Рішення
від 19.07.2024 по справі 160/9708/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2024 рокуСправа №160/9708/24

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Ніколайчук С.В.

розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпрі адміністративну справу за позовною заявою Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ) про стягнення вартості предметів речового майна

УСТАНОВИВ:

15.04.2024 року Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до ОСОБА_1 , у якому просить:

- стягнути з ОСОБА_1 на користь Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) вартість предметів речового майна, які отримані під час проходження військової служби у Національній гвардії України та строки експлуатації (носіння) яких не закінчилися, у розмірі 7351,13 грн..

В обґрунтування позовної заяви представник позивача зазначив, що є підстави для стягнення з відповідача вартості предметів речового майна, які отримані ним під час проходження військової служби та строки експлуатації (носіння) яких не закінчився.

З урахуванням вищенаведеного, позивач просить позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Ухвалою від 09 травня 2024 року суд відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Ухвала від від 09 травня 2024 року направлена на адресу відповідача та отримана останнім 30.05.2024 року , що підтверджується рекомендованим повідомленням.

Відповідач, на виконання ст.162 Кодексу адміністративного судочинства України, не надіслав до суду письмового відзиву на адміністративний позов та не було повідомив про поважність причин ненадання відзиву.

Відповідно до ч. 6 ст.162 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки у суду достатньо доказів для прийняття рішення у справі, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за відсутності представника відповідача.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства України, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення позову по суті, встановив таке.

ОСОБА_1 (далі - Відповідач) проходив військову службу за контрактом у військовій частині НОМЕР_3 Національної гвардії України з 20А 1.2012 р. по 13.11.2019 р., що підтверджується витягами з відповідних наказів по стройовій частині №№ 274 та 298.

13.11.2019 року контракт з останнім розірвано через систематичне невиконання його умов військовослужбовцем.

Відповідно до наказу командира Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України № 298 від 13.11.2019 року припинено контракт про проходження громадянами України військової служби у Національній гвардії України та виключити зі списків особового складу військової частини та всіх видів забезпечення:

Старшого сержанта за контрактом ОСОБА_1 , який здав справи і обов`язки за посадою начальника військового наряду (командира 2-го відділення) 1-го патрульного взводу 2-ї патрульної роти 1-го патрульного батальйону, та звільненого відповідно до пункту два підпункту «ж» частини п`ятої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» з військової служби в запас наказом командира військової частини ЗОН від 28 жовтня 2019 року № 42 о/с у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем без права носіння військової форми одягу 13 листопада 2019 року, та для взяття на військовий облік направити до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Під час проходження служби ОСОБА_1 отримав предмети речового майна, строки експлуатації (носіння) яких не закінчилися.

Вартість такого речового майна після звільнення зі служби ОСОБА_1 не сплатив.

Військовою частиною ЗОН було проведено розрахунок вартості предметів речового майна, виданого Відповідачу, строк експлуатації яких не закінчився та які не були повернуті останнім, за результатом чого складено довідку- розрахунок № 1196 від 13.11.2019 р. вартості речового майна на утримання ст.сержант ОСОБА_1 , звільненого наказом від 13.11.2019

р. № 298. За результатом розрахунку сума до стягнення залишкової вартості

речового майна склала 6191,63 грн., а саме:

-черевики з в/б вартістю 132,21 грн.;

-рукавички демісезонні вартістю 240,85 грн.;

-шкарпетки т/л (6 шт.) вартістю 151,92 грн.;

-шкарпетки т/з (3 шт.) вартістю 111,96 грн.;

-джемпер вартістю 308,80 грн.;

-сумка транспортна вартістю 480 грн.;

-кашкет повсякденний вартістю 228,05 грн.;

-шапка-фреска вартістю 37,06 грн.;

-кашкет зимовий вартістю 293,47 грн.;

-кітель і штани повсякденні вартістю 1620 грн.;

-кітель і штани повсякденні вартістю 324 грн.;

-куртка польова утеплена вартістю 1167,52 грн.;

-плащ накидка вартістю 103,40 грн.;

-костюм літній польовий вартістю 216,15 грн.;

-штани утеплені польові вартістю 216,67 грн.;

-ремінь брючний вартістю 3,41 грн.;

-спорядження вартістю 106, 17 грн.;

-черевики з в/б літні вартістю 450 грн.

Довідка містить відомості про загальний строк носіння речового майна у місяцях, часу його видачі, строку його носіння Відповідачем з урахуванням часу його видачі, вартість нового предмету.

Крім того, Військовою частиною ЗОН додатково складено довідку- розрахунок № 1199 від 14.11.2019 р. вартості нестачі речового майна ст.сержант ОСОБА_1 . За результатом розрахунку сума до стягнення залишкової вартості інвентарно-речового майна склала 1159,50 грн., а саме:

-чоботи гумові вартістю 223,50 грн.;

-модульна всесезонна спальна с-ма (спальний мішок) вартістю 936,00 грн.

Строки експлуатації вищепереліченого майна зазначені у Нормі № 4 забезпечення предметами бойового обмундирування та екіпірування військовослужбовців Національної гвардії України (бойовий єдиний комплект (БЕК)), затвердженій наказом Міністерства внутрішніх справ України від 07.06.2017 №475.

Таким чином, відповідно до зазначених довідок № 1196 та № 1199 загальна вартість предметів речового майна, які отримані Відповідачем під час проходження військової служби та строки експлуатації (носіння) яких не закінчилися, складає- 7351,13 грн. (6191,63 грн. + 1159,50 грн.).

Добровільного переказу коштів на розрахунковий рахунок позивача в рахунок існуючої заборгованості відповідач не здійснив з письмовою заявою про відстрочку чи розстрочку сплати вказаної суми до позивача не звертався, у зв`язку із чим позивач звернувся до суду із позовною заявою.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, доводам позивача, викладеним в позовній заяві, суд врахував такі норми чинного законодавства, які діяли на момент виникнення спірних правовідносин та релевантні їм джерела права.

Загальні права та обов`язки військовослужбовців Збройних Сил України і їх взаємовідносини, обов`язки основних посадових осіб полку і його підрозділів визначено Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженим Законом України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» від 24.03.1999 року № 548-XІV (далі - Статут).

Згідно із статтею 9 Статуту, військовослужбовці Збройних Сил України мають права і свободи з урахуванням особливостей, що визначаються Конституцією України, законами України з військових питань, статутами Збройних Сил України та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до статті 11 Статуту, необхідність виконання завдань оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, а також завдань, визначених міжнародними зобов`язаннями України, покладає на військовослужбовців такі обов`язки, зокрема, знати й утримувати в готовності до застосування закріплене озброєння, бойову та іншу техніку, берегти державне майно.

Статтею 16 Статуту визначено, що кожний військовослужбовець зобов`язаний виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою. Ці обов`язки визначаються статутами Збройних Сил України, а також відповідними посібниками, порадниками, положеннями, інструкціями.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 року № 2011-XII, держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, та військовослужбовці одержують грошове та речове забезпечення за рахунок держави.

За час проходження служби відповідача було забезпечено речовим майном згідно встановлених норм.

Наказом Міністерства оборони України від 29.06.2016 року № 232 затверджено Інструкцію про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період, якою визначено завдання, організацію та порядок речового забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу в органах військового управління, з`єднаннях, військових частинах, військових навчальних закладах, установах та організаціях Збройних Сил України, курсантів, військовозобов`язаних, призваних на навчальні та спеціальні збори, резервістів, мобілізованих, студентів цивільних навчальних закладів, які направляються на навчальні збори (далі по тексту - Інструкція).

Відповідно до пункту 4 розділу ІІІ Інструкції, у разі звільнення з військової служби осіб офіцерського складу, сержантського і старшинського складу та рядового складу, які проходили військову службу за контрактом, за службовою невідповідністю, у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту, засудженням особи до позбавлення волі або обмеженням волі за вироком суду, що набрав законної сили, вартість виданих їм предметів речового майна, строки носіння яких не закінчилися, утримується з урахуванням зносу та проводяться взаєморозрахунки в разі неотримання військовослужбовцем речового майна, право на отримання якого наступило за час проходження служби.

Відповідно до пункту 18 розділу III Інструкції з організації речового забезпечення в Національній гвардії України в мирний час та особливий період, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 07.06.2017 року № 475, у разі звільнення військовослужбовців за службовою невідповідністю, у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, засудженням особи до позбавлення волі або обмеження волі за вироком суду, що набрав законної сили, вартість виданих їм предметів речового майна, які отримані під час проходження військової служби (навчання) у Національній гвардії України та строки експлуатації (носіння) яких не закінчилися, утримується з урахуванням строку перебування їх у носінні на підставі довідки-розрахунку на утримання вартості речового майна.

З матеріалів справи вбачається, що станом на дату подання позову за відповідачем рахується заборгованість у розмірі 7985,82 грн. за предмети речового майна, строки експлуатації (носіння) яких не закінчився, яке відповідач отримував під час проходження військової служби, що також підтверджується копією довідки-розрахунку.

Таким чином, станом на дату звільнення за відповідачем рахується заборгованість у розмірі 7351/,13 грн у зв`язку з тим, що з ним було розірвано передчасно контракт про проходження військової служби через службову невідповідність, що підтверджується копією довідки - розрахунку.

За наведених обставин, суд робить висновок про задоволення позову Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії Українип ро стягнення коштів.

Ухвалою від 09 травня 2024 року відстрочено Військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України сплату судового збору за подання позовної заяви до ОСОБА_1 про стягнення вартості предметів речового майна - до ухвалення судового рішення у справі №160/9708/24.

Враховуючи, що відповідно до ч. 2 ст. 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз, розподіл судових витрат зі сплати судового збору на користь позивача не здійснюється.

Оскільки під час розгляду даної справи свідки судом не залучались та судові експертизи не призначались, судові витрати понесені позивачем з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 139, 241, 243, 244-246, 250, 255, 262, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ) про стягнення вартості предметів речового майна - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) вартість предметів речового майна, які отримані під час проходження військової служби у Національній гвардії України та строки експлуатації (носіння) яких не закінчилися, у розмірі 7351,13 грн.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

У зв`язку з аварійними, плановими та стабілізаційними відключеннями ПАТ «Підприємство з експлуатації електричних мереж ЦЕК» та перебування судді Ніколайчук С.В. у щорічній відпустці з 24.07.2024 по 09.08.2024 року, повний текст рішення суду складено 12.08.2024 року.

Суддя С.В. Ніколайчук

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.07.2024
Оприлюднено14.08.2024
Номер документу120949619
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби, з них

Судовий реєстр по справі —160/9708/24

Рішення від 19.07.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні