Ухвала
від 23.07.2024 по справі 916/5687/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"23" липня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/5687/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Щавинської Ю.М.

при розгляді справи за позовом: Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" (02002, м.Київ, вул. А. Аболмасова, буд.5, група приміщень 57, офіс 7)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Велмот" (65044, Одеська обл., місто Одеса, пр.Шевченка, буд. 4 Д)

про стягнення 37 500 грн

ВСТАНОВИВ:

27.12.2023 Громадська спілка "Українська ліга авторських та суміжних прав" звернулася до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Велмот", в якій просить суд стягнути з відповідача суму основного боргу, що складає 37 500 грн, а також судовий збір у сумі 2 684 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає про порушення відповідачем зобов`язань за договором про забезпечення правомірного використання об`єктів авторського права та об`єктів суміжних прав в публічних закладах №КБР-05/10/20-Н від 01.10.2020 в частині сплати платежів.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.01.2024 відкрито провадження у справі № 916/5687/23 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

Вказаною ухвалою сторонам встановлено строки для надання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив на позовну заяву та заперечень на відповідь на відзив.

Частинами 1,2 статті 2 ГПК України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно ч.5 ст. 13 ГПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ч.1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (спрощеного або загального).

Вирішуючи питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд, відповідно до ч.3 ст. 247 ГПК України, зокрема, враховує ціну позову, значення справи для сторін, а також чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес.

Дана справа за критерієм ціни позову була призначена судом до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Дану справу, враховуючи обсяг та характер доказів, було призначено без повідомлення сторін в порядку письмового провадження.

Водночас, як було встановлено судом, Верховним Судом було прийнято Постанову у справі № 914/1231/23 щодо подібних правовідносин.

Відповідно до ч.4 ст.236 ГПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Так, з урахуванням Постанови Верховного Суду у справі № 914/1231/23, суд вважає за необхідне запропонувати позивачу надати пояснення щодо того, чи внесена Громадська спілка "Українська ліга авторських та суміжних прав" до Реєстру організацій колективного управління; чи надано правовласниками майнових прав Громадській спілці "Українська ліга авторських та суміжних прав", яка внесена до Реєстру організацій колективного управління, право здійснювати колективне управління у сфері розширеного колективного управління, передбаченій підпунктами 1 і (або) 2 абзацу третього частини п`ятої статті 12 Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав"; а також пояснення щодо дій позивача як суміжної організації внаслідок втрати статусу акредитованої організації.

З огляду на викладене, суд, керуючись завданнями господарського судочинства, які превалюють над будь-якими іншими міркування і судовому процесі, з метою повного та всебічного розгляду справи, а також з урахуванням визначення у Постанові Верховного Суду у справі №914/1231/23 обсягу обставин, які підлягають встановленню у подібних правовідносинах, вважає за необхідне призначити судове засідання для розгляду справи по суті для отримання пояснень та надати сторонам можливість висловити свої позиції щодо спору у судовому засіданні.

Відповідно до ч.2 та ч.4 ст. 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Таким чином, урахуванням змісту п.8.32 Постанови Верховного Суду у справі № 914/1231/23, враховуючи зміст договору та додатку №1 до нього, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі ПО "УЛАСП" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача, а також зобов`язати останню надати суду інформацію щодо наявності або відсутності рішення ПО "УЛАСП" про одностороннє розірвання договору відповідно до п.5.2 договору.

При цьому, суд зауважує, що ч.1,3 ст. 74 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно ч.4 названої статті суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Пунктом 4 ч.2 ст. 42 ГПК України визначено, що учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Керуючись ст. 50, 234, ч.6 ст.250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Здійснювати розгляд справи № 916/5687/23 за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

2. Залучити Приватну Організацію "Українська ліга авторських і суміжних прав" (02002, м. Київ, вул. Аболмасова Андрія, буд. 5, офіс 14, код ЄДРПОУ 37396233) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

3. Призначити судове засідання для розгляду справи по суті на "26" серпня 2024 р. о 16:15.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, в залі судових засідань № 13 (5 поверх), тел. 0(482)307-950.

4. Про місце, дату та час судового засідання повідомити сторін шляхом направлення ухвали суду.

5. Запропонувати позивачу надати пояснення щодо того, чи внесена Громадська спілка "Українська ліга авторських та суміжних прав" до Реєстру організацій колективного управління; чи надано правовласниками майнових прав Громадській спілці "Українська ліга авторських та суміжних прав", яка внесена до Реєстру організацій колективного управління, право здійснювати колективне управління у сфері розширеного колективного управління, передбаченій підпунктами 1 і (або) 2 абзацу третього частини п`ятої статті 12 Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав"; а також пояснення щодо дій позивача як суміжної організації внаслідок втрати статусу акредитованої організації.

6. Зобов`язати позивача направити на адресу третьої особи позовну заяву з додатками.

7. Запропонувати третій особі надати письмові пояснення з урахуванням ст. 168 ГПК України до 09.08.2024.

8. Зобов`язати третю особу надати суду інформацію щодо наявності або відсутності рішення ПО "УЛАСП" про одностороннє розірвання договору відповідно до п.5.2 договору.

9. Повідомити учасників справи про те, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

10. Повідомити учасників справи про наявність у Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відеоконференції в приміщенні суду відповідно до ч.5-7 ст. 197 ГПК України.

Ухвала набрала чинності 23.07.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.М. Щавинська

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.07.2024
Оприлюднено26.07.2024
Номер документу120572154
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності про авторські та суміжні права

Судовий реєстр по справі —916/5687/23

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 23.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні