Ухвала
від 12.08.2024 по справі 350/1236/24
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/1236/24

Номер провадження 2-о/350/136/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 серпня 2024 року Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Сокирко Л.М.,

присяжних: Романко О.Є., Савчук С.С.,

секретаря судових засідань: Видойник І.П.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника особи, відносно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 - адвоката Родікова І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судовихзасідань №2 Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області в селищі Рожнятів Калуського району Івано-Франківської областізаяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, заінтересовані особи: орган опіки та піклування Перегінської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області, особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 19 липня 2024року звернувся із вказаною заявою до суду та просить визнати його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначити його ( ОСОБА_1 ) його опікуном, мотивуючи вимоги тим, що ОСОБА_2 через свій похилий вік має проблеми зі здоров`ям, зокрема має стійке хронічне психічне захворювання судинна деменція, неуточнена; перебуває на обліку з 7 жовтня 2023 року з діагнозом F 02. За станом свого здоров`я потребує постійного стороннього догляду та нагляду, контролю за прийомом підтримуючої терапії. З метою визначення психічного стану просив призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

В судовому засіданні заявник підтримав клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Представник особи, відносно якої вирішується питання щодо визнання її недієздатною адвокат Родіков І.С. не заперечував проти призначення експертизи.

Особа відносно якої вирішується питання щодо визнання її недієздатною ОСОБА_2 за станом здоров`я в судове засідання не прибув.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклуванняПерегінської селищної ради КалуськогорайонуІвано-Франківськоїобласті у судове засідання не прибув, однак заступник селищного голови ОСОБА_4 спрямував до суду заяву про розгляд справи за відсутності представника.

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, а саме: медичні карти амбулаторного хворого на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд встановив, що ОСОБА_2 має такий діагноз: судинна деменція, неуточнена; перебуває на обліку з 7 жовтня 2023 року з діагнозом F 02.

Відповідно до статті 105 Цивільного процесуального кодексу України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 8 травня 2018 року № 865, предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Ухвалюючи рішення про призначення експертизи, суд враховує роз`яснення, надані Пленумом Верховного Суду України у пунктах 3, 4 Постанови «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28 березня 1972 року, зокрема в тій частині, що даними про психічну хворобу можуть бути довідки про стан здоров`я, виписка з історії хвороби, інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до вимог статті 298 Цивільного процесуального кодексу України, пункту 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» № 3 від 28 березня 1972 року, у справах даної категорії обов`язкове призначення судово-психіатричної експертизи.

Враховуюче викладене, суд вважає, що клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи є обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 253 Цивільного процесуального кодексу України, провадження у справі на час проведення експертизи слід зупинити.

Керуючись статтями103-105, 252,253,259,260,261, 298 Цивільного процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на хронічну стійку психічну хворобу чи розлад (якщо так, то яку саме)?

чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 внаслідок цього захворювання (розладу) усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в силу свого психічного стану значення своїх дій та чи може керувати ними та чи потребує за станом свого здоров`я опіки?

Проведення цієї експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (місцезнаходження: 76014, місто Івано-Франківськ, вулиця Медична, 15).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 Кримінального кодексу України.

Судові витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

В розпорядження експертів надати цивільну справу № 350/1236/24, провадження 2-о/350/136/2024, медичні карти амбулаторного хворого на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (місцезнаходження: 76014, місто Івано-Франківськ, вулиця Медична, 15) у визначений експертом день та час.

Експертизу провести протягом одного місяця з часу отримання Івано-Франківською філією судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (місцезнаходження: 76014, місто Івано-Франківськ, вулиця Медична, 15).

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду через Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня проголошення ухвали.

Суддя: Сокирко Л.М.

Присяжні: Романко О.Є.

Савчук С.С.

СудРожнятівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення12.08.2024
Оприлюднено14.08.2024
Номер документу120956610
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —350/1236/24

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні