Постанова
від 16.07.2024 по справі 175/6913/23
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/6105/24 Справа № 175/6913/23 Суддя у 1-й інстанції - Васюченко О.Г. Суддя у 2-й інстанції - Барильська А. П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2024 року м. Дніпро

Дніпровський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді - Барильської А.П.

суддів Демченко Е.Л., Макарова М.О.

секретар судового засідання Усик А.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу за апеляційноюскаргою ОСОБА_1 на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2024 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Донецького національного медичного університету про визнання протиправним та скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу з часу призупинення дії трудового договору, -

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Донецького національного медичного університету про визнання протиправним та скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу з часу призупинення дії трудового договору.

Позовні вимоги ОСОБА_1 мотивовані тим, що 02 жовтня 2019 року наказом Донецького національного медичного університету №10/02/1-ок, її було призначено провідним фахівцем відділу кадрів на ставку за основним місцем роботи.

Наказом №10/02/2-ок призначено провідним фахівцем відділу кадрів на 0,5 ставки за сумісництвом.

Наказом №148 від 02 травня 2022 року «Про призупинення дії трудових договорів», Донецький національний медичний університет призупинив дію трудових договорів разом з оплатою праці до відновлення можливості виконувати роботу, але не пізніше дня припинення або скасування воєнного стану, з рядом працівників, у тому числі зі провідним фахівцем відділу кадрів ОСОБА_1 .. Позивач зазначила, що з вказаним наказом її не ознайомлено.

До квітня 2022 року, включно, керівний склад Донецького національного медичного університету фактично розташовувався в адміністративній будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , позивач зареєстрована та постійно мешкає у м. Краматорськ Донецької області, місце проживання не змінювала.

11 травня 2022 року, з відкритих джерел, їй стало відомо, що працівників Донецького національного медичного університету переведено на роботу в іншу місцевість, а саме у місто Кропивницький Кіровоградської області. З відповідним наказом про переведення її не ознайомлювали. Про факт призупинення з нею трудового договору, їй стало відомо після публікації наказу №148 від 02 травня 2022 року «Про призупинення дії трудових договорів» у соціальних мережах.

Також, ОСОБА_1 зазначила, що починаючи з 20 травня 2022 року вона вживає заходи досудового врегулювання, а саме неодноразово зверталась до Державної служби України з питань праці, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства охорони здоров`я, проте, заходи досудового врегулювання результатів не дали.

У серпні 2023 року Державна служби України з питань праці у відповіді на її звернення надала копію наказу №121 від 11 квітня 2022 року «Про роботу Донецького національного медичного університету у м. Кропивницькому». Відповідно змісту вказаного наказу основні структурні підрозділи ДНМУ та Лиманського медичного фахового коледжу переміщено до міста Кропивницький Кіровоградської області та продовжено діяльність відповідно статуту ДНМУ.

Оскільки позивачка не повідомляла відповідача про наявність будь-яких обставин, які б унеможливлювали виконання її функціональних обов`язків, вона була вимушена звернутись до суду для захисту її прав.

Враховуючи викладене, з урахуванням уточненої позовної заяви, позивачка просила суд визнати протиправним та скасувати наказ №148 від 02 травня 2022 року Про призупинення дії трудових договорів Донецького національного медичного університету та зобов`язати Донецький національний медичний університет виплатити середню заробітну плату за час вимушеного прогулу з часу призупинення дії трудового договору до часу фактичного виконання судового рішення.

Рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2024 року відмовлено у задоволенні позовних вимог.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 посилаючись на невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, порушення судом норм матеріального та процесуального права, просила рішення скасувати та ухвалити нове судове рішення, яким її позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Апеляційна скарга ОСОБА_1 обґрунтована тим, що її з наказами: МОЗ України Про організацію діяльності Донецького національного медичного університету та Лиманського медичного фахового коледжу від 09 квітня 2022 року, ДНМУ Про роботу Донецького національного медичного університету у м. Кропивницькому від 11 квітня 2022 року, ДНМУ Про призупинення дії трудових договорів від 02 травня 2022 року, ДНМУ Про упорядкування роботи адміністративно-управлінського апарату університету від 20 травня 2022 року ознайомлено не було. При цьому, апелянт вказує, що згоди на отримання наказів на електронну адресу або телефонним зв`язком вона не надавала. Апелянт також вказує, що готова була переїхати до міста Кропивницький, якби керівництво ДНМУ запропонувало, але тільки з хворою мамою.

У відзиві на апеляційну скаргу Донецький національний медичний університет, посилаючись на законність та обґрунтованість рішення суду, просив оскаржуване рішення залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, врахувавши наданий відзив на апеляційну скаргу, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, виходячи з наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається із матеріалів справи, 02 жовтня 2019 року позивачку наказом Донецького національного медичного університету №10/02/1-ок, було призначено провідним фахівцем відділу кадрів на ставку за основним місцем роботи, а наказом №10/02/2-ок призначено провідним фахівцем відділу кадрів на 0,5 ставки за сумісництвом.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України №599 від 09 квітня 2022 року Про організацію діяльності Донецького національного медичного університету та Лиманського медичного фахового коледжу наказано: встановити, що до завершення дії воєнного стану Донецький національний медичний університет тимчасово проводить свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 (пункт 1); забезпечити оперативне інформування працівників та осіб, які навчаються у Донецькому національному медичному університеті (пункт 2).

Згідно наказу №121 від 11 квітня 2022 року Про роботу Донецького національного медичного університету у м. Кропивницькому основні структурні підрозділи ДНМУ та Лиманського медичного фахового коледжу переміщено до міста Кропивницький Кіровоградської області та продовжено діяльність відповідно статуту ДНМУ.

Згідно наказу №148 від 02 травня 2022 року Про призупинення дії трудових договорів, Донецький національний медичний університет призупинив дію трудових договорів разом з оплатою праці до відновлення можливості виконувати роботу.

Наказом ДНМУ від 20 травня 2022 №177 Про упорядкування роботи адміністративно-управлінського апарату університету, який прийнято з метою упорядкування діяльності всіх підрозділів університету після переміщення з м. Краматорська до м. Кропивницького (на виконання Наказу МОЗ України №599 від 09 квітня 2022 Про організацію діяльності Донецького національного медичного університету та Лиманського медичного фахового коледжу) наказано всім працівникам адміністративно-управлінського апарату університету прибути до м. Кропивницького для продовження роботи у відповідних відділах на відповідних посадах до 27 травня 2022 року.

Встановлено, що ОСОБА_1 місце проживання не змінювала, про що вона й зазначає та продовжує проживати у м. Краматорську Донецької області.

Вказане також підтверджується заявою ОСОБА_1 до в.о.ректора ДНМУ ОСОБА_2 , де вона повідомляє, що на даний час моє місце перебування та мешкання - це місто Краматорськ Донецької області. Не маю можливості залишити хвору на ноги та серце матір, щоб переїхати з міста Краматорськ, попри ведення в області воєнних дій; та вважає наказ № 148 від 02 травня 2022 Про призупинення дії трудових договорів нікчемним.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що для Донецького національного медичного університету виникли обставини абсолютної неможливості надання роботи ОСОБА_1 в м. Краматорськ Донецької області через неможливість забезпечити її безпечними умовами праці, а залучити її до дистанційної форми організації праці неможливо через специфіку функціональних повноважень за посадою, яку вона обіймала до призупинення з нею трудових правовідносин (так як робота пов`язана з безпосереднім доступом до персональних даних працівників університету, які зберігаються у документації відділу кадрів у паперовій формі. При цьому, суд першої інстанції вказав, що позивачка у заяві до в.о. ректора ДНМУ Герасименка О.І. від 13 травня 2022 року підтвердила факт ознайомлення з наказом № 148 від Про призупинення дії трудових договорів та вказала про неможливість покинути місто Краматорськ через хворобу її матері.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції, з огляду на наступне.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Відповідно до ст. 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27-29, 40, 47, 51, 52, 55-63 цієї Конституції.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022«Про введення воєнного стану в України, затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24 лютого 2022 року, з 24 лютого 2022 року на території України введено воєнний стан, строк дії якого неодноразово продовжувався та який на теперішній час не припинено та не скасовано.

Згідно з п. 3 зазначеного Указу, в зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України.

Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначені особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Частинами 2 та 3 ст. 1 вказаного Закону передбачено, що на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України, а також не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено, що призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв`язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Пунктом 2 Глави ХІХ Прикінцеві положення КЗпП України встановлено, що під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Встановлено, що місцем розташування Донецького національного медичного університету була адреса: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Машинобудівників, 39.

Загальновідомим є факт того, що після початку збройної агресії російською федерацією 24 лютого 2022 року, з цього часу на території Донецької області, у т.ч. у м. Краматорську, відбувались активні бойові дії, місто піддавалось постійним обстрілам ворогом, внаслідок чого відбувалось руйнування його інфраструктури, закладів, житлових будинків, убивство великої кількості жителів цього міста.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 14 травня 2022 року №92 внесені зміни до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року №75 та затверджено перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових дій) або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 12 травня 2022 року. До цього переліку, зокрема, належить Краматорська міська територіальна громада.

Наказом від 20 травня 2022 №177 «Про упорядкування роботи адміністративно-управлінського апарату університету», який прийнято з метою упорядкування діяльності всіх підрозділів університету після переміщення з м. Краматорська до м. Кропивницького (на виконання Наказу МОЗ України №599 від 09 квітня 2022 Про організацію діяльності Донецького національного медичного університету та Лиманського медичного фахового коледжу) наказано всім працівникам адміністративно-управлінського апарату університету прибути до м. Кропивницького для продовження роботи у відповідних відділах на відповідних посадах до 27 травня 2022 року.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що відповідач до квітня 2022 року був об`єктивно, за незалежних від нього причин, позбавлений можливості забезпечити позивачку за місцем її роботи та знаходження університету в м. Краматорську належні та безпечні умови праці, гарантовані ст. 43 Конституції України, через військову агресію проти України, активні бойові дії на території м. Краматорська, що ставило під загрозу життя працівників закладу; можливі руйнування та знищення частини будівель закладу, що позбавляло належним чином надавати свої послуги, а позивачка в свою чергу була позбавлена можливості виконувати роботу.

Згідно пояснень начальника відділу кадрів ДНМУ Лариси Мороз від 20 липня 2023 року № 1135, яке адресоване головному державному інспектору відділу з питань праці східного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Наталії Пуриш під час проведення Південно-Східним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці у Донецькому національному медичному університеті позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах праці, зайнятості населення щодо звернення ОСОБА_1 від 12 червня 2023 року, яке надійшло з Міністерства економіки України листом від 07 липня 2023 року №4706-05/33579-03 (вх. 07 липня 2023 № К-2242-23а), яка у ньому зазначає, що «... робота на посаді провідного фахівця відділу кадрів не передбачає дистанційну роботу, тому як відсутній доступ до особових справ та карток працівників, трудових книжок та загальної документації відділу кадрів».

Згідно посадової інструкції провідного фахівця відділу кадрів ДНМУ, не передбачено можливість дистанційної роботи, адже специфіка роботи на цій посаді передбачає наступні посадові обов`язки провідного фахівця, який:

- забезпечує відповідність кадрової документації законодавству у сфері праці, у сфері персональних даних (пункт 1 розділу «Посадові обов`язки»);

- здійснює контроль за прийомом на роботу, переміщенням та звільненням особового складу (пункт2розділу «Посадові обов`язки»);

- готує довідки про науково-педагогічний стаж науково-педагогічних працівників (пункт 2 розділу «Посадові обов`язки»);

- готує проекти наказів щодо прийому на роботу, переміщення та звільнення особового складу з роботи, встановлення розміру надбавок за вислугу років науково-педагогічним працівникам та вносить записи до трудових книжок згідно наказів. Здійснює контроль за встановленням надбавок науково-педагогічним працівникам за вислугу років (пункт 4 розділу «Посадові обов`язки»);

- готує матеріали на представлення до нагородження працівників університету, готує накази на їх преміювання, вносить записи про заохочення і нагородження до трудових книжок (пункт 8розділу «Посадові обов`язки»);.

- веде журнали вхідної та вихідної документації (пункт 8 розділу «Посадові обов`язки»);

- завіряє підписи викладачів, копії документів, доручення співробітників (пункт 12 розділу «Посадові обов`язки»)

- контролює стан трудової дисципліни у підрозділах університету та дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку (пункт 15 розділу «Посадові обов`язки»).

Таким чином, з посадової інструкції ОСОБА_1 вбачається, що її робота пов`язана з безпосереднім доступом до персональних даних працівників ДНМУ, які зберігаються у документації відділу кадрів у паперовій формі.

Встановивши, що на момент виявлення спірних правовідносин між ДНМУ та позивачкою, остання проживала в м. Краматорськ Донецької області, яке знаходилось в безпосередній близькості до зони бойових дій, а територія цього міста неодноразово піддавалася обстрілам з боку армії держави-агресора (російської федерації), а також те, що такі обставини виключають можливість надання роботодавцем дистанційної роботи та її виконання позивачкою у місті Краматорськ, внаслідок неможливості забезпечення безпечних умов її праці через військову агресію проти України, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог про визнанняпротиправним іскасування наказупро призупиненнядії трудовогодоговору тапохідної віднеї вимогипро зобов`язаннянарахування івиплати середнійзаробіток зачас вимушеногопрогулу.

При цьому, колегія суддів вважає за необхідне виключити з мотивувальної частини рішення посилання суду першої інстанції на сплив строків позовної давності, так як у задоволенні позову відмовлено з підстав недоведеності.

Доводи апелянтав скарзіпро те,що її з Наказами: МОЗ України Про організацію діяльності Донецького національного медичного університету та Лиманського медичного фахового коледжу від 09 квітня 2022 року, ДНМУ Про роботу Донецького національного медичного університету у м. Кропивницькому від 11 квітня 2022 року, ДНМУ Про призупинення дії трудових договорів від 02 травня 2022 року, ДНМУ Про упорядкування роботи адміністративно-управлінського апарату університету від 20 травня 2022 року не ознайомлено, колегія суддів вважає безпідставними з огляду на те, що позивачка в заяві від 13 травня 2024 року вказувала на нікчемність наказу №148 від 02 травня 2022 року Про призупинення дії трудових договорів, що свідчить про її обізнаність з його змістом.

Твердження апелянта про те, що згоди на отримання наказів на електронну адресу або телефонним зв`язком вона не надавала, колегія суддів також вважає безпідставними, так як чинним законодавством, з урахуванням правового режиму воєнного стану, передбачено можливість повідомлення роботодавцем працівника про призупинення з ним трудових відносин у будь-який доступний роботодавцю спосіб електронної комунікації.

Твердження апелянта в скарзі про те, що вона готова була переїхати до міста Кропивницький, якби керівництва ДНМУ запропонувало, але тільки з хворою мамою, оскільки відповідно до ст. 57-1 Закону України Про освіту працівникам закладів та освіти гарантується збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплати, передбачених законом; місце проживання (пансіон, гуртожиток, тощо, забезпечення харчування у разі потреби), колегія суддів також вважає необґрунтованими, так як державні гарантії передбачені, саме, педагогічним і науково-педагогічним працівникам, а не працівникам адміністративно-управлінського персоналу закладу освіти, до яких відносить позивачка.

Інші доводи апелянта колегією суддів перевірені та визнані такими, що не впливають на законність оскаржуваного рішення суду.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, відповідно до якої пункт перший статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматися як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними, залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Проніна проти України» від 18 липня 2006 року).

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що вирішуючи даний спір, суд першої інстанції повно, всебічно та об`єктивно з`ясувавши обставини справи, оцінивши надані сторонами докази, дійшов вірного висновку про відмову у задоволенні позовних вимог.

Рішення як таке, що відповідає нормам матеріального та процесуального права повинне бути залишене без змін, а апеляційна скарга без задоволення.

Керуючись ст.ст. 259, 367, 374, 375 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 16 квітня 2024 року - залишити без змін.

Постанова набираєзаконної силиз дняїї прийняття,але можебути оскарженав касаційномупорядку безпосередньодо ВерховногоСуду протягомтридцяти днівз дняскладання повногосудового рішення.

Повний текст постанови виготовлений 17 липня 2024 року.

Головуючий суддя А.П. Барильська

Судді Е.Л. Демченко

М.О. Макаров

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2024
Оприлюднено19.07.2024
Номер документу120440008
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них

Судовий реєстр по справі —175/6913/23

Ухвала від 31.07.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 16.07.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні