Ухвала
від 06.08.2024 по справі 581/331/24
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/331/24

Провадження № 2-о/581/17/24

У Х В А Л А

про витребування доказів

06 серпня 2024 року сел. Липова Долина

Липоводолинський районний суд Сумської області в складі судді Кузьмінського О.В., присяжних Семенченко Л.В., Пермякової Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Липоводолинської селищної ради Сумської області, Управління соціального захисту населення Роменської районної державної адміністрації про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

в с т а н о в и в :

У провадженні Липоводолинського районного суду Сумської області перебуває вказана заява, у якій заявник просить визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити його опікуном, зазначаючи, що остання є тіткою його дружини, фактично проживає разом з ним та перебуває на його утриманні. ОСОБА_2 є особою з інвалідністю ІI групи з дитинства, хворіє на психічну хворобу, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними.

Відповідно до частин 3, 4 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно із частиною 1 статті 39 та частиною 1 статті 41 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

У відповідності до частини 1 статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до частин 1, 6, 7 статті 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Як зазначено Верховним Судом у постанові від 7 квітня 2022 року у справі №712/10043/20, при призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88.

Призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно із вимогами ЦПК України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка.

Відповідно до пункту 3.3. Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, документи, за наявності яких органи опіки і піклування приймає рішення про можливість призначення опікуна є:

повідомлення державних, громадських організацій або заяви громадянина (громадян);

копії свідоцтва про народження особи, що потребує опіки, або іншого документа, який підтверджує її вік;

копія свідоцтва про смерть батьків або рішення суду про визнання громадянина безвісно відсутнім або оголошення їх померлими чи інших матеріалів. Якщо опіка призначається над повнолітньою особою, - рішення суду про визнання даної особи недієздатною;

акт обстеження умов життя особи, що потребує опіки, і опис її майна;

довідки про стан здоров`я особи, що потребує опіки, та майбутнього опікуна (піклувальника);

довідка про місце проживання майбутнього опікуна і його заява про прийняття на себе обов`язків про опіку;

акт перевірки умов життя майбутнього опікуна та висновок від органів опіки та піклування за місцем проживання опікуна про можливість виконувати опікунські обов`язки;

довідка лікувальної установи про відсутність в сім`ї майбутнього опікуна (піклувальника) захворювань, що перешкоджають влаштуванню до нього особи, що потребує опіки тощо.

Однак, органом опіки та піклування суду не надано зазначених у Правилах опіки та піклування документів, а наявне у матеріалах справи подання цього органу не містить посилань на дослідження вказаних доказів. Таке подання не відповідає вимогам закону щодо вимог до його обґрунтованості та змісту.

Під час розгляду справи судом також встановлено, що заявник ОСОБА_1 є діючим військовослужбовцем ЗСУ.

Станом на сьогоднішній день саме орган опіки та піклування на підставі звернення особи чоловічої статі призовного віку із заявою про призначення його опікуном недієздатної особи, враховуючи введений у державі воєнний стан та закріплений статтею 65 Конституції України обов`язок щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, повинен з`ясувати необхідність такого, уникаючи можливих зловживань в цьому напрямку, та належним чином мотивувати свій висновок про можливість призначення особи опікуном.

У зв`язку з викладеним, суд вважає за необхідне витребувати від органу опіки та піклування належним чином оформлене та обґрунтоване подання про можливість призначення заявника ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 та усіх письмових документів, які стали підставою для прийняття такого рішення.

Керуючись статтею 260, 294 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Витребувати від Липоводолинської селищної ради, як органу опіки та піклування, належним чином оформлене та обґрунтоване подання про призначення опікуном ОСОБА_2 . заявника ОСОБА_1 а також усі письмові документи, які стали підставою для прийняття такого рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Кузьмінський

Присяжні Л.В. Семенченко

Т.М.Пермякова

СудЛиповодолинський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення06.08.2024
Оприлюднено07.08.2024
Номер документу120819027
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —581/331/24

Рішення від 21.08.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Рішення від 21.08.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Кузьмінський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні