Ухвала
від 12.10.2010 по справі 10-415/2010
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРК АСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 10-415/2010 Головуючий по 1 інста нції:

Смоляр А.О. Категорія: 236-7, 236-8 КПК України Доповідач в апеляційн ій

інстанції: Демиденк о А.І.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2010 року Колег ія суддів судової палати в кр имінальних справах апеляцій ного суду Черкаської області в складі:

головуючого Демиденка А.І. суддів Єльцова В.О., Ятченк а М.О. прокурора Пономаря В.О. законного представника ск аржника ОСОБА_6., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черка си матеріали справи за апеля цією прокурора, який брав уча сть у розгляді справи в суді п ершої інстанції, на постанов у судді Придніпровського рай онного суду м. Черкаси від 13 ве ресня 2010 року, якою скасовано постанову слідчого з ОВ С СВ прокуратури Черкаської області від 13 січня 2010 року «Пр о порушення кримінальної спр ави відносно службових осіб ТОВ «Промінь-агроінвест» (ко д ЄДРПОУ 33585572, м. Черкаси) за озна ками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України», -

в с т а н о в и л а :

13 січня 2010 року с лідчим з ОВС СВ прокуратури Ч еркаської області була пору шена кримінальна справа відн осно службових осіб ТОВ «Про мінь-агроінвест» (код ЄДРПОУ 33585572, м. Черкаси) за фактом умисн ого ухилення від сплати пода тків у особливо великих розм ірах за ознаками злочину, пе редбаченого ч.3 ст.212 КК України .

Згідно цієї постанови, сл ужбові особи ТОВ «Промінь-аг роінвест» у період з червня п о серпень 2008 року, будучи відпо відальними за правильність н арахування та своєчасність с плати податків та обов' язко вих платежів до бюджету, явля ючись розпорядниками активі в та здійснюючи фінансово-го сподарську діяльність, досто вірно знаючи про розміри обс ягів продажу та придбання і, в ідповідно, про розміри скори гованого валового доходу та валових витрат, а також про су ми фактично виниклих податко вих зобов' язань з податку н а додану вартість, здійснени х у вказаний період, діючи уми сно, з метою ухилення від спла ти податків, в порушення п.п. 7.4. 1., п.п. 7.4.5., п. 7.4. ст.7 Закону України « Про податок на додану вартіс ть» від 03.04. 1997 року, безпідставн о включили до суми податково го кредиту з податку на додан у вартість суму ПДВ з господа рських операцій по придбанню товарів від ТОВ «К.О.Д.-Сервіс » (код ЄДРПОУ 35468295, м. Київ), яке ма є ознаки фіктивності та госп одарські операції фактично н е проводили, внаслідок чого з анизили суму податкового зоб ов' язання з ПДВ, яке підляга є сплаті до бюджету держави в розмірі 6271121 грн., тобто за резул ьтатами проведеної діяльнос ті ухилилися від сплати пода тків на вказану суму коштів, щ о у 24354 разів перевищує установ лений законодавством неопо датковуваний мінімум доході в громадян та являється особ ливо великим розміром.

25.08. 2010 року ОСОБА_7 як директор ТОВ «Промінь-агроі нвест» звернулась до Придніп ровського районного суду м. Ч еркаси в порядку ст. 236-7 КПК Укр аїни зі скаргою на вищевказа ну постанову.

13.09.2010 року суддя цього м ісцевого суду своєю постанов ою задовольнив дану скаргу, с касувавши постанову органу д осудового слідства, пославши сь на те, що слідчий виніс зга дану постанову про порушення кримінальної справи поспішн о, за відсутності достатніх д аних, які б вказували на наяв ність ознак злочину, передба ченого ч.3 ст.212 КК України.

На обґрунтування свого в исновку він послався на те, що матеріали дослідчої переві рки, які були враховані слідч им при порушенні справи, ґрун туються лише на поясненні О СОБА_8, складеній на його да них довідці без підпису і вис новку ТОВ «Аудиторська фірма «Бізнес-Лайн», чого не було до статньо для прийняття такого рішення, враховуючи те, що ре єстраційні документи та витя г з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб об' єктивн о засвідчує легітимність ПП «К.О.Д.-Сервіс» як платника под атків в період з 13 листопада 2007 року по 29 квітня 2009 року.

В апеляції прокурора, який брав участь у розгляді справ и в суді першої інстанції, пор ушується питання про скасува ння зазначеної постанови суд ді місцевого суду внаслідок її необґрунтованості та про наступне скеруванням судови х матеріалів на новий судови й розгляд.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора про пі дтримання своєї апеляції, за перечення законного предста вника скаржника ОСОБА_7 - ОСОБА_6., вивчивши матеріа ли судової справи та матеріа ли, що були враховані слідчим при порушенні кримінальної справи, обговоривши доводи а пеляції, колегія суддів вваж ає, що вона задоволенню не під лягає з наступних підстав.

Висновок судді місцевого суду про відсутність дост атніх підстав, передбачен их ч.2 ст.94 КПК України, для пору шення кримінальної справи ві дносно службових осіб ТОВ «П ромінь-агроінвест» за ознака ми злочину, передбаченого ч.3 с т.212 КК України, є правильним.

Так, при розгляді скарги н им були дотримані не тільки в имоги ст. 236-8 КПК, але і відповід но до ч.6ст. 16-1 цього ж Кодексу ст ворені необхідні умови для в иконання сторонами їх процес уальних обов' язків і здійсн ення наданих прав в частин і дослідження питань, передб ачених ст. 94 КПК. При вивчен ні вищезгаданих матеріалів, що були враховані слідчим пр и порушенні кримінальної спр ави, - суддя обґрунтовано взяв до уваги реєстраційні докум енти ПП « К.О.Д.-Сервіс», витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб за № 659369 щодо ць ого Підприємства. Письмові д ані, що містяться у згаданих д окументах, свідчать про прот илежне, а саме - про легітимн ість цього приватного підпри ємства як платника податків на час, що досліджувався орга нами досудового слідства та місцевим судом.

Слід зазначити, що цього ф акту не заперечив і прокурор як апелянт в цьому судовому з асіданні.

Стосовно пояснення ОСО БА_8 про його особисту непри четність до господарської ді яльності ПП «К.О.Д.-Сервіс», то суд вірно зауважив, що воно пі длягало ретельній перевірці до порушення справи, чого орг анами дізнання зроблено не б уло.

Правильною є критична оц інка з боку суду даних дові дки без дати та підписку о соби, що її склала, і так звано го висновку ТОВ «Аудит орська фірма «Бізнес-Лайн», о скільки зміст цих документів ґрунтується на явних припущ еннях, за умови того, що поясне ння ОСОБА_8 є достовірними .

Правильно звернув увагу місцевий суд і на те, що слідчи й при винесенні постанови пр о порушення кримінальної спр ави не дотримався вимог ч.2ст.9 8, ст.98-2 КПК, чим позбавив права ОСОБА_7 як директора ТОВ «П ромінь-агроінвест» своєчасн о скористатися правом на її о скарження, що передбачене ст . 236-7 КПК.

Доводи апелянта про те, що суддя місцевого суду вдався до розгляду й заздалегідь ви рішення питань, які вирішуют ься судом при розгляді справ и по суті, не заслуговують на увагу, оскільки вони супереч ать даним протоколу судового засідання, згідно з яким ним д осліджувались як ті матеріал и, що були враховані слідчим п ри порушенні кримінальної сп рави, так і ті, що були надані с каржницею та її представнико м в частині з' ясування пита нь щодо відсутності доста тніх підстав для винесенн я такої постанови.

Виходячи з викладеного, ке руючись ст.ст. 362, 366, 382 КПК України , колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Постанову судді Пр идніпровського районного с уду м. Черкаси від 13 вересня 2010 р оку, якою скасовано постанов у слідчого з ОВС СВ прокурату ри Черкаської області від 13 сі чня 2010 року «Про порушення кри мінальної справи відносно сл ужбових осіб ТОВ «Промінь-аг роінвест» ( код ЄДРПОУ 33585572, м. Че ркаси) за фактом умисного ухи лення від сплати податків у о собливо великих розмірах, за ознаками злочину, передбаче ного ч.3ст.212 КК України», - за лишити без змін , а апеля цію прокурора - без задоволен ня .

Головуючий - підпис

Судді - підписи

Згідно з оригіналом.

Суддя: А.І. Демиденко

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено06.11.2010
Номер документу12038021
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —10-415/2010

Ухвала від 21.09.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Ландар О. В.

Ухвала від 12.10.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Демиденко Анатолій Іванович

Ухвала від 12.10.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Демиденко Анатолій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні