Ухвала
від 01.08.2024 по справі 286/1087/23
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/1087/23

У Х В А Л А

01.08.2024 м. Овруч

Суддя Овруцького районного суду Житомирської області Гришковець А.Л., розглянувши заяву Олевського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області про роз`яснення судового рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 16.05.2024 було скасовано усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (після усиновлення ОСОБА_2 ), встановленого рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 31.01.2017 у справі №286/30/17. Вказане рішення на виконання вимог ст. 241 СК України було надіслано до Олевського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області.

30.07.2024 Олевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області повернув рішення Овруцького районного суду Житомирської області про скасування дитини від 16.05.2024 №286/1087/23 без виконання. При цьому, просять роз`яснити виконання даного рішення.

Вирішуючи прийняття вказаної заяви до розгляду, суд враховує наступне.

Відповідно до ч.5 ст. 239 СК України у разі скасування усиновлення дитина має право на збереження прізвища, імені та по батькові, які вона одержала у зв`язку з усиновленням. За бажанням дитини їй присвоюється прізвище, ім`я, по батькові, які вона мала до усиновлення.

Згідно ст. 241 СК України після набрання чинності рішенням суду про визнання усиновлення недійсним або скасування усиновлення суд у місячний строк зобов`язаний надіслати копію рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про скасування усиновлення або визнання його недійсним вносить відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими Наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5 із змінами та доповненнями, передбачено, що відомості про усиновлення, скасування усиновлення, визнання усиновлення недійсним, позбавлення та поновлення батьківських прав вносяться до паперового носія актового запису цивільного стану та Державного реєстру актів цивільного стану в день надходження відповідного рішення суду до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або в день отримання рішення суду у спосіб, передбачений абзацами восьмим, дев`ятим пункту 1.5 розділу I.

В ч. 1 ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Пунктом 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 року №14 «Про судове рішення у цивільній справі» встановлено, що відповідно до статті 221 ЦПК України роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

З аналізу наведених процесуальних норм випливає, що роз`яснення судового рішення полягає у викладенні в більш чіткій та конкретній формі резолютивної частини рішення і таке роз`яснення пов`язане та має на меті забезпечити чітке і правильне виконання судового рішення, якщо його зміст є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, що виконує це судове рішення.

Зі змісту мотивувальної частини рішення Овруцького районного суду Житомирської області від 16.05.2024 у справі №286/1087/23 вбачається, що представник відповідача заперечувала щодо позову, зазначаючи, що саме зміна прізвища та по батькові негативно відобразиться на стані дитини, дитина - ОСОБА_3 в судовому засіданні не виявила бажання на присвоєння їй прізвища та по батькові, які вона мала до усиновлення, суд не вбачає підстав для внесення змін до актового запису, шляхом поновлення відомостей, записаних до усиновлення дитини та виключення з актового запису відомостей про усиновлювача, тому резолютивна частина рішення не містить вказівки про присвоєння прізвища, імені, по батькові дитини, які вона мала до усиновлення.

Олевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області не є суб`єктом, визначеним ст. 271 ЦПК України. Причому заява взагалі не містить обґрунтування незрозумілості резолютивної частини рішення та неможливості його виконання.

Таким чином, за наведених обставин та визначеного правового врегулювання, відсутні правові підстави для прийняття заяви Олевського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області про роз`яснення судового рішення до розгляду.

Керуючись ст. ст. 260, 271 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у прийнятті заяви Олевського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області про роз`яснення судового рішення до розгляду.

Копію ухвали про відмову у прийнятті заяви надіслати особі, яка звернулася разом із листом та доданими до нього матеріалами не пізніше наступного дня після її постановлення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду через Овруцький районний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її ухвалення.

Суддя А. Л. Гришковець

СудОвруцький районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення01.08.2024
Оприлюднено06.08.2024
Номер документу120777266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —286/1087/23

Ухвала від 01.08.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні