Ухвала
від 08.07.2024 по справі 917/771/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

08.07.2024 Справа № 917/771/23

Суддя Кльопов І.Г., розглянувши матеріали

скарги Територіального управління Державної судової адміністрації в Полтавській області, вул.Соборності, 17,м.Полтава, 36000,

на дії (бездіяльність) державного виконавця Глобинського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чекальського С.Б., 39000, Полтавська

область, Кременчуцький район, м. Глобине, вул. Центральна, 212

по справі № 917/771/23

за позовною заявою Територіального управління Державної судової адміністрації в Полтавській області, вул.Соборності, 17,м.Полтава, 36000, ел.адреса: inbox@pi.court.gov.ua

до 1.Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

2. Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , АДРЕСА_2

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

26.06.2024 за вхід. № 12 від Територіального управління Державної судової адміністрації в Полтавській області надійшла скарга на дії державного виконавця Глобинського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чекальського С.Б, в якій скаржник просить суд

1. Поновити строк на подання скарги до суду.

2. Визнати неправомірними дії начальника відділу Глобинського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чекальського Сергія Броніславовича по поверненню 18.12.2023 виконавчого документу - наказу господарського суду Полтавської області від 05.10.2023 у справі №917/771/23 стягувачу без прийняття до виконання.

3. Скасувати повідомлення начальника відділу Глобинського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чекальського Сергія Броніславовича про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття до виконання від 18.12.2023.

4. Зобов`язати Глобинський відділ державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції прийняти до виконання наказ господарського суду Полтавської області від 05.10.2023 у справі №917/771/23.

Ухвалою суду від 27.06.2024 року на підставі ст. 174 Господарського процесуального кодексу України скаргу залишено без руху та надано скаржнику строк 10 днів з дня вручення такої ухвали для усунення недоліків.

05.07.2024 року через канцелярію господарського суду від скаржника надійшла заява про усунення недоліків.

Відповідно до частини третьої ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу у порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу.

Таким чином, скаржником усунуто встановлені ухвалою від 27.06.2024 недоліки у визначений судом строк.

Відповідно до положень статті 339 Господарського процесуального кодексу України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Як передбачено положеннями ч.ч.1, 2 ст. 342 ГПК України, скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

Згідно з ч. 1 даної статті Господарського процесуального кодексу України, скаргу може бути подано до суду:

а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права;

б) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

Відповідно до ч. 5 ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження» рішення та дії виконавця, посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів. Рішення виконавця про відкладення проведення виконавчих дій може бути оскаржене протягом трьох робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів.

Суд зазначає, що Господарський процесуальний кодекс України містить чітку норму щодо моменту, з якого відраховується десятиденний строк на подання скарги. Аналогічні положення містить Закон України «Про виконавче провадження».

Звертаючись до суду із скаргою на рішення та дії приватного виконавця, скаржник повинен зазначити у скарзі та обґрунтувати належними доказами, що скарга подається ним у строк, встановлений у ст. 341 Господарського процесуального кодексу України (у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав).

Відповідно до ч. 2 ст. 341 ГПК України пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

У своїй скарзі Територіальне управління Державної судової адміністрації в Полтавській області просить суд визнати причину пропуску строку на оскарження поважним та поновити йому пропущений строк для подачі відповідної скарги.

Відповідно до ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 4, 6-8 ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу. Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою. Ухвалу про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку може бути оскаржено у порядку, встановленому цим Кодексом.

Вирішення питання щодо поновлення строку перебуває в межах дискреційних повноважень суду, який за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених Господарським процесуальним кодексом України.

Отже, вирішуючи це питання, суд з урахуванням конкретних обставин справи має оцінити на предмет поважності причини пропуску встановленого законом процесуального строку, і в залежності від встановленого - вирішити питання про поновлення або відмову у поновленні цього строку.

Суд вважає причини пропуску на подачу зазначеної скарги обґрунтованими, а клопотання Територіального управління Державної судової адміністрації в Полтавській області про поновлення строку на подачу скарги підлягає до задоволення.

Суд вважає за необхідне здійснити розгляд поданої скарги у судовому засіданні, повідомивши про це стягувача, боржника та орган державної виконавчої служби.

Керуючись ст.ст.118, 119, 234, 235, 339, 341, 342 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Клопотання Територіального управління Державної судової адміністрації в Полтавській області задовольнити.

2. Поновити Територіальному управлінню Державної судової адміністрації в Полтавській області строк для подачі скарги на дії державного виконавця.

3. Прийняти до розгляду скаргу та призначити до розгляду у судовому засіданні на 17.07.2024 на 11:30 год. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою:вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, каб.33

4. Запропонувати боржнику - надати письмові пояснення по суті скарги (з доказами).

5. Запропонувати державному виконавцю Глобинського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чекальському С.Б.- надати свої письмові пояснення щодо скарги (з посиланням на норми діючого законодавства).

6. Попередити учасників справи та державного виконавця Глобинського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Чекальського С.Б. про відповідальність за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на них, згідно приписів ч. 1 ст. 135 ГПК України.

7. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/.

Ухвала підписана - 08.07.2024

Суддя Кльопов І.Г.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120305418
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —917/771/23

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Рішення від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні