Ухвала
від 14.08.2024 по справі 455/1015/24
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/1015/24

Провадження № 2-о/455/39/2024

УХВАЛА

14 серпня 2024 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кушніра А.В.,

присяжних Галевич М.Р., Бачинський Ю.М.,

секретар судового засідання Борковська Н.М.,

з участю заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи - Масник Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Добромильської міської ради, Самбірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Самбірському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Львів), про усиновлення дитини,

В С Т А Н О В И В:

23.04.2024 ОСОБА_1 звернувся до Старосамбірського районного суду Львівської області із зазначеною заявою, в якій просить суд дозволити йому усиновити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зобов`язати Самбірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Самбірському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) внести зміни до актового запису № 11 від 22 лютого 2019 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого Путивльським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, а саме: в графі «Батько» з « ОСОБА_2 » змінити на « ОСОБА_2 »; в графі « Мати » прізвище матері « ОСОБА_2 » змінити на « ОСОБА_2 »; прізвище дитини з « ОСОБА_2 » змінити на « ОСОБА_2 »; по батькові дитини з « ОСОБА_3 » змінити на « ОСОБА_2 »; ім`я, місце народження та дату народження дитини залишити без змін, видавши нове свідоцтво про народження дитини з урахуванням внесених змін; анулювати свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 від 21.02.2019 року, яке видане Путивльським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області та видати нове.

Ухвалою судді Старосамбірського районного суду Львівської області від 08.05.2024 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи проводити в порядку окремого провадження, призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

В судовому засіданні встановлено, що дана справа не підсудна Старосамбірському районному суду Львівської області з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою - четвертою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 293 ЦПК України у порядку окремого провадження підлягають розгляду справи, зокрема, за заявою про усиновлення дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Однією з таких особливостей є спеціально визначені процесуальним законодавством правила визначення територіальної юрисдикції суду, який має право здійснювати розгляд справи у порядку окремого провадження.

Відповідно ст. 310 ЦПК України, заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

За частинами 3, 4 ст.29 ЦК місцем проживання фізичної особи у віці до 10 років та від 10 до 14 років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я тощо, в якому вона перебуває, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

Слід зазначити, що недотримання вимог закону про підсудність може призвести до ускладнень щодо залучення до розгляду справи осіб, які мають брати у ній участь, визначення органу опіки та піклування, який повинен надати суду висновок про обґрунтованість усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

Як вбачається із матеріалів справи, малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку бажає усиновити заявник, та заінтересована особа ОСОБА_2 (мати дитини), ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровані в АДРЕСА_1 , але фактично проживають за адресою: АДРЕСА_1 .

24 червня 2024 року у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 24.06.2024 року у справі № 554/7669/21 Верховний Суд встановив наступне «…стаття 125 Конституції України встановлює, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Згідно зі статтею 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судоустрій будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України.

Принцип територіальності реалізується через правила територіальної юрисдикції (підсудності) справ.

Правила територіальної підсудності визначають розмежування компетенції судів першої інстанції щодо розгляду справ, підвідомчих загальним судам, за територіальною ознакою. Крім того, правила територіальної підсудності дають можливість визначити конкретний місцевий суд, який повинен розглядати справу як суд першої інстанції.

Кожен місцевий чи апеляційний суд має свою територіальну юрисдикцію (підсудність), тобто поширює свою компетенцію на правовідносини, що виникли чи існують на певній території. Це є важливою гарантією для вирішення судових спорів у розумні строки в умовах ускладнення правових відносин і збільшення правових конфліктів.

Особа може мати декілька місць проживання чи перебування. Водночас законодавством визначено необхідність проведення реєстрації (декларування) місця проживання чи перебування особи, яка може бути здійснена тільки за однією адресою за її власним вибором, в тому числі й на підставі договору оренди житлового приміщення.

Реєстрація (декларування) місця проживання чи перебування у встановленому порядку має значення для реалізації окремих прав особи, зокрема, під час вибору суду, якому підсудна справа

Отже, в нормах ЦПК передбачено використання лише зареєстрованого місця проживання, фактичне місце проживання фізичної особи не має правового значення.

З огляду на викладене, використання для встановлення конкретного суду за визначеною територіальною підсудністю фактичної адреси проживання матиме наслідком невизначеність при вчиненні окремих процесуальних дій, адже фактичне місце проживання може змінюватись чи не щодня. Крім того, особа може мати більше ніж одне фактичне місце проживання, але зареєстроване може бути лише одне місце проживання...».

Згідно ч.4 ст. 263 ЦПК України - при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Також, судом береться до уваги, що згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р. Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п.1 ст.6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

При цьому, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст. 378 ч.1 ЦПК України).

З урахуванням вищенаведеного, суд вважає, що дана справа повинна бути розглянута судом саме за зареєстрованим місцем проживання дитини.

Слід зазначити, що акт обстеження факту проживання не є документом, який підтверджує місце реєстрації фізичної особи.

Матеріалами справи встановлено, що дитина, яку бажає усиновити заявник, разом зі своєю матір`ю, значаться зареєстрованими за адресою, що підсудна Конотопському міськрайонному суду Сумської області.

Таким чином, на підставі отриманої судом інформації про зареєстроване місце проживання матері дитини та дитини, та з урахуванням вище викладених положень законодавства, судом встановлено, що заявником подана заява в порядку окремого провадження про усиновлення дитини з порушенням правил підсудності.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються, справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин, оскільки після відкриття провадження у справі встановлено, що дана справа не підсудна Старосамбірському районному суду Львівської області, то з метою уникнення порушення правил підсудності при розгляді даної справи, а також з метою забезпечення розгляду скарги належним судом, суд вважає необхідним передати справу для розгляду за підсудністю до Конотопського міськрайонного суду Сумської області.

Керуючись ст.ст.31,32,258,260, 293, 294, 310 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Добромильської міської ради, Самбірський відділ держваної реєстрації актів цивільного стану у Самбірському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Львів), про усиновлення дитини, - передати для розгляду за підсудністю до Конотопського міськрайонного суду Сумської області (вулиця Садова, 8, Конотоп, Сумська область, 41600).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду до Львівського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не були вручені удень її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 14.08.2024 року.

Суддя А.В.Кушнір

Присяжні: М.Р.Галевич

Ю.М.Бачинський

СудСтаросамбірський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення14.08.2024
Оприлюднено15.08.2024
Номер документу120988275
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —455/1015/24

Ухвала від 14.08.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні