Рішення
від 08.07.2024 по справі 309/2245/22
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/2245/22

Провадження № 2-о/309/209/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 липня 2024 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в особі: судді Довжанин М.М.

присяжних Бряник М. М., Барзул Н.М.

за участю секретаря судового засідання Продан Б.В.

розглянувши в судовому засіданні в залі суду м. Хуст цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вишківської селищної ради, ОСОБА_2 про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, посилаючись на те, що рішенням Хустського районного суду від 26 липня 2022 року його дядька ОСОБА_3 визнано недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено його, ОСОБА_1 опікуном свого дядька. ОСОБА_4 продовжує страждати на хронічний стійкий психічний розлад. За час, що минув з дня ухвалення рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатним, стан його психічного здоров`я суттєво не поліпшився. У зв`язку з зазначеним, заявник просить продовжити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_3 недієздатним.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. Адвокат Довгій В. І., представник ОСОБА_1 , подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності та відсутності заявника, заявлені вимоги підтримує.

ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася. Подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, проти задоволення заявлених позовних вимог не заперечує.

Представник заінтересованої особи: Хустської міської ради в судове засідання не з`явився. Про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

В порядку ст. 211 ч. 2, ст. 247 ч. 2 ЦПК України суд вважає, що справу можливо вирішити у відсутності учасників справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання слід задовольнити, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 є племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно висновку судово-психіатричного експерта №247, який надійшов на адресу суду 27.06.2024 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 року виявляє ознаки хронічного стійкого психічного розладу у вигляді Параноїдної шизофренії, безперервного перебігу. За своїм психічним станом ОСОБА_3 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Заявник ОСОБА_1 стверджує, що його дядько ОСОБА_3 внаслідок тяжкої хвороби не здатний до самообслуговування, потребує стороннього догляду, не може усвідомлювати наслідків своєї поведінки, керувати своїми діями. За таких обставин ОСОБА_3 продовжує хворіти та потребує опіки.

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

За наявних обставин суд приходить висновку, що діагноз ОСОБА_3 не змінився, що свідчить про існування ознак не усвідомлення ним своїх дій та можливості керувати ними, у зв`язку з чим це дає підстави суду дійти переконання про необхідність продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним ще на два роки.

Враховуючи вищенаведене та виходячи із змісту ст. 60 ЦК України, суд вважає, що клопотання ОСОБА_1 слід задовольнити.

Керуючись ст.10, 12, 81, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 293, 300, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Хустського районного суду Закарпатської області від 26 липня 2022 року по справі за № 309/2245/22 провадження № 2-о/309/116/22 про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , недієздатним, строком на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику положення ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України, згідно яких клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржено до Закарпатського апеляційного суду через Хустський районний суд Закарпатської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Хустського

районного суду: Довжанин М. М.

Присяжні Барзул Н. М.

Бряник М. М.

СудХустський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення08.07.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120260258
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —309/2245/22

Рішення від 08.07.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Рішення від 26.07.2022

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні