Ухвала
від 02.08.2024 по справі 532/1500/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1500/24

2/532/565/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі судді Макарчука С.М., вирішуючи питання відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Громадської організації "Спеціальний контроль-Україна" про скасування запису про державну реєстрацію,

Встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Кобеляцького районного суду Полтавської області з позовом, у якому прохає скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію відомостей про ОСОБА_1 як засновника (учасника) Громадської організації "Спеціальний контроль-Україна" (ІКЮО 44983790, 39234, с. Сухинівка, вул. Огія 7, Полтавський район, Полтавська область), а саме запис: " ОСОБА_2 , громадянин України, місцезнаходження: АДРЕСА_1 " у переліку засновників (учасників) юридичної особи; визнати недійсним рішення зборів засновників (учасників) ГО "Спеціальний контроль-Україна" в частині включення ОСОБА_1 до переліку засновників (учасників) ГО "Спеціальний контроль-Україна"; визначити порядок виконаня судового рішення, відповідно до якого судове рішення в разі набрання ним законної сили є підставою для виключення ОСОБА_1 Відділом державної реєстрації громаських формувань Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей про ОСОБА_1 як засновника ГО "Спеціальний контроль-Україна"; стягнути з відповідача понесені судові витрати з оплати судового збору в сумі 1211,20 грн та позсуг адвоката за надання правничої допомоги в сумі 15000,00 грн.

Позов обґрунтовує тим, що запис № 101115020000000344 в ЄДРПОУ свідчить про те, що ГО "Спеціальний контроль-Україна" зареєстрована у цьому реєстрі, в переліку засновників (учасників) вказані відомості про ОСОБА_1 як засновника, однак особисто участь у зборах засновників він не брав, бажання про створення організації не виявляв, будь-яких дій щодо створення організації не вчиняв, мотиви та цілі створення організації йому не відомі, а жодних установчих документів він не підписував.

Ухвалою від 01.07.2024 задоволено заяву судді Тесленко Т.В. про самовідвід у цій справі, справу передано на розгляд судді Омельченко І.І.

Ухвалою від 02.07.2024 задоволено заяву судді Омельченко І.І. про самовідвід у цій справі, справу передано на розгляд судді Макарчуку С.М.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї документи роблю такі висновки.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч.5 ст. 186 ЦПК України відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Відповідно до ч.1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Відповідно до п.3, 10 ч.1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів; справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб`єктів господарювання та їх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності, крім актів (рішень) суб`єктів владних повноважень, прийнятих на виконання їхніх владних управлінських функцій, та спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем.

Із позовної заяви вбачається, що позов поданий засновником (учасником) юридичної особи до юридичної особи з приводу оскарження рішення цієї юридичної особи, а тому зазначений спір є корпоративним та підлягає розгляду в порядку господарського судочинства і не може бути розглянутий в порядку цивільного судочинства.

З огляду на зазначене, вважаю за необхідне відмовити у відкритті провадження у справі та роз`яснити, що справа віднесена до юрисдикції Господарського суду Полтавської області.

Керуючись ст.ст. 19, 186, 260, 261 ЦПК України, ст. 20 ГПК України,

Постановив:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Громадської організації "Спеціальний контроль-Україна" про скасування запису про державну реєстрацію.

Роз`яснити, що справа віднесена до юрисдикції Господарського суду Полтавської області та підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Ухвалу з позовними матеріалами направити заявнику.

Копію позовної заяви залишити у суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду.

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120879799
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них

Судовий реєстр по справі —532/1500/24

Ухвала від 02.08.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 02.07.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні