Ухвала
від 18.07.2024 по справі 295/10753/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10753/24

1-кс/295/4630/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.07.2024 року м. Житомир

Суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю скаржниці ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Богунського районного суду м. Житомира скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність керівників РУП ГУНП в Житомирській області щодо не внесення до ЄРДР її заяви від 24.06.2024 ,-

У С Т А Н О В И В:

15.07.2024 ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира зі скаргоюна бездіяльність уповноваженої особи Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. В обґрунтування скарги вказує, що 24.06.2024 звернулася на службу 102 з повідомленням, в якому просила направити наряд поліції для фіксації факту злочину і складання протоколу про злочин по ст. 8, 135, 189, 190, ч. 1 ст. 194, 270-1, 355, 356, 358, 442 КК України. За словами заявника, в порушення ст. 214 КПК України в 24 годинний термін з часу отримання її заяви про злочин, відомості не внесено до ЄРДР, не повідомлено її про реєстрацію злочинів, не визнано заявника потерпілою, не надано витяги з ЄРДР.

З огляду на викладене у скарзі та посилаючись на положення ст.ст. 214, 303 КПК України, ОСОБА_3 просить визнати бездіяльність та зобов`язати уповноважену особуЖитомирського РУП ГУНП в Житомирській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за її заявою від 24.06.2024 про злочини за ст. 8, 135, 189, 190, ч. 1 ст. 194, 270-1, 355, 356, 358, 442 КК України, за кожною статтею окремо.

В судовому засіданні ОСОБА_3 скаргу підтримала та просила її задовольнити.

Представник Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце слухання скарги повідомлявся належним чином.

Вивчивши й дослідивши матеріали скарги та доданих до неї документів, слідчий суддя вважає скаргу такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що ОСОБА_3 звернулася до Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області із повідомленням від 24.06.2024 року на службу 102, у якому просила направити наряд поліції за адресою АДРЕСА_1 , оскільки бажає написати заяву, що працівники РЕСу незаконно відключили її квартиру від електрики та залишили без життєво необхідного ресурсу. Повідомлення отримано уповноваженою особою Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, що підтверджується талоном-повідомленням №27035 від 27.06.2024 року.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Згідно ч. 5 ст. 214 КПК України та п. 1 Розділу II Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора від 30.06.2020 р. № 298, надалі - Положення, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела, а також попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення (передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність).

Згідно з вимогами частини 1 статті 2 Кримінального кодексу України, підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України.

Склад злочину - сукупність об`єктивних та суб`єктивних ознак, що дозволяють кваліфікувати суспільно-небезпечне діяння як конкретний злочин. Кожний склад злочину обов`язково складається з наступних елементів: об`єкт злочину, об`єктивна сторона злочину, суб`єкт злочину, суб`єктивна сторона злочину. Відсутність хоча б одного з елементів складу злочину свідчить про відсутність у діянні особи складу злочину, що виключає кримінальну відповідальність особи.

Всебічний аналіз зазначених норм права вказує на те, що відповідно до статті 214 КПК України, реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які відомості, які містяться у заявах чи повідомленнях фізичних та юридичних осіб, а лише ті, які містять обставини про кримінальне правопорушення (злочин).

Поряд з тим, відповідно до п. п.1 п. 1 Узагальнення «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12.01.2017 р. № 9-49/0/4-17 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Кримінальний процесуальний кодекс України дійсно передбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення (передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину), а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень.

Положення статті 214 КПК України, перебувають у взаємозв`язку з частиною 1 статті 2 КК України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки складу злочину, кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення його до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Системний аналіз зазначених правових норм свідчить про те, що слугувати підставою внесення до ЄРДР та початку досудового розслідування можуть не будь-які заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, а лише ті, у яких зазначені фактичні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Такий висновок слугує гарантією кожній особі від необґрунтованого обвинувачення та процесуального примусу.

Згідно статті 11 КК України, злочином є передбачене Кримінальним кодексом України суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

Таким чином, підставами вважати заяву чи повідомлення саме про злочин є наявність в них об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину та підтверджують реальність його конкретної події (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину).

Із змісту скарги, доданих до неї матеріалів, а також відомостей, які містяться в заяві про вчинення кримінального правопорушення, не вбачаються наявні ознаки складу злочину в розумінні ст. 11 КК України, а тому відсутні підстави для внесення відомостей до ЄРДР на підставі наданих ОСОБА_3 документів.

На переконання слідчого судді, заява ОСОБА_3 від 24.06.2024 за своїм змістом й суттю не є повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення, оскільки в ній відсутні об`єктивні дані про вчинення працівниками РЕСу кримінальних правопорушень.

Таким чином, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення скарги ОСОБА_3 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 214, 303-307, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 на бездіяльність керівників РУП ГУНП в Житомирській області щодо не внесення до ЄРДР її заяви від 24.06.2024 р., відмовити.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Богунського

районного суду м. Житомира ОСОБА_1

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення18.07.2024
Оприлюднено24.07.2024
Номер документу120527370
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —295/10753/24

Ухвала від 29.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 29.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 18.07.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

Ухвала від 18.07.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні