Рішення
від 09.07.2024 по справі 922/168/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" липня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/168/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут", м.Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробуд", с.Вільхуватка Харківської області про стягнення 373 477,75 грн. без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Харківенергозбут" (надалі - позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробуд" (надалі - відповідач) про стягнення з відповідача 303297,85грн. пені, 45087,90грн. 3% річних, 328389,85грн. інфляційних втрат (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог).

На підтвердження позовних вимог позивач посилається на несвоєчасне виконання відповідачем зобов`язань щодо оплати електричної енергії, спожитої за договором про постачання електричної енергії споживачу №11140 від 01.01.2019.

Ухвалою від 06.02.2024 дану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Відповідно до частини 1 статті 252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Зокрема, частиною 5 статті 252 ГПК України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

У даному випадку клопотань про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи до суду не надходило.

Ухвалою від 05.03.2024 провадження у даній справі зупинено до закінчення перегляду об`єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду справи №911/1359/22 та оприлюднення в Єдиному державному реєстрі судових рішень повного тексту постанови Верховного Суду у справі №911/1359/22.

Ухвалою від 07.06.2024 провадження у справі поновлено, у зв`язку з чим розгляд справи продовжується за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

10 червня 2024 року від позивача надійшла заява про зміну предмету позову, відповідно до якої він просить суд стягнути з відповідача в межах даної справи 373477,75грн., з яких: 45087,90грн. 3% річних та 328389,85грн. інфляційних втрат.

Ухвалою від 12.06.2024 заяву ПрАТ "Харківенергозбут" від 10.06.2024 про зміну предмету позову задоволено, у зв`язку з чим у даній справі розглядаються вимоги про стягнення 373477,75грн.

Згідно з частиною 8 статті 252 ГПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Частиною 1 статті 251 ГПК України визначено, що відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Ухвала про відкриття провадження у даній справі була направлена судом за адресою місцезнаходження відповідача, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 62431, Харківська обл., Харківський р-н, с.Вільхівка, вул.Комплексна, буд.1. Однак, дана ухвала була повернута до суду з довідкою поштової установи від 14.03.2024 про відсутність адресата за вказаною адресою.

Згідно з частиною 4 статті 120 ГПК України ухвала господарського суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії повинна бути вручена завчасно, з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу, але не менше ніж п`ять днів, для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи чи вчинення відповідної процесуальної дії.

При цьому, відповідно до пунктів 4, 5 частини 6 статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи наведені приписи чинного законодавства, копія ухвали про відкриття провадження у справі є врученою відповідачу 14.03.2024, а тому він мав право подати відзив не пізніше 29.03.2023. Однак відповідач своє право на подання відзиву не реалізував.

Також суд зауважує, що в матеріалах справи наявне клопотання представника відповідача адвоката Батищевої К.В. від 29.02.2024, в якій вона просила надати можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

Доступ вказаному представнику відповідача до матеріалів справи в електронному вигляді через систему ЄСІТС було надано 29.02.2024. Отже, відповідач був обізнаний про розгляд даної справи та мав реальну можливість скористатися наданими йому процесуальними правами.

Згідно з частиною 9 статті 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно і повно дослідивши надані до матеріалів справи докази, суд встановив наступне.

У зв`язку з відокремленням функції з розподілу електричної енергії від функцій постачання електричної енергії, що визначено положеннями Закону України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 (далі - Закон), з 01.01.2019 ПрАТ "Харківенергозбут" є постачальником універсальних послуг на території Харківської області у відповідності до Постанови НКРЕКП від 26.10.2018 № 1268.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про ринок електричної енергії" (далі - Закон) учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Згідно зі ст. 56 Закону постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Згідно з п.п. 3.2.5 "Правил роздрібного ринку електричної енергії" (далі - Правила), затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання.

Статтею 181 ГК України внормовано, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або`надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Відповідно до п.п. 4.12, 4.13 Правил розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії.

Згідно з п. 10 Постанови до запуску електронної платформи Датахаб адміністратора комерційного обліку функції адміністратора комерційного обліку на роздрібному ринку електричної енергії, у тому числі адміністрування процедури зміни постачальника електричної енергії у межах території ліцензованої діяльності, виконує відповідний оператор системи розподілу.

Відповідно до п. 4.3 Правил дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

За вимогами п. 9.1.1 Розділу IX Кодексу комерційного обліку електричної енергії обмін даними комерційного обліку електричної енергії між АКО, ППКО та учасниками ринку здійснюється на договірних засадах у вигляді електронних документів.

Таким чином, розрахунки за спожиту електроенергію зі споживачем ПрАТ "Харківенергозбут" проводить на підставі переданих у відповідності до наведених вимог показів приладу обліку від оператора системи розподілу в порядку передбаченому умовами договору.

Договір між електропостачальником та споживачем укладається шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником (п. 3.1.7. Правил).

Пунктом 3.2.1 Правил передбачено, що електропостачальники, які постачають електричну енергію споживачам на роздрібному ринку, мають самостійно розробити форму відповідного Договору на основі примірного чи типового Договору, який є додатком до цих Правил. Розроблені форми договорів електропостачальники мають оприлюднювати на своїх офіційних веб-сайтах.

У зв`язку з тим, що відповідачем було подано підписану заяву - приєднання до умов Договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах Комерційної пропозиції 2 Ф-Р для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць від 01.02.2021, фактично споживалась електрична енергія, що підтверджується наявними у справі актами приймання-передачі електричної енергії, - Договір про постачання електричної енергії споживачу №11140 від 01.01.2019 (надалі - Договір) вважається укладеним.

05.07.2021 між ПрАТ Харківенергозбут та ТОВ "Агробуд" було укладено Додаткову угоду до Договору про здійснення електронного документообігу через систему електронного документообігу для відділеного обслуговування споживачів (далі - Система ЕДО).

З 01.01.2023 відповідачу по Договору було змінено на Комерційну пропозицію №2/23 Ф-Р для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць. Оплата електричної енергії один раз за фактично спожиту електричну енергію спожитої електричної енергії за відповідний попередній період; (плата за надання послуг з розподілу електричної енергії здійснюється Споживачем Оператору системи розподілу) (надалі - Комерційна пропозиція 2/23 Ф-Р від 01.01.2023).

Порядок розрахунків за Договором визначається відповідно до Комерційної пропозиції № 2 Ф-Р від 01.02.2021 для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць та Комерційної пропозиції 2/23 Ф-Р від 01.01.2023 року для споживачів з запланованим обсягом споживання від 50 000 кВт*год до 500 000 кВт*год на місяць.

Слід зазначити, згідно з п. 2.1 Договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Пунктом 5.5 Договору встановлено, що розрахунковий період за цим договором зазначений у комерційній пропозиції та, як правило, становить календарний місяць, і відповідає розрахунковому періоду за договором споживача з оператором системи розподілу/передачі.

Оплата рахунка постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений в комерційній пропозиції, яка є додатком 2 до цього Договору (п. 5.7 Договору).

Згідно з п. 5.10 Договору споживач здійснює оплату за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії через постачальника або безпосередньо оператору системи. Спосіб оплати за послугу з розподілу (передачі) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції, яка є додатком до цього договору.

Відповідно до п. 6.2 Договору споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов цього Договору та пов`язаних з постачанням електричної енергії послуг згідно з умовами цього Договору.

Згідно з умовами п. 5 Комерційної пропозиції № 2 Ф-Р від 01.02.2021 рахунок за спожиту електричну енергію надається Споживачу до 12 числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим. Рахунок за спожиту електричну енергію має бути оплачений протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка Споживачем.

Рахунки на оплату надаються Споживачу у відповідних структурних підрозділах Постачальника. В разі неотримання Споживачем рахунків Постачальник направляє рахунки Споживачу поштовим зв`язком. У такому випадку рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення. Оплата вартості електричної енергії здійснюється Споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

Згідно з умовами п. 5 Комерційної пропозиції № 2/23 Ф-Р від 01.01.2023 рахунок за спожиту електричну енергію надається Споживачу до 12 числа (включно) місяця, наступного за розрахунковим. Рахунок за спожиту електричну енергію має бути оплачений протягом 10 робочих днів від дня отримання рахунка Споживачем. Рахунки на оплату надаються Споживачу у відповідних структурних підрозділах Постачальника, або направляються через систему електронного документообігу у разі укладання відповідної додаткової угоди до Договору.

В разі неотримання Споживачем рахунків у відповідних структурних підрозділах за відсутності укладеної додаткової угоди щодо електронного документообігу, Постачальник направляє рахунки Споживачу поштовим зв`язком. У такому випадку рахунки вважаються отриманими Споживачем з дня їх відправлення.

Згідно п. 3.11 Додаткової угоди від 05.07.2021 (додається до позовної заяви), факт надсилання сторонами електронних документів фіксується в Системі ЕДО; сторони погодили, що наявність в Системі ЕДО запису про надсилання відповідного електронного документу є достатньою правовою підставою для підтвердження належного виконання умов Договору про постачання електричної енергії споживачу, Правил роздрібного ринку електричної енергії, інших нормативно-правових актів; при наявності такого запису відповідний електронний документ вважається доставленим та отриманим адресатом.

Отже, днем (датою) отримання Споживачем рахунку є день (дата) направлення його Постачальником в Системі ЕДО.

Пунктом 8 Комерційної пропозиції № 2 Ф-Р від 01.02.2021 та Комерційної пропозиції № 2/23 Ф-Р від 01.01.2023, передбачено, що у разі порушення Споживачем строків оплати електричної енергії, передбачених п. 5 та п. 4 даної комерційної пропозиції Постачальник має право провести нарахування за весь час прострочення, у тому числі за день оплати: пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який здійснюються нарахування, від суми боргу, за кожен день прострочення платежу; 3% річних з простроченої суми. При цьому сума грошового зобов`язання за договором повинна бути оплачена Споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції. Суми пені, 3% річних, інфляційних зазначаються у розрахунковому документі окремим рядком, та повинні бути сплачені протягом 5 робочих днів від дня його отримання Споживачем. Суми пені, 3% річних, інфляційних сплачуються Споживачем на поточний рахунок Постачальника.

Відповідачу проведено нарахування та за результатами розрахункового періоду було сформовано та виставлено рахунки за спожиту електричну енергію за період з листопада 2021 року по лютий 2022 року, квітень 2023 року:

- за листопад 2021 на суму 1 154 349,89 грн., ПДВ 20 % 230 869,98 грн., разом з ПДВ 1 385 219,87 грн. Відповідачем за листопад 2021 спожито 297864 кВт*год. Рахунок за листопад 2021 було відправлено через систему електронного документообігу для віддаленого обслуговування споживачів, відповідно до Додаткової угоди до Договору про постачання електричної енергії №11140 від 01.01.2019, 06.12.2022. Строк оплати рахунку 20.12.2021.

05.01.2022 сплачено за електричну енергію за листопад 2021 року у сумі 200000,00 грн. згідно платіжного доручення № 1811.

06.01.2022 сплачено за електричну енергію за листопад 2021 року у сумі 1000000,00 грн. згідно платіжного доручення № 1812.

10.01.2022 сплачено за електричну енергію за листопад 2021 року у сумі 185219,86 грн. згідно платіжного доручення № 1813.

- за грудень 2021 на суму 875 419,43 грн., ПДВ 20 % 175 083,89 грн., разом з ПДВ 1 252 264,44 грн. Відповідачем за грудень 2021 спожито 292862 кВт*год. Рахунок за грудень 2021 було відправлено через систему електронного документообігу для віддаленого обслуговування споживачів, відповідно до Додаткової угоди до Договору про постачання електричної енергії №11140 від 01.01.2019, 06.01.2022. Строк оплати рахунку 21.01.2022.

02.02.2022 сплачено за електричну енергію за грудень 2021 року у сумі 700000,00 грн. згідно платіжного доручення № 1830.

04.02.2022 сплачено за електричну енергію за грудень 2021 року у сумі 469264,44грн. згідно платіжного доручення № 1831.

04.02.2022 сплачено за електричну енергію за грудень 2021 року у сумі 82999,99грн. згідно платіжного доручення № 1833.

- за січень 2022 на суму 845 483,04 грн., ПДВ 20 % 169 096,61 грн., разом з ПДВ 1 014 579,65 грн. Відповідачем за січень 2022 спожито 254954 кВт*год. Рахунок за січень 2022 було відправлено через систему електронного документообігу для віддаленого обслуговування споживачів, відповідно до Додаткової угоди до Договору про постачання електричної енергії № 11140 від 01.01.2019, 07.02.2022. Строк оплати рахунку 21.02.2022.

19.01.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 329999,99грн. згідно платіжного доручення № @2PL520342.

15.02.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № 18603.

14.03.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № @2PL716370.

12.04.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № 21d14224d2.

11.05.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № 191b76219d.

13.06.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № d38c2b3413.

13.07.2023 сплачено за електричну енергію частину за січень 2022 року у сумі 91 717,25 грн. згідно платіжного доручення № @2PL034810.

- за лютий 2022 на суму 516 431,35 грн., ПДВ 20 % 103 286,27 грн., разом з ПДВ 619 717,62 грн. Відповідачем за лютий 2022 спожито 197384 кВт*год. Рахунок за лютий 2022 було відправлено через систему електронного документообігу для віддаленого обслуговування споживачів, відповідно до Додаткової угоди до Договору про постачання електричної енергії № 11140 від 01.01.2019, 16.03.2022. Строк оплати рахунку 30.03.2022.

13.07.2023 сплачено за електричну енергію частину за лютий 2022 року у сумі 26 855,23 грн. згідно платіжного доручення № @2PL034810.

11.08.2023 сплачено за електричну енергію за лютий 2022 року у сумі 118572,48 грн. згідно платіжного доручення № 37193.

20.08.2023 сплачено за електричну енергію за лютий 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № @2PL988321.

13.09.2023 сплачено за електричну енергію за лютий 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № @2PL880885.

11.10.2023 сплачено за електричну енергію за січень 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № @2PL417591.

08.11.2023 сплачено за електричну енергію за лютий 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № @2PL172432.

11.12.2023 сплачено за електричну енергію за лютий 2022 року у сумі 118572,48грн. згідно платіжного доручення № @2PL806245.

- за квітень 2023 на суму 35,35 грн., ПДВ 20 % 7,07 грн., разом з ПДВ 42,42грн. Відповідачем за квітень 2023 спожито 10 кВт*год. Рахунок за квітень 2023 було відправлено через систему електронного документообігу для віддаленого обслуговування споживачів, відповідно до Додаткової угоди до Договору про постачання електричної енергії № 11140 від 01.01.2019, 08.05.2022. Строк оплати рахунку 22.05.2022.

22.06.2023 сплачено за електричну енергію частину за квітень 2023 року у сумі 42,42 грн. згідно платіжного доручення № @2PL094578.

23 січня 2023 року між ПрАТ Харківенергозбут та Відповідачем було укладено Договір реструктуризації заборгованості юридичної особи, фізичної особи-підприємця за електричну енергію № 11140-р, який є Додатком до Договору про постачання електричної енергії споживачу № 11140 від 01.01.2019 на загальну суму 1304297,27грн., що є визнанням заборгованості за спожиту електричну енергію з боку Відповідача. Складений графік погашення заборгованості, який є Додатком 2 до Договору реструктуризації заборгованості юридичної особи, фізичної особи-підприємця № 11140-р від 23.01.2023 та підписано Акт звіряння розрахунків за електроенергію, що є Додатком 1 до Договору реструктуризації заборгованості юридичної особи, фізичної особи-підприємця №11140-р від 23.01.2023.

Таким чином, у зв`язку з несплатою або частковими сплатами заборгованості за спожиту електричну енергію з відповідачем було укладено Договір реструктуризації заборгованості юридичної особи, фізичної особи-підприємця №11140-р від 23.01.2023, на заборгованість за спожиту електричну енергію: липень 2021, січень 2022, лютий та 2022 року у сумі 1 634 297,27 грн., що не є предметом даного спору.

З моменту укладання Договору реструктуризації нарахування пені, 3% річних та індексу інфляції було припинено на ті місяці заборгованості, що увійшли до договору реструктуризації, про що свідчать рахунки сум 3% річних та індексу інфляції, які додані до позовної заяви.

Нарахування за спожиту електричну енергію за період з травня 2023 року по липень 2023 року сплачені самостійно відповідачем.

Між тим, у зв`язку із несвоєчасним виконанням договірних зобов`язань за період з листопада 2021 року по лютий 2022 року, квітень 2023 року по Договору №11140-р від 23.01.2023, позивач станом на 01.11.2023 нарахував відповідачу 45 087,90 грн. 3% річних та 328 389,85 грн. індексу інфляції.

Вимоги позивача про стягнення з відповідача вказаних сум складають предмет спору у даній справі.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1, 2 статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Частиною 1 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За умовами статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Матеріали справи свідчать, що відповідачем здійснено несвоєчасну оплату за спожиту електричну енергію за період з листопада 2021 року по лютий 2022 року, квітень 2023 року по Договору № 11140-р від 23.01.2023.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 1 статті 625 ЦК України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Пунктом 8 Комерційної пропозиції № 2 Ф-Р від 01.02.2021 та Комерційної пропозиції № 2/23 Ф-Р від 01.01.2023, передбачено, що у разі порушення Споживачем строків оплати електричної енергії, передбачених п. 5 та п. 4 даної комерційної пропозиції Постачальник має право провести нарахування за весь час прострочення, у тому числі за день оплати: пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який здійснюються нарахування, від суми боргу, за кожен день прострочення платежу; 3% річних з простроченої суми. При цьому сума грошового зобов`язання за договором повинна бути оплачена Споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції. Суми пені, 3% річних, інфляційних зазначаються у розрахунковому документі окремим рядком, та повинні бути сплачені протягом 5 робочих днів від дня його отримання Споживачем. Суми пені, 3% річних, інфляційних сплачуються Споживачем на поточний рахунок Постачальника.

Крім того, частиною 2 статті 625 ЦК України визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі вищевказаних норм законодавства та умов Договору позивач станом на 01.11.2023 здійснив нарахування відповідачу 45087,90грн. 3% річних за період 01.01.2022-22.01.2023, а також 328389,85грн. інфляційних втрат за період з квітня 2022 року по липень 2023 року.

Перевіривши розрахунки вищевказаних сум, суд визнав їх такими, що відповідають обставинам справи та вимогам чинного законодавства, а тому позовні вимоги про їх стягнення підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до пункту 3 частини 3 статті 2 ГПК України однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є змагальність сторін.

Частиною 3 статті 13 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Суд наголошує, що відповідно до частини 4 статті 13 ГПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Таким чином, оскільки відповідач не надав суду жодних доказів, які б спростовували наведені у позові обставини, судом здійснено розгляд справи з урахуванням наявних у ній матеріалів, які підтверджують правомірність вимог позивача.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 237, 238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агробуд" (62431, Харківська обл., Харківський р-н, с.Вільхівка, вул.Комплексна, буд.1, код 30235785) на користь на користь Приватного акціонерного товариства "Харківенергозбут" (61057, м.Харків, вул.Гоголя, буд.10, код 42206328) 45087,90грн. 3% річних, 328389,85грн. інфляційних втрат, 4481,74грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено "09" липня 2024 р.

СуддяМ.В. Калантай

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення09.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120306511
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —922/168/24

Постанова від 11.09.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Хачатрян Вікторія Сергіївна

Постанова від 11.09.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Хачатрян Вікторія Сергіївна

Ухвала від 15.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Хачатрян Вікторія Сергіївна

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Хачатрян Вікторія Сергіївна

Рішення від 09.07.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 07.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні