Рішення
від 06.08.2024 по справі 303/2279/24
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/2279/24

2-о/303/95/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2024 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в складі головуючого судді Заболотного А.М.

присяжних: Басараб В.В.

Буркало В.В.

секретар судового засідання Вагерич О.С.,

за участі представника заявника Компанієць Н.Г.

представника заінтересовані особи ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Мукачево цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: ОСОБА_4 , орган опіки та піклування виконавчий комітет Мукачівської міської ради, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановлення над нею опіки. Як на підставу для задоволення заяви посилається на те, що його мати хворіє, жінці виставлено діагноз - судинна деменція з когнітивними порушеннями. Зазначає, що за останній період часу мати не може висловлювати свої думки, буває дезорієнтована, у неї часто трапляється втрата пам`яті, відповідає не по суті питань, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї, не усвідомлює наслідки своєї поведінки, відмовляється проходити лікування, приймати ліки. Заявник вважає, що його близька людина страждає хронічним психічним захворюванням, яке призводить до того, що має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, орієнтації, спілкування. Вважає, що ОСОБА_4 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує опіки. Позаяк, він є єдиною близькою особою матері, тому вважає, що здатен забезпечити матері належний догляд, гідні умови проживання. Тому, для можливості законно та належно представляти інтереси своєї матері ОСОБА_4 змушений звернутися до суду із такою заявою.

Ухвалою суду від 12.03.2024 року заяву ОСОБА_3 , заінтересовані особи: ОСОБА_4 , орган опіки та піклування виконавчий комітет Мукачівської міської ради, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

27.03.2024 року від заінтересованої особи органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мукачівської міської ради надійшли письмові пояснення з яких вбачається, що тягар з отримання подання органу опіки та піклування покладається саме на особу, яка виявила бажання стати опікуном та передбачає обов`язок звернення до уповноваженого органу з відповідною заявою та пакетом документів, що вимагається.

01.04.2024 року від представника заявника ОСОБА_3 , адвоката Компанієць Н.Г. надійшли додаткові письмові пояснення, з яких зазначає, що ОСОБА_3 є єдиним сином хворої матері та єдиною особою, яка здійснює догляд та піклується про ОСОБА_4

20.05.2024 року від заінтересованої особи органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мукачівської міської ради надійшло подання органу опіки та піклування.

Ухвалою суду від 16.05.2024 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу, а провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

16.07.2024 року на адресу суду надійшов висновок експерта № 232 від 21.06.2024 року, внаслідок чого ухвалою суду від 17.07.2024 року провадження у справі було поновлено.

В судове засідання заявник ОСОБА_3 не з`явився, причини неявки суд не повідомив.

Представник заявника, адвокат Компанієць Н.Г., в судовому засіданні заяву підтримала, просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мукачівської міської ради в судовому засіданні не заперечив проти задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила.

Представник заінтересованої особи, адвокат Мушак К.М.., в судове засідання не з`явилася, до суду подала заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву просить задовольнити.

Дослідивши та перевіривши наявні у справі докази, суд вважає, що вимоги заяви слід задовольнити виходячи з наступних міркувань.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 296 ЦПК України заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім`ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю заявника ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 08.06.2017 року, відповідно до якого в графі мати зазначено « ОСОБА_4 », а в графі батько « ОСОБА_5 , громадянин Угорщини».

Згідно з консультативним висновком спеціаліста від 05.02.2024 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено діагноз F01.8 - Інша судинна деменція, потребує постійного стороннього догляду та нагляду з боку рідних.

Згідно психіатричого огляду від 07.03.2024 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено діагноз - Інша судинна деменція, рекомендовано постійний сторонній догляд та нагляд.

Так, Конституцією Україна проголошена соціальною державою, політика якої спрямована на створення умов, які забезпечують гідне життя та вільний розвиток людини. Зокрема, в її ст. 3 людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнані найвищою соціальною цінністю.

Людина самостійно, як господар свого життя, вирішує в які правовідносини вступати, які набувати права та створювати обов`язки. Саме ці властивості характеризують наявність у особи правосуб`єктності.

Правосуб`єктність фізичної особи включає такі складові: правоздатність, дієздатність, деліктоздатність. Правоздатність фізичної особи виникає з моменту народження і припиняється зі смертю. Відмінно від дієздатності, правоздатність особи не може бути обмежена, чи взагалі, позбавлена. Вік і психічний стан особи не впливають на її правоздатність.

Для того, щоб правоздатний громадянин міг своїми власними діями використати, реалізувати свої права і обов`язки, він повинен розуміти значення своїх дій та бути спроможним керувати ними. Повною мірою розуміти значення своїх дій та керувати ними людина може тільки по досягненні певного віку і якщо вона не має хвороб, які позбавляють її даної можливості. Внаслідок цього в законодавстві встановлена така юридична властивість для громадян, як дієздатність.

Цивільна дієздатність фізичної особи - це її здатність своїми діями набувати для себе цивільні права і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 39, ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Як встановлено висновком судово-психіатричного експерта № 232 від 21.06.2024 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявляє ознаки хронічного психічного розладу у вигляді вираженої судинної деменції.. За своїм психічним станом ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Участь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судовому засіданні недоцільна оскільки пояснення дати неспроможна.

Висновок судово-психіатричного експерта є повним і чітким, не викликає сумнівів у його правильності, ґрунтується на дослідженні медичної документації, матеріалів цивільної справи, амбулаторному дослідженню психічного стану ОСОБА_4 та не суперечить наявним у справі доказам.

Враховуючи висновок експерта, матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_4 недієздатною, оскільки остання не здатна усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Відповідно до ст. 41 ЦК України правовими наслідками визнання особи недієздатною, є зокрема, відсутність у неї права вчинення самостійно будь-якого правочину. Такі дії від імені недієздатної особи вчиняє її опікун.

Відповідно ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Крім того, згідно з ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Так, у поданні органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мукачівської міської ради від 14.05.2024 року № 142 зазначено, що заявник ОСОБА_3 може бути призначений опікуном ОСОБА_4 у разі визнання судом її недієздатною.

Судом також встановлено, що заявник ОСОБА_3 проживає разом з матір`ю ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , про, що свідчить довідка про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб № 4225/0/99-24 від 28.02.2024 року.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» зазначено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості немає та в розшуку не перебуває.

У підсумку судом встановлено, що з врахуванням родинних відносин заявника та його матері, особистих стосунків між ними, можливості заявника виконувати обов`язки опікуна слід встановити над ОСОБА_4 опіку та призначити їй опікуна сина ОСОБА_3 .

За таких обставин, у судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок хронічного психічного розладу у вигляді вираженою судинної деменції не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, отже вимоги заявника про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення на нею опіки та призначення опікуна підлягають задоволенню.

Згідно з приписами ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-80, 89, 211, 229, 247, 263-265, 273, 300, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 39, 40, 41, 60, 62, 63 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення суду два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Заявник: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Представник заявника: Компанієць Наталя Григорівна ( АДРЕСА_2 ).

Заінтересовані особи:

ОСОБА_4 , ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ).

Представник заінтересованої особи: Мушак Катерина Михайлівна ( АДРЕСА_3 ).

Орган опіки та піклування - виконавчий комітет Мукачівської міської ради (89600, площа Духновича, 2, м. Мукачево, Закарпатська область).

Представник заінтересованої особи: Пушкаш Василь Володимирович (89600, площа Духновича, 2, м. Мукачево, Закарпатська область).

Повне рішення складено 06.08.2024 року.

Суддя А.М.Заболотний

Присяжні В.В.Басараб

В.В.Буркало

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення06.08.2024
Оприлюднено08.08.2024
Номер документу120821050
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —303/2279/24

Рішення від 06.08.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Рішення від 06.08.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні