Ухвала
від 01.07.2024 по справі 452/2244/24
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/2244/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

01 липня 2024 року м. Самбір

Суддя Самбірського міськрайонного суду Львівської області Кущ Т.М., отримавши позовну заяву ОСОБА_1 в особі його представника - адвоката Остаповича Вячеслава Миколайовича до Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області (далі - Бісковицька сільрада) про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 в особі його представника - адвоката Остаповича В.М. звернувся до суду з вищевказаним позовом до Бісковицької сільради, в якому просить суд визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 0,46 гектара (далі га) з кадастровим номером 4624282200:01:005:0368, яка розташована на території Бісковицької сільради та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_2 на підставі державного акта серії I-ЛВ №020563, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач, вважаючи себе єдиним спадкоємцем за законом, 14 березня 2023 року звернувся до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті його матері, проте нотаріус відмовив йому у вчиненні нотаріальної дії, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом з посиланням на те, що при відкритті спадкової справи після смерті ОСОБА_2 відповідно до інформаційної довідки зі спадкового реєстру був виявлений заповіт, посвідчений 15 листопада 1990 року Єлизавето-Миколаїською сільською радою Амвросіївського району Донецької області від імені ОСОБА_2 , однак в реєстрі не були вказані дата народження і місце проживання заповідача. За таких обставин позивач прохає суд визнати за ним право власності на таку земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Вирішуючи питання про можливість відкриття провадження у справі, приходжу до висновку, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у стст.175,177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Так,позовна заяваповинна містити,зокрема,виклад обставин,якими позивачобґрунтовує своївимоги,зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини(п.5ч.3ст.175ЦПК України).

Крім того, відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до ч.5 ст.81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи, а згідно ч.2ст.83 ЦПК України, позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно ч.1 ст.84 ЦПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу (відповідно до якої: позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви). Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Суд звертає увагу позивача на те, що така ж норма міститься і в ч.3 ст.177 ЦПК України, а саме, у разі необхідності до позовної заяви додаються, зокрема, клопотання про витребування доказів.

Так, позивач звертаючись до суду з вимогою про визнання за ним право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не додав до позову копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , а також не надав доказів, які б підтверджували родинні зв`язки між ним та спадкодавцем.

Крім того, суд зазначає, що відповідачами у таких справах є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Разом з тим, позивач ОСОБА_1 , звертаючись до суду з вимогою про визнання за ним право власностіна земельнуділянку впорядку спадкуванняза законом,не підтвердивналежними доказамиту обставину,що вінє єдинимспадкоємцем майнапісля смертіматері ОСОБА_2 ..

Також, суд звертає увагу на те, що позивач просить визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 0,46 га з кадастровим номером 4624282200:01:005:0368, яка розташована на території Бісковицької сільради та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_2 , разом з тим з копії державного акта серії I-ЛВ № 020563 вбачається, що останній належала земельна ділянка, яка розташована на території с. Воютичі Воютицької сільської ради Самбірського району Львівської області та вказана земельна ділянка призначена для ведення особистого підсобного господарства.

Крім того, суд зауважує, що нотаріус є процесуально незалежною особою, яка самостійно приймає рішення, може вчиняти нотаріальну дію чи відмовити вїївчиненні. Нотаріусу заборонено безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

Відповідно дост.49 Закону України «Про нотаріат», нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє, якщо:

- вчинення такої дії суперечить законодавству України;

- не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії;

- дія підлягає вчиненню іншим нотаріусом або посадовою особою, яка вчиняє нотаріальні дії;

- є сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства;

- з проханням про вчинення нотаріальної дії звернулась особа, яка в установленому порядку визнана недієздатною, або уповноважений представник не має необхідних повноважень;

- правочин, що укладається від імені юридичної особи, суперечить цілям, зазначеним у їх статуті чи положенні, або виходить за межі їх діяльності;

- особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла плату за її вчинення;

- особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла встановлені законодавством платежі, пов`язані зїївчиненням;

- особа, яка звернулася зпроханням про вчинення нотаріальноїдіїщодо відчуження належного їй майна, внесена до Єдиногореєстру боржників.

Нотаріус на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, зобов`язаний викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. У цих випадках нотаріус протягом трьох робочих днів виносить постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

У постанові про відмову зазначаються: дата винесення постанови;прізвище, ініціали нотаріуса, який виніс постанову, найменування та місцезнаходження державної нотаріальної контори або найменування нотаріального округу та адреса розташування робочого місця приватного нотаріуса; прізвище, ім`я, по батькові

фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, місце її проживання або найменування і місцезнаходження юридичної особи;про вчинення якої нотаріальної дії просила особа, що звернулася до нотаріуса (короткий зміст прохання); причини відмови у вчиненні нотаріальної дії з посиланням на чинне законодавство; порядок і строки оскарження відмови з посиланням на норми цивільного процесуального законодавства.

При цьому, нотаріусу забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії. Нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

Разом з тим, при зверненні до суду з вимогою про визнання за ним права власності на спадкове майно, позивач за змістом позовних вимог фактично зазначає про незгоду з постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, при цьому не зазначає чи була така постанова ним оскаржена в установленому законом порядку.

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам цивільно-процесуального закону.

За таких обставин, суд пропонує позивачу усунути недоліки позовної заяви, а саме, визначитися зізмістом позовнихвимог, уточнити обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначити докази, що підтверджують їх та надати їх суду, або вказати підтверджені належними доказами причини неможливості надати відповідні докази, згідно змісту ухвали суду.

Відповідно до ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення.

На підставі викладеного, керуючись ст.185 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 в особі його представника - адвоката Остаповича Вячеслава Миколайовича до Бісковицької сільської ради Самбірського району Львівської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, - залишити без руху.

Надати позивачеві строк для усунення недоліків в межах 5 (п`яти) днів з дня вручення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.М. Кущ

СудСамбірський міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення01.07.2024
Оприлюднено25.07.2024
Номер документу120554558
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —452/2244/24

Ухвала від 19.08.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні