Рішення
від 15.08.2024 по справі 305/2959/23
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/2959/23

Провадження по справі 2/305/185/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.08.2024 року м. Рахів

Рахівський районний суд Закарпатської області у складі: суддіПопової О.М., присекретарі судового засідання Веклюк А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом представника позивача адвоката Феокістової Олени Юріївни поданий в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - служба у справах дітей Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача адвокат Феокістова О.Ю. в інтересах ОСОБА_1 звернулась до Рахівського районного суду Закарпатської області з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - служба у справах дітей Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача посилається на те, що батьками малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (позивач) та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (відповідач), що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_1 , виданого Рахівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рахівському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) 18 червня 2022 року. Рішенням Рахівського районного суду Закарпатської області від 02 серпня 2022 року шлюб між позивачем ОСОБА_1 та відповідачкою ОСОБА_5 розірвано, відповідачці залишено її дошлюбне прізвище, враховано місце проживання дитини разом з матір`ю. На час розірвання шлюбу спору щодо місця проживання дитини не було, однак, враховуючи, що мати безвідповідально ставиться до питання виховання дитини ОСОБА_3 , її матеріального забезпечення, виникли підстави для позбавлення матері батьківських прав внаслідок ухилення від виконання своїх обов`язків. Мати дитини, ОСОБА_4 , вихованням доньки не займається, належної уваги малолітній доньці не приділяє, не забезпечує необхідного харчування, своєчасного медичного догляду, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, здоров`я, навчання, безвідповідально ставиться до своїх батьківських обов`язків. Відповідачка залишає малолітню дитину без нагляду, зловживає алкоголем, жорстоко поводиться з дитиною (застосовує фізичну силу до дитини), що не може бути сумісним із вихованням, спільним проживанням матері із дитиною. У підтвердження зазначеного до позову додають: копію постанови Рахівського районного суду Закарпатської області від 25.08.2023 (справа №305/1788/23), отриманої із реєстру судових рішень, якою відповідачку визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками обов`язків щодо виховання дітей); фотоскріншот справи №305/1788/23 із сайту судової влади додано до позову. Судом було встановлено, що відповідачка ухилилася від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя та виховання трьох своїх малолітніх дітей, а саме, 16 липня 2023 року протягом дня, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, залишила їх у сусідки. Також, згідно заяви відповідачки, посвідченої Службою у справах дітей Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області від 02.11.2023, мати дитини ОСОБА_4 зазначила, що відмовляється від своєї малолітньої доньки ОСОБА_3 .

Враховуючи вище наведене представник позивача у позовній заяві, просить позбавити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав щодо доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Представник позивача та позивач у судове засідання, не з`явились, від представника позивача до суду надійшла заяви, в якій остання просила розглянути справу за їх відсутності, а також підтримали вимоги позовної заяви з підстав викладених у ній та просили суд задовольнити їх у повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_2 , будучи належно повідомленою, в судове засідання не з`явилась. 24.06.2024 року перебуваючи в приміщенні суду надала до суду, заяву в якій зазначила6 «З матеріалами справи ознайомлена копію позовної заяви отримувала (вказане підтверджується письмовою заявою ОСОБА_2 від 22.01.2024 року), позовні вимоги заперечую просить відкласти судове засідання для надання можливості скористатись правовою допомогою, просила надсилати повістки за номером телефону». В подальшому після неодноразових відкладень відповідачка в судове засідання не з`являлась, пояснень чи заяв щодо предмету спору від ОСОБА_2 до суду не надходило.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, в судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву, в якій просила справу розглядати без участі представника та прийняти рішення у даній справі із урахуванням висновку органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов заявлено обґрунтовано, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Згідно п. 2 ч. 1ст. 164 Сімейного кодексу Українибатьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків з виховання дитини.

Статті150,157 СК Українизакріплюють, що батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, той із батьків, хто проживає окремо від дитини зобов`язаний брати участь у її вихованні.

Матеріалами справи було встановлено, що батьками дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є: ОСОБА_1 (позивач) та ОСОБА_7 . Наведене підтверджується копією свідоцтва про народження дитини, серії НОМЕР_2 виданим повторно Рахівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рахівському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) 18.06.2022 року.

Відповідно до копії рішення Рахівського районного суду Закарпатської області справа від 02.08.2022 року справа № 305/1157/22 (провадження № 2/305/442/22), розірвано шлюб між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований 21 грудня 2017 року виконкомом Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, актовий запис № 42 від 21.12.2017 року; після розірвання шлюбу залишено ОСОБА_9 дошлюбне прізвище « ОСОБА_10 », вказане рішення суду набрало законної сили 02.09.2022 року.

Відповідно до копії заяви посвідченої начальником служби у справах дітей Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області від 02.11.2023 року, ОСОБА_2 (відповідачка) відмовилась від доньки ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області від 22.04.2024 року, на утриманні ОСОБА_1 перебуває його дочка ОСОБА_3 . Також відповідно до характеристики на гр. ОСОБА_1 , його дочка від першого шлюбу ОСОБА_3 проживає разом з ним, останній позитивно характеризується, не має згубних звичок, веде тверезий спосіб життя.

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування виконавчого комітету Великобичківської селищної ради Рухівського району Закарпатської області, затвердженого рішенням виконавчого комітету Великобичківської селищної ради № 164 від 29.11.2024 року, на підставі всіх зібраних ними довідок та свідчень, було вирішено вважати за доцільне позбавити батьківських прав, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того, згідно вказаного висновку, ОСОБА_2 , неодноразово попереджалась про відповідальність за невиконання своїх батьківських обов`язків, про зловживання алкогольними напоями, про належне виховання та догляд за своїми дітьми, систематично проводилась профілактична робота.

Суд, дослідивши повно, всебічно, об`єктивно вищевказані докази по справі, з`ясувавши обставини справи, доходить висновку, що відповідачка ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків свідомо.

Суду не надано доказів, які б свідчили про те, що відповідачка виконує свої обов`язки щодо виховання дитини, або які б свідчили про поважність причин невиконання нею своїх батьківських обов`язків відносно дитини.

Суд розглядає справу відповідно до ст.ст.12та13 ЦПК Українина підставі наданих сторонами та іншими особами, які беруть участь в розгляді справи, доказів, і кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Вся сукупність наданих доказів свідчить про те, що відповідачка свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги заяву відповідачки відмову від дитини, яку остання ні яким чином неспростувала, суд доходить до висновку, що відповідачка ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, зокрема, встановлених ст.ст.150,157 СК України, що згідно п. 2 ч. 1ст. 164 Сімейного кодексу Україниє підставою для позбавлення відповідачки батьківських прав, а тому в інтересах нормального існування дитини відповідачку необхідно позбавити батьківських прав.

Згідно ч. 6ст. 164 СК Українирішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили, суднадсилаєоргану державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Суд враховує, що представник позивача, звертаючись до суду з позовом, у позовній заяві не просила стягувати витрати по сплаті судового збору з відповідачки на користь позивача, тому суд вважає за можливе судові витрати по сплаті судового збору, залишити за рахунок позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4,12,13,89, 141, 247,259,263-265,280-283 ЦПК України, ст.ст.164,166,167, СК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов представника позивача адвоката Феокістової Олени Юріївни поданий в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - служба у справах дітей Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області, про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.М. Попова

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення15.08.2024
Оприлюднено16.08.2024
Номер документу121018069
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —305/2959/23

Рішення від 15.08.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні