації

Судовий реєстр по справі —п/857/6/24

Ухвала від 01.10.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Радишевська О.Р.

Ухвала від 09.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Рішення від 19.06.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 18.06.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 18.06.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 12.06.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 12.06.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 28.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 21.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

Ухвала від 21.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гуляк Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні