Ухвала
від 07.08.2024 по справі 682/1987/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/1987/24

Провадження № 2-а/682/21/2024

У х в а л а

"07" серпня 2024 р. м. Славута

Суддя Славутського міськрайонного суду Хмельницької області Зеленська В.І., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до сержанта відділення поліції № 1 м. Славута Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області Цілінського Миколи Сергійовича про визнання протипарвними дій та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі,

в с т а н о в и в.

06.08.2024 р ОСОБА_1 подав до суду адміністративний позов до сержанта відділення поліції № 1 м. Славута Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_2 про визнання протиправними дій та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі, серії ЕНА № 2746140 від 03.08.2024 р, якою на нього накладене адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 510 грн на підставі ч. 2 ст. 122 КУпАП.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до ч. 4 ст. 46 КАС України відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень.

Встановлено, що у позовній заяві позивач ОСОБА_1 вказав відповідачем відділення поліції № 1 м. Славута Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області, а також вказав Код ЄДРПОУ відповідача 08676441.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України Код ЄДРПОУ 08676441 був присвоєний Славутському районному відділу УМВС України в Хмельницькій області, який на час звернення з адміністративним позовом до суду має статус припиненої юридичної особи. Тобто такої юридичної особи і суб`єкта владних повноважень як Славутський районний відділ УМВС України в Хмельницькій області не існує.

Отже, позивачем не визначений відповідач відповідно до вимог ч. 4 ст. 46, п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України.

Окрім того, відповідно до ч.3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачем долучено до позовної заяви клопотання про звільнення його від сплати судового збору на підставі ст. 12 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту", так як він має статус внутрішньо переміщеної особи, що підтверджується довідкою від 20.05.2024 № 6822-5003291474 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданої Управлінням соціального захисту населення виконавчого комітету Славутської міської ради Хмельницької області.

Проте, Закон України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" не передбачає пільг для позивачів при зверненні до суду з адміністративним позовом про оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення у справі про адмінпраовпорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 18 березня 2020 року в справі № 543/775/17 зазначила, що у справах щодо оскарження постанов про адміністративне правопорушення у розумінні положень статей 287, 288 КУпАП, як і в інших справах, які розглядаються судом у порядку позовного провадження, слід застосовувати статті 3, 5 Закону України «Про судовий збір», які не передбачають пільг за подання позовної заяви чи скарги у таких правовідносинах .

Позивачем не вказано підстав, передбачених ст.ст. 3, 5 Закону України «Про судовий збір» для звільнення його від сплати судового збору і не надано доказів про наявність таких підстав.

Також, Велика Палата Верховного Суду відступила від висновку, який передбачав, що судовий збір при оскарженні постанов про адміністративне правопорушення сплаті не підлягає, та зазначила, що чинне законодавство містить ставку судового збору, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги у справі про оскарження постанови про адміністративне правопорушення та подальшому оскарженні позивачем та відповідачем судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 01 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028,00 грн.

Тому, ОСОБА_1 необхідно сплатити судовий збір за подання до суду позовної заяви (адміністративного позову) про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 605,60 грн, за платiжними реквiзитами:

Платiжнi реквiзити для перерахування судового збору в гривнях

Отримувач коштів ГУК у Хмел.обл/Славутська мтг/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37971775

Банк отримувача Казначейство України(ел. адм. подат.)

Рахунок отримувача UA038999980313191206000022745

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу 101


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Славутський міськрайонний суд Хмельницької області (назва суду, де розглядається справа)

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Таким чином позовна заява не відповідає вимогам ст.ст.160, 161 КАС України.

Відповідно ч. 1, ч. 2 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазнає недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків, а саме: вказати належного відповідача із зазначенням коду ЄДРПОУ існуючого суб`єкта владних повноважень та сплати судовий збір або надати суду докази про наявність підстав, передбачених ст. 5 Запкону України "Про судовий збір", для звільнення його від сплати судового збору..

Керуючись ст. 169 КАС України,

п о с т а н о в и в:

Позов ОСОБА_1 до сержанта відділення поліції № 1 м. Славута Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області Цілінського Миколи Сергійовича про визнання дій протиправними та скасування постанови серії ЕАН № 2746140 від 03.08.2024 про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі, залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків - десять днів з дня вручення ухвали .

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання зазначених вимог у встановлений строк позовна заява буде визнана неподаною та повернута відповідно до вимог ч. 4 ст. 169 КАС України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя В.І. Зеленська

СудСлавутський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120877921
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них

Судовий реєстр по справі —682/1987/24

Ухвала від 04.09.2024

Адміністративне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

Ухвала від 07.08.2024

Адміністративне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Зеленська В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні