Ухвала
від 24.07.2024 по справі 388/754/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Долинський районний суд Кіровоградської області

110 м. м. Долинська Кропивницький район Кіровоградська область Україна 28500

Справа № 388/754/24

УХВАЛА

Іменем України

24.07.2024 рокум. Долинська

Долинський районний суд Кіровоградської області у складі: головуючого судді Баранського Д.М., за участю секретаря Поліщук Т.І., представників ОСОБА_1 , Чепули І.В., розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Приватного підприємства «Новогригорівське», приватного нотаріуса Кропивницького районного нотаріального округу Кіровоградської області Величка Володимира Олександровича про скасування рішення державного реєстратора, усунення перешкод у володінні, користуванні та розпорядженні земельною ділянкою, зобов`язавши повернути земельну ділянку власнику,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до Приватного підприємства «Новогригорівське», приватного нотаріуса Кропивницького районного нотаріального округу Кіровоградської області Величка В.О. про скасування рішення державного реєстратора, усунення перешкод у володінні, користуванні та розпорядженні земельною ділянкою, зобов`язавши повернути земельну ділянку власнику.

Представник позивачки заявив клопотання про витребування доказів, а саме документів, які містять підписи позивачки та є необхідними для проведення у справі судової почеркознавчої експертизи. Клопотання про призначення цієї експертизи позивачкою заявлено. Докази надати не може, а вони мають значення для справи.

Суд, заслухавши пояснення позивачки, її представника та представника одного з відповідачів, дослідивши необхідні матеріали цивільної справи, дійшов до такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування (ст. 77 ЦПК України).

Положеннями ч. 7 ст. 81 ЦПК України передбачено, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви (чч.1, 2 ст. 83 ЦПК України).

Предметом цього позову є вимоги про: 1) скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди Приватним підприємством «Новогригорівське» на земельну ділянку кадастровий номер: 3521986400:02:000:3185, номер запису про інше речове право: 45977349, дата та час державної реєстрації: 23.12.2021 13:08:03; 2) усунути перешкоди у володінні, користуванні та розпорядженні земельною ділянкою кадастровий номер: 3521986400:02:000:3185 площею 10,3266 га, що належить ОСОБА_2 , зобов`язавши Приватне підприємство «Новогригорівське» повернути земельну ділянку її власнику.

За ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

За змістом ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Зважаючи на підставу та предмет цього позову, заявлення позивачкою клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи, враховуючи те, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи, суд вважає, що є підстави для витребування доказів, оскільки ці докази мають значення для справи та сприятимуть реалізації прав та обов`язків позивачки.

Отже, суд дійшов до висновку про задоволення клопотання позивачки про витребування доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 76, 77, 84, 189, 197, 198 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Кропивницького районного нотаріального округу Величка Володимира Олександровича ( АДРЕСА_1 ) оригінали заяв про прийняття спадщини та про отримання свідоцтва про право на спадщину з підписом ОСОБА_2 , які містяться в матеріалах спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_3 , 1951 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати в Долинському відділі державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (вул. Тесленка, 59, м. Долинська, Кропивницький район, Кіровоградська область, 28500) оригінал заяви про реєстрацію шлюбу між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис № 12 від 15 червня 2017 року.

Витребувати в Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» (вул. Госпітальна, 12-г, м. Київ, 01001) оригінал приватизаційного платіжного доручення від 26 січня 2023 року на ім`я ОСОБА_4 , від імені якого за довіреністю № 334 від 20 жовтня 2022 року діяла ОСОБА_2 (документи знаходяться на зберіганні в Долинському ТВБВ № 10010/0103).

Надати строк для надання доказів, а саме п`ятнадцять календарних днів з дня отримання копії цієї ухвали шляхом подання доказів супровідним листом через канцелярію Долинського районного суду Кіровоградської області.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Попередити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали у визначений строк, може настати юридична відповідальність, зокрема згідно зі ст. 148 ЦПК України, а також за відповідною частиною статті 382 Кримінального кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Д. М. Баранський

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення24.07.2024
Оприлюднено25.07.2024
Номер документу120558535
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —388/754/24

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні