Ухвала
від 02.08.2024 по справі 545/422/22
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

02 серпня 2024 року

м. Київ

справа № 545/422/22

провадження № 61-9060ск24

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Лідовця Р. А. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Луспеника Д. Д.,

розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Чутівського районного суду Полтавської області від 04 січня 2024 року та постанову Полтавського апеляційного суду від 16 травня 2024 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга», про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1» (далі - ФГ «Луч-1») , Фермерське господарство «Радуга» (далі - ФГ «Радуга»), про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради.

Рішенням Чутівського районного суду Полтавської області від 04 січня 2024 року, залишеним без змін постановою Полтавського апеляційного суду від 16 травня 2024 року, у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

У червні 2024 року до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 на рішення Чутівського районного суду Полтавської області від 04 січня 2024 року та постанову Полтавського апеляційного суду від 16 травня 2024 року з пропуском строку на касаційне оскарження судового рішення, оскільки згідно з поштовим штемпелем на конверті відправлена до Верховного Суду 19 червня 2024 року.

Ухвалою судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 09 липня 2024 року касаційну скаргу ОСОБА_1 залишено без руху з наданням строку на усунення недоліків. Запропоновано заявнику надати до суду касаційної інстанції виправлену касаційну скаргу, яка за формою і змістом повинна відповідати вимогам статті 392 ЦПК України зазначити відомості про наявність (відсутність) електронного кабінету; уточнити касаційну скаргу, в якій повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 389 ЦПК України підстави (підстав) та направити на адресу Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду уточнену редакцію касаційної скарги з доданими до неї матеріалами відповідно до кількості учасників справи. Указано на необхідність подати заяву про поновлення строку на касаційне оскарження та докази поважності причин його пропуску. Зазначено строк виконання ухвали, а також попереджено про наслідки її невиконання.

У наданий суддею Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду строк ОСОБА_1 направив матеріали на усунення недоліків, зазначених в ухвалі Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 09 липня 2024 року.

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

У клопотанні про поновлення строку на касаційне оскарження судового рішення ОСОБА_1 просить поновити строк на касаційне оскарження судового рішення, з посиланням на те, що строк пропущено з поважних причин, оскільки оскаржувану постанову Полтавського апеляційного суду від 16 травня 2024 року він отримав у приміщенні суду 30 травня 2024 року,тобто у день її оприлюднення в Єдиному державному реєстрі судових рішень. На підтвердження зазначеному надає копію розписки про отримання оскаржуваної постанови.

Згідно із частиною першою та другою статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Зважаючи на те, що строк на касаційне оскарження заявником пропущено з поважних причин, його можливо поновити.

У касаційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права, порушення норм процесуального права, просить рішення Чутівського районного суду Полтавської області

від 04 січня 2024 року та постанову Полтавського апеляційного суду від 16 травня 2024 року скасувати та ухвалити нове судове рішення.

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

Відповідно до абзаців першого, другого пункту 5 частини другої статті 392 ЦПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 389 цього Кодексу підстави (підстав). У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 1 частини другої статті 389 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається постанова Верховного Суду, в якій викладено висновок про застосування норми права у подібних правовідносинах, що не був врахований в оскаржуваному судовому рішенні.

Згідно із частиною восьмою статті 394 ЦПК України в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Підставою касаційного оскарження зазначених судових рішень заявник вказує неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, а саме застосування судами норм права без урахування висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду від 07 березня 20189 року у справі № 911/436/17,

від 29 березня 2018 року у справі № 926/590/17, що передбачено пунктом 1 частини другої статті 389 ЦПК України.

Касаційна скарга ОСОБА_1 подана у передбачений статтею 390 ЦПК України строк та з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України, зокрема, касаційна скарга містить підставу касаційного оскарження, передбачену пунктом 1 частини другої статті 389 ЦПК України.

Ураховуючи наведене, касаційне провадження у цій справі слід відкрити.

Керуючись статтями 389, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку на касаційне оскарження судового рішення задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк на касаційне оскарження судового рішення.

Відкрити касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Скороходівської селищної ради Полтавської області, треті особи: Фермерське господарство «Луч-1», Фермерське господарство «Радуга», про визнання протиправними та скасування рішень сесій Скороходівської селищної ради, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Чутівського районного суду Полтавської області від 04 січня 2024 року та постанову Полтавського апеляційного суду від 16 травня 2024 року.

Витребувати з Чутівського районного суду Полтавської області цивільну справу № 545/422/22.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк до 02 вересня 2024 року.

Роз`яснити учасникам справи, які відповідно до частини шостої статті 14 ЦПК України зобов`язані зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрували його, що вони мають обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет та можливість ознайомитися із копією касаційної скарги та доданих документів, що подані у цій справі, виключно через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Судді: Р. А. Лідовець

І. Ю. Гулейков

Д. Д. Луспеник

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення02.08.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120785058
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —545/422/22

Ухвала від 02.08.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Постанова від 16.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Рішення від 04.01.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні