Ухвала
від 10.07.2024 по справі 569/8934/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/8934/24

1-кс/569/4660/24

10 липня 2024 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянув клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів (інформації),

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні AT" ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , шляхом надання можливості ознайомитися із ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

В обґрунтування клопотання вказав, що групою слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023180000000076 від 23.08.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що службові особи одного з органів місцевого самоврядування, за попередньої змови з службовими особами комунального підприємства та суб`єкта господарювання, в умовах воєнного стану, шляхом завищення вартості матеріалів та виконаних робіт, заволоділи грошовими коштами при здійсненні будівництва об`єкта інфраструктури.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 4 ст. 191 КК України.

В подальшому, проведеними слідчими (розшуковими) діями здобуто достовірні відомості, що посадові особи комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_2 « ІНФОРМАЦІЯ_3 », діючи за попередньою змовою із окремими службовими особами суб`єктів господарювання у період 2022-2024 років зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, внесли завідомо неправдиві відомості до актів приймання-передачі товарів та послуг, а також виконаних робіт форми КБ-2в, в частині штучного завищення об`ємів, вартості робіт та використаних матеріалів, матеріальних ресурсів, у тому числі постачання товарно-матеріальних цінностей, які не відповідають вимогам проектно-кошторисної документації, ДБН, ДСТУ, ГОСТ, СНиП, ТУ, тендерним документаціям замовників робіт та/або послуг, надання послуг та постачання товарів у неповному об`ємі, внаслідок чого бюджету ІНФОРМАЦІЯ_4 нанесено матеріальної шкоди (збитків) у великих розмірах, зокрема, за результатами виконання робіт по об`єкту: «Будівництво транспортабельної модульної котельні по АДРЕСА_2 на замовлення комунального підприємства Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Посадовими особами комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_2 « ІНФОРМАЦІЯ_3 », під час вчинення злочину, залучались суб`єкти господарської діяльності, які виконували роботи, постачали товари та надавали послуги на замовлення комунального підприємства, оплата за які здійснювалась за допомогою коштів статутного капіталу комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_2 « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розміщених на банківському рахунку НОМЕР_3 , відкритому в ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Відомості про вищевказані факти вчинення кримінального правопорушення, зокрема, відомості про рух коштів по вищевказаному банківському рахунку; юридична (банківська) справа комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_2 « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; заяви, копій паспортів, доручень, договорів, повідомлень про відкриття рахунку, інших документів, які надавались банку при відкритті (подальшій зміні поточних даних такористування рахунком); платіжні доручення, платіжні інструкції, грошові чеки, а також меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку; документи про встановлення та обслуговування системи «Банк-Клієнт», протоколи обміну інформацією, LOG-файли, копії документів про передачу магнітних носіїв з файлами, копії журналів, IP-адреси та МАС-адреси комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою; електронні платіжні документи по рахунку, отриманому від імені комунального підприємства ІНФОРМАЦІЯ_2 « ІНФОРМАЦІЯ_3 » по каналах системи «Банк-Клієнт» і підписаних електронним цифровим підписом службових осіб комунального підприємства, а також інша інформація та документи щодо операцій по банківському рахунку НОМЕР_3 , який належить комунальному підприємству Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 », перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Таким чином, виникла необхідність вилучити інформацію про рух коштів по рахункам в електронному варіанті щодо комунального підприємства Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які мають відкриті рахунки AT" ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Дані документи знаходиться у володінні AT " ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

Вищевказані документи містять відомості які необхідні для дослідження фактичних обставин, проведення аналізу документації, з метою використання їх при призначені, судово- економічної експертизи, які можуть бути використані як доказ в суді.

У разі їх відсутності у матеріалах відповідного кримінального провадження, це істотно ускладнить забезпечення швидкого, повного всебічного та неупередженого розслідування даного злочину, що має на меті законне та своєчасне притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили вищевказаний злочин.

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 подав суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, просив задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно доч.1ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідно з ч.5 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Частиною 6 ст.163 КПК України регламентовано, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи знаходяться у володінні AT " ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , слідчий суддя прийшов до висновку, що документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в даних документах можуть бути використані як докази, також використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів шляхом ознайомлення та вилучення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. ст.107, 131, 132, 159, 162-164 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 , а також групі слідчих визначених у кримінальному провадженні на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю (відомості, які становлять банківську таємницю), з можливістю їх вилучення (здійснення їх виїмки), щодо Комунального підприємства Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 - котрі перебувають у володінні юридичної особи - AT" ІНФОРМАЦІЯ_1 " МФО НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 за період часу 01.01.2022 по 03.07.2024 років, а саме: відомості про рух коштів по банківському рахунку НОМЕР_3 із вказанням дати та часу операції, суми, змісту операції, підстави операції, отримувача коштів, реквізитів отримувача коштів тощо; виписка руху коштів (реєстру розрахункових операцій)по всім відкритим рахункам(зарплатні, поточні, кредитні, кореспондентські та вкладні (депозитні) рахунки) у електронному вигляді,із зазначенням класифікації за дебетом та кредитом рахунків, ініціаторів платежів та одержувачів коштів, з обов`язковим чітким зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), з зазначенням коду, номера рахунку та МФО банківської установи, ідентифікацією призначення платежу (куди і за що відправлено кошти та звідки і за що отримано кошти); юридична (банківська) справа комунального підприємства Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; оригінали документів: заяви, копій паспортів, доручень, договорів, повідомлень про відкриття рахунку, інших документів, які надавались банку при відкритті рахунку НОМЕР_3 (подальшій зміні поточних даних та користування рахунком); оригінали документів: платіжні доручення, платіжні інструкції, грошові чеки, а також меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку НОМЕР_3 ; оригінали документів про встановлення та обслуговування системи «Банк-Клієнт», протоколи обміну інформацією, LOG-файли, копії документів про передачу магнітних носіїв з файлами, копії журналів, тощо, з 01.01.2022 по даний час, IP-адреси та МАС-адреси комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою; копії документів: електронних платіжних документів по рахунку НОМЕР_3 , отриманих від імені комунального підприємства Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 » по каналах системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і підписаних електронним цифровим підписом службових осіб, комунального підприємства, а також інша інформація та документи, щодо операцій по банківському рахункуUA133333680000026037300413599, який належить комунальному підприємству Костопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_3 », перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Встановити строк дії ухвали терміном двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_5

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення10.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120334905
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/8934/24

Ухвала від 10.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 10.07.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні