Рішення
від 14.08.2024 по справі 500/4569/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/4569/24

14 серпня 2024 рокум.ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючого судді Мандзія О.П. за участю:

секретаря судового засідання Порплиці Т.В.

представника позивача Корчин Т.М.

представника відповідача Федорів Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом підприємства об`єднання громадян (релігійної організації, профспілки) "Надія" громадської організації "Вся Україна" до Головного управління ДПС у Тернопільській області про визнання протиправним та скасування рішення від 26.06.2024 №36199 та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Підприємство об`єднання громадян (релігійної організації, профспілки) "Надія" громадської організації "Вся Україна" (далі ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна", позивач) звернулось до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління ДПС у Тернопільській області (далі ГУ ДПС у Тернопільській області, відповідач), в якій просить:

визнати протиправними та скасувати рішення комісії ГУ ДПС у Тернопільській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 26.06.2024 №36199 про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, якими визнано відповідність платника податку ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" критеріям ризиковості платника податку;

зобов`язати ГУ ДПС у Тернопільській області виключити ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 28.03.2024 Комісія ГУ ДПС у Тернопільській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі Комісія ГУ ДПС у Тернопільській області) прийняла рішення №18719 про відповідність ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

17.06.2024 ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" подало до ГУ ДПС у Тернопільській області інформацію про невідповідність платника податку критеріям ризиковості разом з пакетом документів, які підтверджують реальність здійснення господарських операцій. В тому числі в поясненні описано весь процес з виробництва готової продукції (м`ясних виробів), що супроводжується зміною коду УКТЗЕД в ході виробничого процесу, придбання сировини, яка використовується для виробництва м`ясних виробів, постачання наявності у позивача складських приміщень, обладнання, транспортних засобів, наявної кількості матеріально-технічних та трудових ресурсів для ведення господарської діяльності та інше.

Рішенням Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області від 26.06.2024 №36199 про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості, з урахуванням отриманих від платника податку інформації та копій відповідних документів, прийнято рішення про відповідність платника податків ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Причиною стало ненадання платником податку інформації, яка могла б свідчити про невідповідність платника податку критеріям ризиковості, а саме: складських документів, актів приймання-передачі товарів (робіт, послуг), первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг, довіреності якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції, первинних документів щодо транспортування, первинних документів щодо навантаження продукції, первинних документів щодо розвантаження продукції, первинних документів щодо зберігання, документів щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність), банківських виписок з особових рахунків, розрахункових документів.

Однак, на переконання позивача, оскаржуване рішення не містить належних мотивувань, обґрунтованих підстав та причин віднесення позивача до ризикових платників податку на додану вартість відповідно до пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість. Здійснення моніторингу не повинне підміняти за своїм змістом проведення податкових перевірок, як способу реалізація владних управлінських функцій податкового органу. В свою чергу, ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" було подано достатній пакет документів для підтвердження реальності фінансово-господарської діяльності підприємства, що слугувало для включення його до переліку ризикових.

За вказаних обставин, вважає, що вказане рішення не відповідає вимогам обґрунтованості та вмотивованості, відтак прийняте з порушенням норм чинного законодавства, та є протиправним.

Ухвалою суду від 29.07.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

На виконання вимог вказаної ухвали ГУ ДПС у Тернопільській області подано до суду відзив. Заперечуючи проти позову, відповідач вказує на те, що згідно з протоколом № 85 від 26.06.2024, засідання Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області, розглядалось подане повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" №3 від 17.06.2024 та запропоновано залишити діючим запис про відповідність ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" критеріям ризиковості платника податку, оскільки надані платником пояснення, документи та дані Інформаційного фонду ДПС станом на 26.06.2024 не спростовують попередньо відібрані ймовірні ризики (постачання товару, походження якого не прослідковується за ланцюгом постачання; постачання товарів, відмінних від придбаних, за відсутності умов та/або матеріальних ресурсів для виробництва таких товарів; накопичення залишків нереалізованих товарів за відсутності (недостатності) місць для їх зберігання (власних, орендованих складських приміщень) відповідно до поданої до контролюючих органів звітності; постачання товарів (послуг) платникам податку, щодо яких прийняте рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку. Комісією регіонального рівня, правомірно прийнято рішення № 36199 від 26.06.2024 про відповідність ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" критеріям ризиковості платника податку

Посилаючись на висновки Верховного Суду, відповідач зазначає, що безпосередньо рішення Комісії по віднесенню платника податків до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, без прийняття рішення про відмову у реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригувань, не порушує права та інтереси позивача. Включення Комісією контролюючого органу платника податків до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, є передумовою зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН). У подальшому відповідність критеріям ризиковості має бути спростовано платником податків шляхом подання на вимогу податкового органу переліку документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, і лише ненадання платником податку відповідних письмових пояснень та запитуваних копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування є підставою для прийняття комісіями контролюючих органів рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування. Саме рішення контролюючого органу про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування призведе до певних негативних правових наслідків для платника податків, та, вважаючи таке рішення контролюючого органу неправомірним, особа може звернутись до суду за захистом своїх прав. У межах цього спору підставами позову, серед іншого, можуть бути доводи щодо неправомірності дій контролюючого органу по віднесенню до переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості.

Ухвалою суду від 08.08.2024 відмовлено у задоволенні клопотання представника ГУ ДПС у Тернопільській області про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначено у справі судове засідання на 14.08.2024.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з мотивів, викладених у позовній заяві, просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав, з підстав наведених у відзиві на позов, долученого до матеріалів справи, та просив відмовити у його задоволенні, оскільки позивачем не було надано належних та достатніх документів, необхідних для виключення його з переліку ризикових.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представників сторін, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення справи по суті, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, суд при прийняті рішення виходить з наступних підстав і мотивів.

Судом встановлено і це не оспорюється сторонами, ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" зареєстроване з 17.12.2020 як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та з 01.02.2021 платником ПДВ.

28.03.2024 Комісія ГУ ДПС у Тернопільській області прийняла рішення № 18719 про відповідність платника податку на додану вартість ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Підставою для прийняття вказаного рішення визначено коди податкової інформації:

11 - накопичення залишків нереалізованих товарів за відсутності (недостатності) місць для їх зберігання (власних, орендованих складських приміщень) відповідно до поданої до контролюючих органів звітності;

04 - постачання товарів, відмінних від придбаних, за відсутності умов та/або матеріальних ресурсів для виробництва таких товарів;

01 - постачання товару, походження якого не прослідковується за ланцюгом постачання.

Інформація, за якою встановлена відповідність позивача критеріям ризиковості платника податку:

придбання з 01.08.2023 по 08.09.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 0203291100 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 43978333, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 01.12.2023;

придбання з 02.08.2023 по 31.10.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 0207 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 43978333, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 01.12.2023;

постачання з 02.10.2023 по 17.01.2024 товарів за кодами УКТЗЕД 4401, 4403, з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023;

постачання з 01.11.2023 по 25.12.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 6810 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023;

постачання з 11.10.2023 по 01.11.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 6807 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023;

постачання з 06.09.2023 по 28.11.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 7318149990 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023.

17.06.2024 ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" подало до Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області інформацію про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника разом з пакетом документів.

Рішенням Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області від 26.06.2024 №36199 про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості, з урахуванням отриманих від платника податку інформації та копій відповідних документів від 17.06.2024 , прийнято рішення про відповідність платника податків ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Підставою для прийняття вказаного рішення визначено коди податкової інформації:

11 - накопичення залишків нереалізованих товарів за відсутності (недостатності) місць для їх зберігання (власних, орендованих складських приміщень) відповідно до поданої до контролюючих органів звітності;

04 - постачання товарів, відмінних від придбаних, за відсутності умов та/або матеріальних ресурсів для виробництва таких товарів;

01 - постачання товару, походження якого не прослідковується за ланцюгом постачання.

12 - постачання товарів (послуг) платнику(ам) податку, щодо якого(их) прийняте рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку.

Інформація, за якою встановлена відповідність позивача критеріям ризиковості платника податку:

постачання з 12.12.2023 по 25.12.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 6810 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023;

постачання з 11.10.2023 по 01.11.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 6807 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023;

постачання з 06.09.2023 по 28.11.2023 товарів за кодом УКТЗЕД 7318149990 з платником податку, задіяного в ризиковій операції 44149377, якого було включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023.

Крім того, у рішенні вказано про ненадання платником податку копій документів, які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку.

Рішенням Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних ДПС України від 10.07.2024 № 38502 про результати розгляду скарги, залишено скаргу ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" без задоволення та рішення від 26.06.2024 №36199 про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку без змін.

Не погодившись із рішенням контролюючого органу про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, позивач звернувся до суду із даним позовом.

Згідно з ч.2 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Перевіряючи юридичну та фактичну обґрунтованість дій та актів відповідача на відповідність вимогам ч.2 ст.2 КАС України, суд виходить з наступного.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства, регулює податковий кодекс України (далі ПК України).

Пунктом 56.1 ст.56 ПК України передбачено, що рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Згідно із п.201.16 ст.201 ПК України реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.1 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165 (далі Порядок № 1165) цей Порядок визначає механізм зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі Реєстр), організаційні та процедурні засади діяльності комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі (далі - комісії контролюючих органів), права та обов`язки їх членів.

За приписами п.6 Порядку №1165 у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено та/або подано податкову накладну/розрахунок коригування для реєстрації в Реєстрі, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація такої податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

Питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня.

У разі встановлення відповідності платника податку хоча б одному з критеріїв ризиковості платника податку комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Включення платника податку до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, здійснюється в день проведення засідання комісії регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

Платник податку отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через електронний кабінет у день прийняття такого рішення (додаток 4).

У рішенні зазначається підстава та інформація, за якою встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

У разі відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з пунктом 8 додатка 1 у відповідних полях рішення зазначаються детальна інформація, за якою встановлено відповідність критеріям ризиковості платника податку, тип операції (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код згідно з УКТЗЕД/Державним класифікатором/умовним кодом товару, податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції, дата включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

У рішенні про відповідність платника податку вимогам пункту 8 додатка 1 комісія регіонального рівня зазначає наявну інформацію, що свідчить про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, виявлену під час моніторингу господарських операцій, відображених у податкових накладних/розрахунках коригування, поданих для реєстрації в Реєстрі, у тому числі податкових накладних/розрахунках коригування, реєстрацію яких зупинено.

При цьому не може бути підставою для розгляду питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку згідно з пунктом 8 додатка 1 операція, відображена у податковій накладній/розрахунку коригування, дата реєстрації якої/якого у Реєстрі припадає на період, що перевищує 180 днів до дати прийняття рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку.

У разі отримання рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку платник податку має право подати на розгляд комісії регіонального рівня інформацію та копії відповідних документів, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Інформація та копії документів подаються платником податку до ДПС в електронній формі засобами електронного зв`язку з урахуванням вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронні довірчі послуги" та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Мінфіном.

Документами, необхідними для розгляду питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, можуть бути: договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них; договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції; первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявних типових форм та галузевої специфіки, накладні; розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків; документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством; інші документи, що підтверджують невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Інформацію та копії документів, подані платником податку, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення.

За результатами розгляду інформації та копій документів комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, яке платник податку отримує в електронному кабінеті у день його прийняття (додаток 4).

Якщо за результатами розгляду інформації та копій документів, що свідчать про невідповідність платника податку вимогам пункту 8 додатка 1, комісією регіонального рівня прийнято рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, в такому рішенні зазначається: актуальна інформація щодо податкової інформації, що стала підставою для розгляду питання про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, та ризикових операцій, відображених у попередньому рішенні про відповідність критеріям ризиковості платника податку. До такої інформації не застосовуються вимоги абзацу дев`ятого цього пункту; інформація щодо операцій, відображених у податковій накладній/розрахунку коригування, дата подання для реєстрації в Реєстрі яких не раніше 180 днів до дати прийняття попереднього рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку. До такої інформації не застосовуються вимоги абзацу дев`ятого цього пункту.

У разі прийняття комісією регіонального рівня рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку за результатами розгляду інформації та копій документів, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, попереднє рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку втрачає чинність.

У разі виявлення обставин та/або отримання інформації, визначених абзацом одинадцятим цього пункту, та прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку платник податку отримує таке рішення в електронному кабінеті в день його прийняття (додаток 4).

У рішенні про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку (додаток 4) за результатами розгляду інформації та копій документів, надісланих відповідно до абзацу восьмого цього пункту, комісія регіонального рівня у відповідних полях рішення зазначає детальну інформацію, за якою встановлено відповідність критеріям ризиковості платника податку, зазначає/обирає з переліку документ/документи, не наданий/не надані платником податку, який може/які можуть свідчити про невідповідність критеріям ризиковості платника податку.

Додатком 1 до Порядку №1165 затверджені Критерії ризиковості платника податку на додану вартість, пунктом 8 яких визначено такий критерій: у контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній / розрахунку коригування. Довідник кодів податкової інформації, що стала підставою для розгляду питання про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, визначається ДПС та затверджується відповідним наказом, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті ДПС.

При вирішенні спору суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду від 23.06.2022 у справі 640/6130/20, від 23.07.2020 року у справі №240/6806/17, від 22.07.2021 у справі №520/480/20, від 16.12.2020 у справі №340/474/20, від 05.01.2021 у справі №640/10988/20, від 05.01.2021 у справі №640/11321/20, які полягають у такому.

З 01.02.2020 набрав чинності Порядок №1165, яким визначені Критерії ризиковості платника податку на додану вартість (додаток 1), повноваження комісії контролюючого органу, яка приймає рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, порядок прийняття рішення комісією тощо.

Частиною 1 ст.5 КАС України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист.

Право на оскарження в судовому порядку рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника випливає з норм пункту 6 Порядку №1165, за якими у разі надходження до контролюючого органу відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку. Право на звернення до суду також передбачено в затвердженій формі рішення (додаток 4 до Порядку № 1165), а саме "Рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку ".

Разом з тим, суд вважає за неможливе застосувати до спірних правовідносин висновки Верховного Суду, наведенні у відзиві, про неможливість оскарження в судовому порядку рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості, на які посилається відповідач як таких, що не відповідають положенням Порядку № 1165. Зазначені висновки Верховного Суду зроблені у правовідносинах, що регулювалися Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 117, який станом на час прийняття оскаржуваного рішення у цій справі втратив чинність.

При вирішенні спорів такої категорії суди, з огляду на правове регулювання та характер цих відносин, мають досліджувати і надавати оцінку змісту оскаржуваного рішення, змісту протоколу засідання комісій та наданих податковим органом документів, порядку прийняття рішення та повноваженням комісії контролюючого органу.

Вказана правова позиція підтримана у постановах Верховного Суду від 16.02.2021 у справі №280/3235/20, від 22.07.2021 у справі №520/480/20, від 20.01.2022 у справі №160/2840/20, від 07.12.2022 у справі №640/13536/20.

Верховний Суд у постанові від 19.11.2021 у справі №140/17441/20 також зазначив, що Комісія, приймаючи рішення з посиланням на те, що у контролюючих органів наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на них законодавством завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, має обґрунтувати суду, на підставі якої інформації комісія дійшла такого висновку, та надати належні, допустимі докази в підтвердження цієї інформації.

Як вбачається із оскаржуваного рішення від 26.06.2024 №36199, прийнятого Комісією ГУ ДПС у Тернопільській області відповідно до п.6 Порядку №1165, таке рішення ухвалено з урахуванням критерія ризиковості платника податків, передбаченого пунктом 8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість (додатку 1 до Порядку №1165), підставою для прийняття вказаного рішення визначено коди податкової інформації (01, 04 11, 12) та зазначено інформацію, за якою встановлена відповідність позивача критеріям ризиковості платника податку (за період з 12.12.2023 по 25.12.2023 з кодом згідно з УКТЗЕД операції визначеної як ризикова 6810; за період з 11.10.2023 по 01.11.2023 з кодом згідно з УКТЗЕД операції визначеної як ризикова 6807; за період з 06.09.2023 по 28.11.2023 з кодом згідно з УКТЗЕД операції визначеної як ризикова 7318149990).

При цьому, рішення від 26.06.2024 №36199 прийняте за результатами розгляду інформації та копій відповідних документів від платника податку від 17.06.2024 після попередньо прийнятого рішення Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області від 28.03.2024 №18719 про відповідність платника податку на додану вартість пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

При вирішенні спору суд бере до уваги пояснення ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна", від 17.06.2024, які позивач надавав на розгляд Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області, з яких, зокрема, видно, що за даними кодами згідно з УКТЗЕД операції, визначеної як ризикова 6810, 6807, 7318149990 у позивача в ЄРПН відсутні зареєстровані податкові накладні.

В ЄРПН за визначений період та за кодами згідно з УКТЗЕД 6810, 6807, 7318149990 відображались податкові накладні із статусом "реєстрація зупинена", які у зв`язку з технічними проблемами, були помилково направлені позивачем до ЄРПН.

Позивачем було вжито заходи щодо пояснення причин вказаної помилки, а саме: 29.01.2024 листом за №3620 з реєстраційним індексом 3620/6-ЕК повідомлено ГУ ДПС у Тернопільській області про допущену помилку та 29.03.2024 направлено повідомлення про подання пояснень та копій документів, щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено: №5 від 29.03.2024 з реєстраційним №9075483910, №7 від 29.03.2024 з реєстраційним №9075548481 в яких було надано перелік податкових накладних, які у зв`язку з технічними проблемами, були помилково направлені до ЄРПН та по яких відсутні господарські операції, не будуть вживатися заходи по розблокуванню.

Разом з тим, ГУ ДПС у Тернопільській області, на підставі поданих позивачем пояснень були прийняті рішення про не розблокування податкових накладних, які у зв`язку з технічними проблемами були помилково направлені до ЄРПН.

Зокрема, податкові накладні з кодом згідно УКТЗЕД 6810 були помилково виписані та направлені на реєстрацію в ЄРПН на наступних контрагентів:

1) ТОВ "ДІАЛОГ ПРОДУКТ" (ЄДРПОУ 45205128) було помилково виписано та направлено на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні на загальну суму 2 627 464,98 грн., у тому числі ПДВ - 437 910,83 грн., із них:

Податкова накладна №58 від 06.11.2023 на загальну суму 318785,58 грн., у тому числі ПДВ - 53130,93 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) в кількості 605 м2, на суму 108900,00 грн., у тому числі ПДВ - 18150,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827980/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №59 від 07.11.2023 на загальну суму 256278 грн., у тому числі ПДВ - 42713 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) в кількості 353 м2 на суму 256278,00 грн., у тому числі ПДВ - 42713,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827977/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №70 від 13.11.2023 року на загальну суму 316487,4 грн., у тому числі ПДВ - 52747,9 грн., номенклатура - Бордюр парковий ст. сірий в кількості 500 шт. на суму 92100,00 грн., у тому числі ПДВ - 15350,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827982/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №128 від 20.12.2023 на загальну суму 315810 грн., у тому числі ПДВ - 52635 грн. номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) в кількості 435 м2 на суму 315810,00 грн. у тому числі ПДВ - 52635,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827970/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №126 від 21.12.2023 на загальну суму 293370 грн., у тому числі ПДВ - 48895 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 385 м2 на суму 279510,00 грн. утому числі ПДВ - 46585,00 грн., Плитка тротуарна "Старе місто 40" (чорний) - в кількості 105 м2 на суму - 13860,00 грн., утому числі ПДВ - 2310,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827976/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №127 від 22.12.2023 на загальну суму 301998 грн., у тому числі ПДВ - 50333 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 250 м2 на суму 181500,00 грн., у тому числі ПДВ - 30250,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827975/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №129 від 25.12.2023 на загальну суму 243936 грн., у тому числі ПДВ - 40656 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) в кількості 336 м2 на суму- 243936,00 грн. утому числі ПДВ - 40656,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827968/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №130 від 26.12.2023 на загальну суму 290400 грн., у тому числі ПДВ - 48400 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) в кількості 400 м2 на суму 290400,00 грн., у тому числі ПДВ - 48400,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827969/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №131 від 27.12.2023 на загальну суму 290400 грн., у тому числі ПДВ - 48400 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 400 м2 на суму 290400,00 грн., у тому числі ПДВ - 48400,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827974/44149377 від 02.04.2024;

2) ПП "ТАРРА" (ЄДРПОУ 37233847) було помилково виписано та направлено на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні на загальну суму 2 627 464,98 грн., у тому числі ПДВ - 437 910,83 грн. із них:

Податкова накладна №64 від 02.10.2023 на загальну суму 316487,4 грн. у тому числі ПДВ - 52747,9 грн., номенклатура - Бордюр парковий ст. сірий в кількості 500 шт. на суму 92100,00 грн., у тому числі ПДВ - 15350,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828184/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №47 від 01.11.2023 на загальну суму 318785,58 грн., у тому числі ПДВ - 53130,93 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 605 м2 на суму 108900,00 грн., у тому числі ПДВ - 18150,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828194/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №48 від 02.11.2023 на загальну суму 256278 грн., у тому числі ПДВ - 42713 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 353 м2 на суму 256278,00 грн., у тому числі ПДВ - 42713,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828195/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №82 від 11.12.2023 на загальну суму 301998 грн., у тому числі ПДВ - 50333 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 250 м2 на суму 181500,00 грн., у тому числі ПДВ - 30250,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828191/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №83 від 13.12.2023 на загальну суму 293370 грн., у тому числі ПДВ - 48895 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 385 м2 на суму 279510,00 грн., у тому числі ПДВ - 46585,00 грн., Плитка тротуарна "Старе місто 40" (чорний) - в кількості 105 м2 на суму 13860,00 грн., у тому числі ПДВ - 2310,00 грн., (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828190/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №84 від 18.12.2023 на загальну суму 315810 грн., у тому числі ПДВ - 52635 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 435 м2 на суму 315810,00 грн., у тому числі ПДВ - 52635,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828198/44149377 від 02.04.2024 року;

Податкова накладна №85 від 20.12.2023 на загальну суму 243936 грн., у тому числі ПДВ - 40656 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 336 м2 на суму 243936,00 грн., утому числі ПДВ - 40656,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828188/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №86 від 25.12.2023 на загальну суму 290400 грн., у тому числі ПДВ - 48400 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) - в кількості 400 м2 на суму 290400,00 грн., у тому числі ПДВ - 48400,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828189/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №87 від 27.12.2023 на загальну суму 290400 грн., у тому числі ПДВ - 48400 грн., номенклатура - Плитка тротуарна "Тавр 80" (сірий) в кількості 400 м2 на суму 290400,00 грн., утому числі ПДВ - 48400,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10828196/44149377 від 02.04.2024.

Зокрема, податкові накладні з кодом згідно УКТЗЕД 6807 були помилково виписані та направлені на реєстрацію в ЄРПН на наступних контрагентів:

1) ТОВ "ДІАЛОГ ПРОДУКТ" (ЄДРПОУ 45205128) було помилково виписано та направлено на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні на загальну суму 1 302 709,48 грн., у тому числі ПДВ - 217 118,25 грн., із них:

Податкова накладна №94 від 30.10.2023 на загальну суму 299974,8 грн., у тому числі ПДВ - 49995,8 грн., номенклатура - Черепиця бітумна коричнева (32*100 см) Бардолін в кількості 457м2 на суму 299974,80 грн., у тому числі ПДВ - 49995,80 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827979/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №67 від 01.11.2023 на загальну суму 310580,10 грн., у тому числі ПДВ - 51763,35 грн., номенклатура - Черепиця бітумна коричнева (32*100 см) Бардолін в кількості 228м2 на суму 149659,20 грн. утому числі ПДВ - 24943,20 грн., Черепиця бітумна Мозаїка "Корсика" в кількості 245 упаков. на суму 160920,90 грн., у тому числі ПДВ - 26820,15 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827973/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №68 від 06.11.2023 на загальну суму 314214,58 грн., у тому числі ПДВ - 52369,1 грн., номенклатура - Коньково-карнизна плитка "Корсика" в кількості 100 паков на суму 152064,00 грн., у тому числі ПДВ - 25344,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827981/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №74 від 28.11.2023 на загальну суму 377940 грн., у тому числі ПДВ - 62990 грн., номенклатура - Самоклеюча еластомер-бітумна гідроізоляційна мембрана баудер ТЕК КСД 1В, товщина 2,5 мм,1,8*10м в кількості 418 м2 на суму 75240,00 грн., у тому числі ПДВ - 12540,00 грн., Самоклеюча бітумна мембрана SOPREMA EDILSTICK 2мм PP/RAND,1*15 М в кількості 650 м2 на суму 179400,00 грн., утому числі ПДВ - 29900,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827972/44149377 від 02.04.2024;

2) ПП "ТАРРА" (ЄДРПОУ 37233847) було помилково виписано та направлено на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні на загальну суму 1 302 709,48 грн., у тому числі ПДВ - 217118,25 грн., із них:

Податкова накладна №61 від 20.09.2023 на загальну суму 299974,8 грн., у тому числі ПДВ - 49995,8, номенклатура - Черепиця бітумна коричнева (32*100 см) Бардолін в кількості 457м2 на суму 299974,80 грн., у тому числі ПДВ - 49995,80 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828193/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №62 від 22.09.2023 на загальну суму 310580,1 грн., у тому числі ПДВ - 51763,35 грн., номенклатура - Черепиця бітумна коричнева (32*100 см) Бардолін в кількості 228м2 на суму 149659,20 грн., у тому числі ПДВ - 24943,20 грн., Черепиця бітумна Мозаїка "Корсика" - в кількості 245 паков, на суму 160920,90 грн., утому числі ПДВ 26820,15 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828197/44149377 від 02.04.2024 року;

Податкова накладна №63 від 25.09.2023 на загальну суму 314214,58 грн., у тому числі ПДВ - 52369,1 грн., в кількості 100 паков на суму 152064,00 грн. у тому числі ПДВ - 25344,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10828185/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №68 від 11.10.2023 на загальну суму 377940 грн., у тому числі ПДВ - 62990 грн., номенклатура - Самоклеюча еластомер-бітумна гідроізоляційна мембрана баудер ТЕК КСД 1В, товщина 2,5 мм,1,8*10м в кількості 418 м2 на суму 75240,00 грн., у тому числі ПДВ - 12540,00 грн, Самоклеюча бітумна мембрана SOPREMA EDILSTICK 2мм PP/RAND,1*15 М в кількості 650 м2 на суму 179400,00 грн., у тому числі ПДВ - 29900,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10828187/44149377 від 02.04.2024;

Зокрема, податкові накладні з кодом згідно УКТЗЕД 7318149990 були помилково виписані та направлені на реєстрацію в ЄРПН на наступних контрагентів:

1)ТОВ "ДІАЛОГ ПРОДУКТ" (ЄДРПОУ 45205128) було помилково виписано та направлено на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні на загальну суму 1 925 811,72 грн., у тому числі ПДВ - 320 968,62 грн., із них:

Податкова накладна №80 від 16.10.2023 на загальну суму 350748 грн., у тому числі ПДВ - 58458 грн., номенклатура - SDS 4.8*35 (RAL6005) Гвинт самонаріз даховий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по дереву -в кількості 100 шт. на суму 37800,00 грн., у тому числі ПДВ - 6300,00 грн., CH SDS 4.8*35 ZP Самонаріз даховий по дереву (ЦБ) в кількості 100 шт. на суму 99912,00 грн., у тому числі ПДВ - 16652,00 грн., СН 4.8*19-2Р Самонаріз даховий по металу з шайбою EPDM (ЦБ) в кількості 100шт. на суму 43116,00 грн., у тому числі ПДВ - 7186,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827967/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №88 від 17.10.2023 на загальну суму 300626,08 грн., у тому числі ПДВ - 50104,35 грн., номенклатура - 6005 Саморіз OD 4,8*35 в кількості 1000 шт. на загальну суму 1896,00 грн., у тому числі ПДВ - 316,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827971/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №81 від 17.10.2023 на загальну суму 308583,37 грн., у тому числі ПДВ - 51430,56 грн., номенклатура - Самонаріз по металу з шестигранною голівкою, свердлом і EPDM шайбою, WF "Wkret-Met" 4,8*19RAL3009 в кількості 350 тис. шт. на суму 44100,00 грн., утому числі ПДВ - 7350,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 10827966/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №89 від 19.10.2023 на загальну суму 269128,69 грн., у тому числі ПДВ - 44854,78 грн. номенклатура - Покрівельний саморіз 4,8*35 RAL 3005 (3,5 тис. шт.) (код 207/2) в кількості 88 тис. шт. на загальну суму 87 120,00 грн, у тому числі ПДВ - 14 520,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827978/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №58 від 06.11.2023 на загальну суму 318785,58 грн., у тому числі ПДВ - 53130,93 грн., номенклатура - Прес-шайба 4,2*19 в кількості 1000 шт. на суму 444,00 грн., у тому числі ПДВ - 74,00 грн., Саморіз 3,5*25 по металу в кількості 1500 шт. на суму 468,00 грн, у тому числі ПДВ -78,00 грн., Покрівельний саморіз по металу 4,8*19 RAL 8017 (5,5 тис. шт.) (код 207/21) в кількості 15 тис. шт. на суму 15899,94 грн., у тому числі ПДВ - 2649,99 грн., Покрівельний саморіз по металу 4,8* 19 RAL 8017 (5 тис. шт.) (код 207/21) в кількості 15 тис. шт. на суму 13649,94 грн., у тому числі ПДВ - 2274,99 грн., Покрівельний саморіз по металу 4,8*19 RAL 3005 (5 тис. шт.) (код 207/21) в кількості 20 тис. шт. на суму 21400,08 грн., у тому числі ПДВ 3566,68 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827980/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №74 від 28.11.2023 на загальну суму 377940 грн., у тому числі ПДВ - 62990 грн., номенклатура - R9T64819 4.8*19 (RAL6020) Гвинт самонарізаючий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по металу в кількості 150 шт. на суму 17100,00 грн, у тому числі ПДВ - 2850,00 грн., R9T64819 4.8*19 (RAL8019) Гвинт самонарізаючий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по металу в кількості 500 шт. на суму 63000,00 грн., у тому числі ПДВ - 10500,00 грн., R9T64819 4.8*19 (RAL7016) Гвинт самонаріз даховий з шест, головкою зі свердлом з шайбою EPDM по металу в кількості 150 шт. на суму 18900,00 грн. у тому числі ПДВ - 3150,00 грн., Самоклеюча бітумна мембрана SOPREMA EDILSTICK 2мм PP/RAND,1*15 М в кількості 230 м2 на суму 179400,00 грн. (заблоковано 15.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10827972/44149377 від 02.04.2024;

2)ПП " ТАРРА " (ЄДРПОУ 37233847) було помилково виписано та направлено на реєстрацію в ЄРПН податкові накладні на загальну суму 1 925 811,72 грн., у тому числі ПДВ - 320 968,62 грн., із них:

Податкова накладна №65 від 06.09.2023 на загальну суму 300626,08 грн., у тому числі ПДВ - 50104,35 грн., номенклатура - 6005 Саморіз OD 4,8*35 в кількості 1000 шт. на загальну суму 1896,00 грн., у тому числі ПДВ - 316,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828192/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №56 від 08.09.2023 на загальну суму 269128,69 грн., у тому числі ПДВ - 44854,78 грн., номенклатура - Покрівельний саморіз 4,8*35 RAL 3005 (3,5 тис. шт.) (код 207/2) в кількості 88 тис. шт. на загальну суму 87 120,00 грн., у тому числі ПДВ - 14 520,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828186/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №68 від 11.10.2023 на загальну суму 377940 грн., у тому числі ПДВ - 62990 грн., номенклатура - R9T64819 4.8*19 (RAL6020) Гвинт самонарізаючий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по металу в кількості 150 шт. на суму 17100,00 грн., у тому числі ПДВ - 2850,00 грн., R9T64819 4.8*19 (RAL8019) Гвинт самонарізаючий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по металу в кількості 500 шт. на суму 63000,00 грн. у тому числі ПДВ - 10500,00 грн., R9T64819 4.8*19 (RAL7016) Гвинт самонаріз даховий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по металу - 150 шт. на суму 18900,00 грн., у тому числі ПДВ - 3150,00 грн., Самоклеюча бітумна мембрана SOPREMA EDILSTICK 2мм PP/RAND,1*15 М в кількості 230 м2 на суму 179400,00 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828187/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №69 від 12.10.2023 на загальну суму 350748 грн., у тому числі ПДВ - 58458 грн., номенклатура - SDS 4.8*35 (RAL6005) Гвинт самонаріз даховий з шест. головкою зі свердлом з шайбою EPDM по дереву в кількості 100 шт. на суму 37800,00 грн., у тому числі ПДВ - 6300,00 грн., CH SDS 4.8*35 ZP Самонаріз даховий по дереву (ЦБ) в кількості 100 шт. на суму 99912,00 грн., у тому числі ПДВ - 16652,00 грн., ЄН 4.8*19-2Р Самонаріз даховий по металу з шайбою EPDM (ЦБ) в кількості 100 шт. на суму 43116,00 грн., у тому числі ПДВ - 7186,00 грн., (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828183/44149377 від 02.04.2024;

Податкова накладна №70 від 16.10.2023 на загальну суму 308583,37 грн., у тому числі ПДВ - 51430,56 грн., номенклатура - Самонаріз по металу з шестигранною голівкою, свердлом і EPDM шайбою, WF "Wkret-Met" 4,8*19RAL3009 в кількості 350 тис. шт. на суму 44100,00 грн., утому числі ПДВ - 7350,00 грн. (заблоковано 12.01.2024 року). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828182/44149377 від 02.04.2024 року;

Податкова накладна №47 від 01.11.2023 на загальну суму 318785,58 грн., у тому числі ПДВ 53130,93 грн., номенклатура - Прес-шайба 4,2*19 - в кількості 1000 шт. на суму 444,00 грн., у тому числі ПДВ - 74,00 грн., Саморіз 3,5*25 по металу - в кількості 1500шт. на суму 468,00 грн., у тому числі ПДВ -78,00 грн., Покрівельний саморіз по металу 4,8*19 RAL 8017 (5,5 тис. шт.) (код 207/21) в кількості 15 тис. пгг. на суму 15899,94 грн., у тому числі ПДВ - 2649,99 грн., Покрівельний саморіз по металу 4,8*19 RAL 8017 (5 тис. шт.) (код 207/21) в кількості 15 тис. шт. на суму 13649,94 грн., у тому числі ПДВ - 2274,99 грн., Покрівельний саморіз по металу 4,8*19 RAL 3005 (5 тис. шт.) (код 207/21) в кількості 20 тис. шт. на суму 21400,08 грн., у тому числі ПДВ 3566,68 грн. (заблоковано 12.01.2024). Рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №10828194/44149377 від 02.04.2024.

Таким чином, вказані податкові накладні, складені позивачем, були помилково відправлені на реєстрацію, та в свою чергу не були зареєстровані в ЄРПН, що виключало моніторинг відправлених на реєстрацію податкових накладних за результатами яких могло бути прийнято рішення Комісії про відповідність/невідповідність платника податків на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Разом із цим, оскаржуване рішення не містить обґрунтованого мотиву віднесення позивача до переліку платників, які відповідають саме пункту 8 Критерію ризиковості, адже не вказано в якій саме поданій для реєстрації податковій накладній/розрахунку коригування визначено ризиковість здійснення господарської операції.

Суд звертає увагу на те, що податкова інформація, наявна у контролюючого органу, є лише статистичними даними, які самі по собі не можуть свідчити про вчинення підприємством порушень та не підтверджує ризиковість платника податків.

Верховний Суд у постанові від 22.07.2021 у справі №520/480/20 вказав, що саме лише посилання контролюючого органу про те, що аналіз діяльності товариства свідчить про наявність ризиків маніпулювання показниками податкової звітності та даними ЄРПН, а також мінімізації платежів до бюджету, без належного обґрунтування і документального підтвердження, не може свідчити про відповідність рішення критеріям правомірності, які пред`являються до рішень суб`єктів владних повноважень і закріплені у ч.2 ст.2 КАС України.

Натомість з матеріали справи видно, що позивач звернувся до відповідача з метою переглянути рішення про віднесення ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, вказавши відомості, які свідчать про реальність господарської діяльності підприємства. Позивач здійснює виробництво готової продукції (балик слинний копчений, вирізка свинна, вуха свинячі варено-копчені, гомілка індика, гомілка куряча, грудка свиняча варено-копчена, гуляш індика, кістка куряча, корм для тварин асорті, крило індика, крило куряче, лопатковий відруб свинний, м`ясо стегна куряче без кістки, окорок свинячий варено-копчений, стегно індика, стегно куряче, суповий набір курячий, фарш, філе індика, філе куряче, шкіра куряча) в ході виробничого процесу змінюється код УКТЗЕД, тому за реєстром податкових накладних неможливо проконтролювати залишки готової продукції.

За період з 01.01.2022 по 31.12.2023 були залишки сировини на 01.01.2022 в кількості 135298,645 кг, придбано 3 433 801,58 кг сировини (м`ясної продукції), пройшло процес переробки 3 566 688,387,26 кг сировини, залишки готової продукції на 01.01.2022 - 50 514,443 кг., обліковано - 2 782 023,933 кг готової продукції, реалізовано -2 832 535,941 кг готової продукції.

Відповідно до складських документів, на 31.12.2023 року залишок сировини (м`ясної продукції) на субрахунку 201 складає 2 411,838 кг на загальну суму 14 786,52 грн., залишок готової продукції на рахунку 26 - 2,435 кг. на загальну суму 151,99 грн. Для підтвердження позивачем надано оборотно-сальдові відомості по вказаним рахункам.

Для здійснення господарської діяльності позивач використовувало нежитлове приміщення переробки сировини та виготовлення продукції під літерою "А", загальною площею 1484,3 квадратні метри та обладнання з переробки, зберігання продукції, розташовані за адресою 11543, Житомирська область, с. Новаки, вул. Центральна, 52-А на підставі договору оренди № 21/12 від 20.12.2020 та акту приймання - передачі укладеного між ТОВ "Міт Інвест Груп" (код ЄДРПОУ 41083151) та ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна".

В періоді, визначеному як ризиковим, позивач здійснював на орендованих виробничих потужностях, розташованих за адресою: Житомирська область, с. Новаки, вул. Центральна, 52-А, переробку тушок курятини (розділення на частини), переробку тушок індика (розділення на частини), переробку свинини (знімання шкіри з нашаруванням сала, відділення шкіри від сала, розділення напівтуші на відруби, тощо).

Крім того, для розміщення потужності з розбирання та обвалювання м`яса свинини, яловичини, птиці, виробництва кускового м`яса, м`ясних напівфабрикатів та зберігання продукції підприємство використовує нежитлове приміщення загальною площею об`єкту 405 кв. м. за адресою: м. Київ, Деснянський район, проспект Володимира Маяковського, 15, в літері А, група приміщень № 3-а, що підтверджується договором суборенди № 010322-2022 від 01.03.2022 укладеного між ТОВ "Веда - Продакшн" (код ЄДРПОУ 43307874) та ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна".

Об`єкти оподаткування, також відображені в Повідомленнях про об`єкти оподаткування або об`єкти, пов`язані з оподаткуванням, через які провадиться діяльність Форми №20-ОПП, поданому до органів ДПС, які використовувались позивачем на правах оренди, а саме:

-виробниче нежитлове приміщення, рампа прийому товару, холодильна камера зберігання за адресою м. Київ, Деснянський р-н, проспект Володимира Маяковського, 15-А відповідно до Форми № 20-ОПП від 16.11.2022 з квитанцією № 2 про прийняття електронного документа від 17.11.2022 за реєстраційним № 9245043962;

-офісне приміщення та виробниче приміщення за адресою АДРЕСА_1 відповідно до Форми № 20-ОПП від 23.03.2021 з квитанцією № 2 про прийняття електронного документа від 23.03.2021 за реєстраційним № 9059052991;

-виробнича земельна ділянка та нежитлове приміщення та обладнання з переробки, зберігання продукції за адресою АДРЕСА_1 відповідно до Форми № 20-ОПП від 12.10.2022 з квитанцією № 2 про прийняття електронного документа від 13.11.2022 за реєстраційним № 9240359927;

-склад і холодильна камера №43 за адресою АДРЕСА_2

відповідно до Форми № 20-ОПП від 05.01.2023 року з квитанцією №2 про прийняття електронного документа від 05.01.2023 року за реєстраційним № 9000566597;

-цех, лінія для брикетування, виробництво брикетів, асфальтована площадка за адресою АДРЕСА_3 відповідно до Форми № 20- ОПП від 16.09.2022 з квитанцією № 2 про прийняття електронного документа від 23.09.2022 за реєстраційним № 9190271517.

Крім того, відомості про наявність складських приміщень, що використовується позивачем у господарській діяльності підтверджується і висновками акту документальної позапланової виїзної перевірки Головного управління ДПС у Житомирській області від 06.01.2023 №226/06-30-07- 03/44149377.

Відомості про середню чисельність працівників, які перебувають у трудових відносинах з платником податків, наведено в акті документальної позапланової виїзної перевірки Головного управління ДПС у Житомирській області від 06.01.2023 №226/06-30-07-03/44149377 та станом на січень 2022 року складала 40 осіб із середньою заробітною платою 12 788 грн.

Відповідно до штатного розпису введеного в дію з 10.01.2022 на підприємстві має працювати 38 осіб. У зв`язку з військовим станом, обсяг виробництва в порівнянні з 2021 роком, значно зменшився і відповідно зменшилась потреба в такій кількості працівників. Станом на 01.08.2023 кількість працівників Підприємства складає 17 осіб з них працівники з інвалідністю 9 осіб.

Згідно даних Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, що включає в себе додаток 4ДФ "Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору" за 1 квартал 2023 року загальна кількість працівників по підприємству складала 17 осіб.

Водночас відповідно до затвердженого порядку технологічного процесу з обробки та переробки м`яса ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" затвердженого експертним висновком №В-85 від 19.01.2022 Житомирської торгово-промислової палати, даної чисельності достатньо для здійснення виробничої діяльності.

Слід також зазначити, що Коростенським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області видано оператору потужності ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" експлуатаційний дозвіл для потужностей (об`єктів) виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів від 16.03.2021 року №06-15-14, розташованих за адресою: 11543, Житомирська область, Коростенський район, с. Новаки, вул. Центральна, 52-А; види господарської діяльності - потужність з розбирання та обвалювання м`яса свинини та яловичини, потужність з розбирання та обвалювання м`яса птиці, потужність з виробництва кускового м`яса, потужність з виробництва м`ясних напівфабрикатів, потужність з механічного обвалювання м`яса, потужність з виробництва оброблених шлунків та кишки тощо.

Законодавцем на Комісію покладено розгляд питання щодо виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, яке можливе у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку (договори та додатки до них, первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські та розрахункові документи тощо).

Суд звертає увагу, що жодних зауважень до наданих документів витяг з протоколу засідання Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області, рішення Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області від 26.06.2024 №36199, відзив на позовну заяву не містять.

Перелік документів, необхідних для розгляду питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, визначений у п.6 Порядку №1165, не означає, що платник податку повинен подати абсолютно всі, зазначені у ньому документи.

Разом з тим, відповідачем не обґрунтовано яких саме документів не вистачає для необхідності відображення у повному обсязі провадження фінансово-господарської діяльності позивача, чим позбавлений можливості надати повний пакет документів для підтвердження реальності здійснення операцій, а відповідно бути виключеним з переліку суб`єктів господарювання, які віднесені до ризикових.

Віднесення позивача до ризикових платників з тих підстав, що підприємство мало господарські відносини з платниками податків, по відношенню до яких податковим органом прийнято рішення про відповідність останніх критеріям ризиковості, є необґрунтованим, адже поширення на позивача "ризиковості" через відносини з іншими "ризиковими" платниками податків суперечить базовим принципам та основам податкового законодавства, зокрема, принципу індивідуальної відповідальності, що проголошений статтею 61 Конституції України, положення якої є нормами прямої дії.

Зміст даної концепції полягає в тому, що платник не може нести відповідальність за невиконання його контрагентами своїх зобов`язань, зокрема, настання визначеної законом відповідальності повинно відбуватися у разі порушення податкового законодавства безпосередньо платником податків.

Відтак, віднесення позивача до ризикових платників з тих підстав, що підприємство мало господарські відносини із платниками податків, по відношенню до яких податковим органом прийняті рішення про відповідність критеріям ризиковості, потрібно оцінювати критично.

Норми податкового законодавства не ставлять у залежність достовірність даних податкового обліку платника податків від дотримання податкової дисципліни його контрагентами, якщо цей платник (покупець) мав реальні витрати у зв`язку з придбанням товарів (робіт, послуг), призначених для використання у його господарській діяльності. Порушення певними постачальниками товару (робіт, послуг) у ланцюгу постачання вимог податкового законодавства чи правил ведення господарської діяльності не може бути підставою для висновку про порушення покупцем товару (робіт, послуг) вимог закону щодо формування витрат та податкового кредиту, тому платник податків (покупець товарів (робіт, послуг)) не повинен зазнавати негативних наслідків за можливу неправомірну діяльність його контрагента за умови, якщо судом не було встановлено фактів, які свідчать про обізнаність платника податків щодо такої поведінки контрагента та злагодженість дій між ними.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 07.07.2022 у справі № 160/3364/19.

Термін "добросовісний платник", яке вживається у сфері податкових правовідносинах, не передбачає виникнення у платника додаткового обов`язку з контролю за дотриманням його постачальниками правил оподаткування, а сам платник не наділений повноваженнями податкового контролю для виконання функцій, покладених на податкові органи. А відтак платник не може зазнавати негативних наслідків внаслідок діянь інших осіб, що перебувають поза межами його впливу.

При цьому, суб`єкт владних повноважень повинен уникати прийняття невмотивованих висновків, обґрунтованих припущеннями та неперевіреними фактами, а не конкретними обставинами. Несприятливе для особи рішення має бути мотивованим.

Водночас, документального підтвердження обставин, що товариство та/або його контрагенти задіяні у проведенні ризикових операцій, відповідач не надав. Жодних доказів провадження заявником господарської діяльності в умовах та обставинах, котрі характеризуються ознаками недодержання вимог чинного законодавства України, відповідачем не надано.

Додатково слід зазначити, що в спірному рішенні Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області від 26.06.2024 №36199 зазначено дату включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку 14.04.2023, однак це не відповідає дійсності, враховуючи те, що рішення Комісії Головного управління ДПС у Житомирській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку від 14.04.2023 за №1900 (яким було включено позивача до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку) втратило свою чинність згідно з п.6 Порядку 1165 із прийняттям рішення Комісії Головного управління ДПС у Житомирській області від 10.08.2023 №4379.

Крім того, рішення Комісії Головного управління ДПС у Житомирській області від 10.08.2023 №4379 визнано протиправним та скасовано рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 12.07.2024 у справі №240/27711/23, відомості про апеляційне оскарження якого станом на 14.08.2024 (після закінчення строку подання апеляційної скарги та на дату ухвалення судом рішення у цій справі) суду не надано.

Головною рисою індивідуальних актів є їхня конкретність (гранична чіткість), а саме: чітке формулювання конкретних юридичних волевиявлень суб`єктами адміністративного права, які видають такі акти; розв`язання за їх допомогою конкретних, а саме індивідуальних, справ або питань, що виникають у сфері державного управління; чітка визначеність адресата, конкретної особи або осіб; виникнення конкретних адміністративно- правових відносин, обумовлених цими актами; чітка відповідність такого акту нормам чинного законодавства.

Рішення суб`єкта владних повноважень повинно ґрунтуватися на оцінці усіх фактів та обставин, що мають значення. Мають значення, як правило, ті обставини, які передбачені нормою права, що застосовується. Суб`єкт владних повноважень повинен врахувати усі ці обставини, тобто надати їм правову оцінку: прийняти до уваги або відхилити. У разі відхилення певних обставин висновки повинні бути мотивованими, особливо, коли має місце несприятливе для особи рішення.

Принцип обґрунтованості рішення вимагає від суб`єкта владних повноважень враховувати як обставини, на обов`язковість урахування яких прямо вказує закон, так і інші обставини, що мають значення у конкретній ситуації. Для цього він має ретельно зібрати і дослідити матеріали, що мають доказове значення у справі, наприклад, документи, пояснення осіб, тощо.

При цьому, суб`єкт владних повноважень повинен уникати прийняття невмотивованих висновків, обґрунтованих припущеннями та неперевіреними фактами, а не конкретними обставинами. Так само недопустимо надавати значення обставинам, які насправді не стосуються справи. Несприятливе для особи рішення повинно бути вмотивованим.

За приписами ч.1 ст.9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч.1, 2 ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Аналогічна позиція стосовно обов`язку доказування була висловлена Європейським судом з прав людини у п.36 справи "Суомінен проти Фінляндії" (Suominen v. Finland), від 01.07.2003 №37801/97, в якому він зазначив, що хоча національний суд має певну свободу розсуду щодо вибору аргументів у тій чи іншій справі та прийняття доказів на підтвердження позицій сторін, орган влади зобов`язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень (рішення).

Оцінюючи викладені обставини у їх сукупності, суд приходить до висновку, що відповідачем не доведено існування підстав для застосування до позивача пункту 8 Критеріїв ризиковості платників податку з відповідним внесенням до переліку ризикових суб`єктів господарювання, у зв`язку з чим рішення Комісії ГУ ДПС у Тернопільській області про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку від 26.06.2024 №36199, є протиправним та підлягає скасуванню.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на ефективний засіб юридичного захисту) передбачено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження. При цьому, під ефективним засобом (способом) слід розуміти такий, що призводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект.

Таким чином, ефективний спосіб захисту повинен забезпечити поновлення порушеного права, бути адекватним наявним обставинам.

За приписами ч.3 ст.245 КАС України у разі скасування нормативно-правового або індивідуального акта суд може зобов`язати суб`єкта владних повноважень вчинити необхідні дії з метою відновлення прав, свобод чи інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Суд звертає увагу на вимоги п.6 Порядку№1165, згідно якими у разі надходження до контролюючого органу відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Таким чином, належним і ефективним способом захисту порушеного права позивача є саме зобов`язання ГУ ДПС у Тернопільській області виключити ПОГ "Надія" ГО "Вся Україна" з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податків, з урахуванням того, що судом встановлено протиправність оспорюваного рішення про віднесення позивача до цього переліку.

Саме зобов`язання виключити його з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості, є дотриманням судом гарантій на те, що спір між сторонами буде остаточно вирішений і вказане рішення не можливо визнати втручанням у дискреційні повноваження відповідача, оскільки ним такі повноваження були самостійно реалізовані шляхом прийняття оскарженого рішення, яке було предметом судового контролю у межах цієї справи.

Отже, враховуючи встановлені судом обставини справи, оцінивши добуті докази в їх сукупності за правилами ст.90 КАС України та аналізуючи наведені положення законодавства, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

При задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа (ч.1 ст.139 КАС України).

Отже, відповідно до ч.1 ст.139 КАС України, суд присуджує на користь позивача здійснені ним та документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 3028,00 грн. відповідно до платіжного доручення №2742 від 17.07.2024 за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

Керуючись ст.139, 241-246, 250 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Комісії Головного управління ДПС у Тернопільській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 26.06.2024 №36199 про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Зобов`язати Головне управління ДПС у Тернопільській області виключити підприємство об`єднання громадян (релігійної організації, профспілки) "Надія" громадської організації "Вся Україна" з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Тернопільській області в користь підприємства об`єднання громадян (релігійної організації, профспілки) "Надія" громадської організації "Вся Україна" судовий збір в сумі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривень 00 (нуль) копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Згідно із статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повне судове рішення складено 15 серпня 2024 року.

Реквізити учасників справи:

позивач:

- Підприємство об`єднання громадян (релігійної організації, профспілки) "Надія" громадської організації "Вся Україна" (місцезнаходження/місце проживання: вул. Медова, 18, (офіс)2,м. Тернопіль,Тернопільський р-н, Тернопільська обл.,46008 код ЄДРПОУ/РНОКПП НОМЕР_1 );

відповідач:

- Головне управління ДПС у Тернопільській області (місцезнаходження/місце проживання: вул. Білецька, 1,м. Тернопіль,Тернопільська обл., Тернопільський р-н,46003 код ЄДРПОУ/РНОКПП 44143637);

Головуючий суддяМандзій О.П.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.08.2024
Оприлюднено19.08.2024
Номер документу121033375
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них бюджетного відшкодування з податку на додану вартість

Судовий реєстр по справі —500/4569/24

Ухвала від 22.08.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Рішення від 14.08.2024

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Рішення від 14.08.2024

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 08.08.2024

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні