Ухвала
від 19.07.2024 по справі 905/1965/19
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

19 липня 2024 року м. Харків Справа № 905/1965/19

Східний апеляційний господарський суд у складі судді- доповідача: Плахова О.В.,

розглянувши апеляційну скаргу Акціонерного товариства Київгаз, м.Київ, (вх. №1756 Д/2) на ухвалу господарського суду Донецької області від 25.06.2024 у справі №905/1965/19 (суддя Чернова О.В., постановлену в м.Харків, дата складення повного тексту 01.07.2024) постановлену за результатами розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу у справі

за заявою Приватного акціонерного товариства Науково-виробнича компанія Гірничі машини, м.Київ,

до боржника Акціонерного товариства К.Енерго, м.Курахове Донецької області,

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду Донецької області знаходиться справа №905/1965/19 про банкрутство Акціонерного товариства «К.Енерго».

Постановою господарського суду Донецької області від 24.09.2020 визнано банкрутом боржника - Акціонерне товариство «К.Енерго»; відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, призначено ліквідатором боржника - Акціонерного товариства «К.Енерго» арбітражного керуючого Паркулаба Володимира Григоровича.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 05.04.2023 у справі №905/1965/19 залишеною без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 26.09.2023 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс АТ «К.Енерго»; ліквідовано юридичну особу АТ «К.Енерго»; закрито провадження у справі №905/1965/19 про банкрутство АТ «К.Енерго» на підставі пункту 5 частини першої статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства; постановлено, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню (частина 4 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства).

Поставою Верховного Суду від 22.02.2024 скасовано постанову Східного апеляційного господарського суду від 26.09.2023 та ухвалу господарського суду Донецької області від 05.04.2023 у справі №905/1965/19; справу №905/1965/19 передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 25.06.2024 у справі №905/1965/19 затверджено звіт ліквідатора Акціонерного товариства «К.Енерго» арбітражного керуючого Паркулаба В.Г. та ліквідаційний баланс боржника станом на 22.12.2022; ліквідовано Акціонерне товариство «К.Енерго» як юридичну особу; ухвалено державному реєстратору за місцезнаходженням банкрута провести державну реєстрацію припинення Акціонерного товариства «К.Енерго» як юридичної особи; закрито провадження у справі №905/1965/19 про банкрутство Акціонерного товариства «К.Енерго»; вимоги, що не задоволені за недостатністю майна, ухвалено вважати погашеними; вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, ухвалено вважати погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнано такими, що не підлягають виконанню.

Акціонерне товариство Київгаз з ухвалою господарського суду першої інстанції не погодилось та звернулось до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд скасувати ухвалу господарського суду Донецької області від 25.06.2024 у справі №905/1965/19 про закриття провадження у справі та прийняти нове рішення, яким направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Одночасно апелянт звернувся з клопотанням про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Донецької області від 25.06.2024 у справі №905/1965/19.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суддя - доповідач дійшов висновку, що апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України, виходячи з наступного.

Так, статтею 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Відповідно до підпункту 5 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір", розмір ставки за подання до господарського суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду, становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет на 2024 рік", встановлено у 2024 році прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2024 року у розмірі 3028,00грн.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (частина 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Виходячи з положень Закону України "Про судовий збір", апелянт мав сплатити судовий збір у розмірі 3028,00грн.

Проте, з матеріалів доданих до апеляційної скарги вбачається, що апелянтом до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, що також підтверджується актом відділу документального забезпечення та контролю Східного апеляційного господарського суду від 16.07.2024 №13-35/905/1965/19.

Крім того, суддя доповідач зазначає, що відповідно до пункту 3 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні.

Статтею 259 Господарського процесуального кодексу України визначено, що особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Згідно із частиною 1 статті 3 Господарського процесуального кодексу України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з частиною 3 наведеної статті судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

З 21.10.2019р. введений в дію Кодекс України з процедур банкрутства. З дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 441).

Відповідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства, учасниками у справі про банкрутство є, зокрема, арбітражний керуючий; сторонами у справі є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), забезпечені кредитори та боржник (банкрут).

Проте, апелянтом до апеляційної скарги не було надано доказів на підтвердження направлення копій апеляційної скарги ліквідатору боржника та всім кредиторам у справі, що також підтверджується актом відділу документального забезпечення та контролю Східного апеляційного господарського суду від 16.07.2024 №13-35/905/1965/19.

Отже, апелянтом не було виконано вимоги пункту 3 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України, оскільки відсутні докази надіслання копій апеляційної скарги ліквідатору та кредиторам у справі.

Щодо клопотання апелянта про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Донецької області від 25.06.2024 у справі №905/1965/19 суддя доповідач зазначає, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 256 Господарського процесуального кодексу України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: ухвала суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Статтею 113 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати (стаття 115 Господарського процесуального кодексу України).

Частиною першою статті 116 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Враховуючи вимоги процесуального законодавства, перебіг строку на апеляційне оскарження починається з наступного дня після настання події, яким зокрема є день вручення йому відповідної ухвали суду.

З матеріалів справи вбачається, що повний текст ухвали господарського суду Донецької області було складено 01.07.2024, отже строк на апеляційне оскарження розпочався 02.07.2018. та закінчився 11.07.2024.

Відповідно до трекінгу відділення поштового зв`язку АТ "Укрпошта" на конверті, в якому апеляційна скарга надійшла до суду апеляційної інстанції, скаржник звернувся зі апеляційною скаргою 11.07.2024, тобто в строк, встановлений господарським процесуальним законодавством.

Враховуючи вищевикладене, суддя доповідач зазначає, що Акціонерне товариство Київгаз звернулось з апеляційною скаргою в строк, визначений Господарським процесуальним кодексом України, що свідчить про передчасність клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Разом з тим, з урахуванням, тих обставин, що апелянтом до апеляційної скарги не було додано доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, та не надано доказів на підтвердження направлення копій апеляційної скарги ліквідатору боржника та всім кредиторам у справі, суддя-доповідач дійшов висновку, що відповідно до статті 260 Господарського процесуального кодексу України зазначене є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням 10-денного строку з дня вручення.

Керуючись ст. 174, ст. 234, п. 2, 3 ч.3 ст. 258, ст. 260 Господарського процесуального кодексу України, суддя- доповідач

УХВАЛИВ:

1.Апеляційну скаргу Акціонерного товариства Київгаз на ухвалу господарського суду Донецької області від 25.06.2024 у справі №905/1965/19 постановлену за результатами розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу у справі залишити без руху.

2.Акціонерному товариству Київгаз усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

3.Наслідки неусунення недоліків, визначених цією ухвалою, у строк, встановлений судом, визначені статтями 260, 261 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею-доповідачем та не підлягає оскарженню.

Суддя О.В. Плахов

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.07.2024
Оприлюднено22.07.2024
Номер документу120484215
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1965/19

Ухвала від 05.09.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 06.08.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 26.07.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

Ухвала від 25.07.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Плахов Олексій Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні