Рішення
від 08.08.2024 по справі 317/2557/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 317/2557/24

Номер провадження 2/317/827/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2024 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Громової І.Б.,

при секретарі судового засідання Шевченко В.С.,

розглянувши у судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Заярна Марина Анатоліївна, до Територіальної громади в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області, треті особи: Перша Запорізька державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про скасування арешту зі спадкового майна,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2024 року позивачка ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Заярної М.А. звернулась до суду з позовом до ОСОБА_3 , треті особи: Перша Запорізька державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 про скасування арешту зі спадкового майна, який було уточнено в частині заміни первісного відповідача ОСОБА_3 на належного відповідача - Територіальну громаду в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області, а також виключення з числа відповідачів по справі - ОСОБА_3 та залучення її до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Уточнений позов обґрунтований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_4 , після смерті якої залишилось спадкове майно у вигляді 2/3 частки житлового будинку з господарськими спорудами в АДРЕСА_1 , які мати позивачки прийняла у спадщину після смерті своєї матері - ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , але не оформила своїх спадкових прав.

Позивачка належним чином і своєчасно прийняла спадщину, відкриту після смерті матері, звернувшись з відповідною заявою до Запорізької районної державної нотаріальної контори.

Право на 1/3 частину спадкового будинку має право в порядку спадкування третя особа - ОСОБА_2 .

Однак, при оформленні спадщини з`ясувалось, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно виявлено арешт спадкового нерухомого майна, який було зареєстровано Першою Запорізькою державною нотаріальною конторою 27.10.2005 за № 2538658, підстава обтяження - повідомлення Комишевахського відділу держбанку б/н від 20.03.1961; об`єкт обтяження - будинок, адреса: АДРЕСА_1 ; власник - ОСОБА_3 , причина відсутності коду: архівний запис; додаткові дані: архівний запис № 15276-101 від 20.03.1961.

Відтак 26.01.2024 державним нотаріусом Запорізької районної державної нотаріальної контори Кравцовою Л.М. позивачці видана Постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з чим вона звернулася до суду з цією позовною заявою.

У позові ОСОБА_1 просить суд скасувати арешт з нерухомого майна - спадкового житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який було зареєстровано 27.10.2005 за № 2538658, реєстратор: Перша Запорізька державна нотаріальна контора, Запорізька область, реєстраційний номер обтяження: 2538658; підстава обтяження: повідомлення б/н, 20.03.1961; Комишевахський відділ держбанку; об`єкт обтяження: будинок, адреса: АДРЕСА_1 ; власник - ОСОБА_3 , причина відсутності коду: архівний запис; додаткові дані: архівний запис № 15276-101 від 20.03.1961.

Позивачка ОСОБА_1 та її представник - адвокат Заярна М.А., належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, до суду не з`явились. Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи без участі позивача та його представника.

Представник відповідача Територіальної громади в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, до суду не з`явився. Надав до суду письмові пояснення, відповідно до яких зазначив, що вимоги позивача не суперечать інтересам відповідача. Просив розглянути справу без участі представника відповідача.

Представник третьої особи Першої Запорізької державної нотаріальної контори, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, до суду не з`явився. Раніше надав до суду заяву про розгляд справи без їх участі.

Треті особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, до суду не з`явились. Причини неявки суду не повідомили. Заяв та клопотань, а також письмових пояснень до суду не подавали.

З урахуванням вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановивши обставини і перевіривши їх доказами, приходить до наступних висновків.

Відповідно до копії Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 27 листопада 2021 року Запорізьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_4 , про що 27 листопада 2021 року складено відповідний актовий запис № 2283.

Згідно з матеріалами спадкової справи № 45/2022 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , наданої на запит суду державним нотаріусом Запорізької районної державної нотаріальної контори Кравцовою Л.М., спадщину, відкриту після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , прийняла її донька - ОСОБА_1 , про що нею складено відповідну заяву.

Факт родинних відносин між ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та позивачкою ОСОБА_1 підтверджується копією Свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 24.10.1989, яка міститься в матеріалах справи.

Відповідно до копії заповіту від 22.01.2016, зареєстрованого в реєстрі за № 36, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Чепковою О.В., ОСОБА_4 заповіла все своє майно ОСОБА_1 .

Згідно зі ст. 68 Закону України «Про нотаріат», нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за заповітом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва та склад спадкового майна.

Відповідно до п.п. 4.15 п. 4 гл. 10 р. 11 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до копії Постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Запорізької районної державної нотаріальної контори Кравцової Л.М. від 26.01.2024 № 92/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на 2/3 частки житлового будинку, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємицею якої була дочка ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав, до зняття арешту вищезазначеного житлового будинку.

Відповідно до п. 23 Постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається після смерті особи.

Згідно зі ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. 1 ст. 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Частиною 1 статті 1297 ЦК України встановлено обов`язок спадкоємця звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , залишилася спадщина, яка складається з: 2/3 частки житлового будинку, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , які вона прийняла після смерті своєї матері - ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , але не оформила своїх спадкових прав.

Відповідно до копії Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 16 січня 2009 року Кушугумською селищною радою Запорізького району Запорізької області, ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_5 , про що 16 січня 2009 року складено відповідний актовий запис № 11.

Згідно з матеріалами спадкової справи № 91/2009 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5 , наданої на запит суду державним нотаріусом Запорізької районної державної нотаріальної контори Кравцовою Л.М., спадщину, відкриту після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , прийняли її доньки - ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , про що ними складено відповідні заяви. Чоловік померлої - ОСОБА_6 відмовився від належної йому частки спадщини на користь дочки померлої - ОСОБА_4 .

Право власності на спадковий житловий будинок АДРЕСА_1 зареєстровано за спадкодавцем ОСОБА_5 на підставі Свідоцтва № НОМЕР_4 про право особистої власності на жилий будинок, виданого 04.09.1972, яке зареєстроване в ЗМБТІ та записано в реєстрову книгу № 9 за реєстрованим № 1175 від 07.09.1972.

Проте, відповідно до копії Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 378130987 від 11.05.2024, в єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна зареєстровано: обтяження: арешт нерухомого майна, реєстраційний номер обтяження: 2538658, зареєстровано: 27.10.2005 13:55:21 за № 2538658, реєстратором: Перша запорізька державна нотаріальна контора, Запорізька обл., м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, 3-в, 063-203-56-16; 1zdnk@ukr.net, підстава обтяження: повідомлення, б/н, 20.03.1961, Комишевахський відділ держбанку, об`єкт обтяження: будинок, адреса: АДРЕСА_1 , власник: ОСОБА_3 , Причина відсутності коду: архівний запис, додаткові дані: архівний запис № 15276-101 від 20.03.1961, заявник: Перша Запорізька державна нотаріальна контора.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа (фізична, юридична) має конституційне право на судовий засіб захисту.

Згідно з Цивільним кодексом України, особа, яка вважає, що її речові права порушені, має право звернутися до суду як з позовом про визнання права власності (ст. 392 ЦК України).

Статтею 16 ЦК України передбачено, що звертаючись до суду позивач за власним розсудом обирає спосіб захисту. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути припинення дії, яка порушує права.

Як роз`яснено в п. 2 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справі від 03.06.2016 № 5 «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна», позов про зняття арешту з майна може бути пред`явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або іншій законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно).

З урахуванням того, що позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті матері - ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка своєчасно і належним чином прийняла спадщину після її смерті, спадковий житловий будинок належить ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємицею якої була дочка ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав, до зняття арешту вищезазначеного житлового будинку, проте на вказаний спадковий будинок накладений арешт, вирішити питання щодо зняття арешту іншим способом неможливо, а обтяження у вигляді арешту спадкового майна порушує права позивачки на оформлення спадщини, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК України).

За вказаних обставин, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 16, 1216-1218, 1220, 1222, 1261, 1268, 1270, 1297 ЦК України, ст.ст. 89, 247, 258-259, 263-265, 273, 352, 354-355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 ), в інтересах якої діє представник - адвокат Заярна Марина Анатоліївна (69089, м. Запоріжжя, вул. Істоміна, 6), до Територіальної громади в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області (код ЄДРПОУ: 24912102, адреса: 70450, Запорізька область, Запорізький район, смт Кушугум, вул. Тельмана, буд. 23), треті особи: Перша Запорізька державна нотаріальна контора (код ЄДРПОУ 02884115, адреса місцезнаходження: 69006, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 3), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_2 ) про скасування арешту зі спадкового майна - задовольнити.

Скасувати арешт з житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який було зареєстровано 27.10.2005 за № 2538658, реєстратор: Перша Запорізька державна нотаріальна контора, Запорізька область, реєстраційний номер обтяження: 2538658; підстава обтяження: повідомлення б/н, 20.03.1961; Комишевахський відділ держбанку; об`єкт обтяження: будинок, адреса: АДРЕСА_1 . Власник - ОСОБА_3 , причина відсутності коду: архівний запис; додаткові дані: архівний запис № 15276-101 від 20.03.1961.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.Б. Громова

СудЗапорізький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.08.2024
Оприлюднено16.08.2024
Номер документу121012497
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —317/2557/24

Рішення від 08.08.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Громова І. Б.

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Громова І. Б.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Громова І. Б.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Громова І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні