Ухвала
від 19.08.2024 по справі 906/854/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"19" серпня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/854/24

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви

Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

до 1. Фермерського господарства" М-Фарм"

2. ОСОБА_1

про стягнення 1833118,17 грн,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернулося до суду з позовом про стягнення солідарно з Фермерського господарства "М-Фарм" та ОСОБА_1 1833118,17 грн., з яких: 883719,28 грн. заборгованості за кредитом, 65679,61 грн. заборгованості за відсотками, 883719,28 грн. заборгованості перед державою за зворотною вимогою за сплаченою гарантією.

Ухвалою суду від 13.08.2024р. позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення виявлених судом недоліків.

15.08.2024р. від позивача надійшла заява про усунення недоліків та відповідні докази, які вказують про виконання позивачем вказаних судом недоліків.

Згідно ч.3 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Оскільки позивач в установлений судом строк усунув недоліки, позовну заяву необхідно прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно п.4 ч.2 ст.176 ГПК України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, зокрема, зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до ч.3 ст.12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи предмет позову, зміст спірних правовідносин, категорію справи, обсяг та характер доказів, розгляд справи слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

В позовній заяві позивач виклав обставини щодо залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Міністерство фінансів України, яке є гарантом за договором про надання державної гарантії на портфельній основі.

За правилами ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Підставою участі третіх осіб у справі є їх юридична заінтересованість, яка грунтується на матеріально-правових відносинах з однією із сторін даної цивільної справи.

Матеріальною підставою залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, є обгрунтоване припущення, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

В той же час, судове рішення може вплинути на права або обов`язки третьої особи, якщо між цією третьою особою і стороною, на боці якої вона бере участь у справі, існують певні правовідносини (права і обов`язки), які за наслідками вирішення справи можуть змінитися або припинитися, або якщо на підставі рішення суду між стороною і третьою особою виникнуть нові правовідносини (права і обов`язки).

У вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Оскільки предметом позову є стягнення заборгованості за кредитним договором, в тому числі стягнення заборгованості за сплаченою гарантією Міністерством фінансів України, що діє від імені держави за дорученням Кабінету Міністрів України (на підставі договору про надання державної гарантії на портфельній основі), тому суд дійшов висновку що рішення суду у даній справі може вплинути на права Міністерства фінансів України щодо позивача, яке суд залучає до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 50, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні позивача: Міністерство фінансів України ( 04071, Київ, вул. Грушевського, 12/2, код ЄДРПОУ 00013480).

4. Підготовче засідання призначити на "19" вересня 2024 р. о 16:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 401 .

5. Позивачу роз`яснити право на подачу відповіді на відзив, згідно ст. 166 ГПК України у строк протягом п`яти днів з дати отримання відзиву.

6. Відповідачам подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Звернути увагу відповідачів, що копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана позивачу та третій особі одночасно з надісланням відзиву до суду.

7. Встановити відповідачам строк для подання заперечень на відповідь на відзив із урахуванням вимог ст.167 ГПК України, у строк протягом трьох днів з дати отримання відповіді на відзив.

8. Міністерству фінансів України протягом п`яти днів з дня отримання відзивів надати суду пояснення до позову та відзивів, в яких викласти свої аргументи та міркування.

9. Сторонам протягом п`яти днів з дня отримання пояснення третьої особи надати свою відповідь.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Сікорська Н.А.

1 - до справи ;

2 -відповідачу 2 (рек.з пов., РНОКПП НОМЕР_1 ; на ел. адресу: ІНФОРМАЦІЯ_1 )

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення19.08.2024
Оприлюднено20.08.2024
Номер документу121071323
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —906/854/24

Ухвала від 19.08.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 13.08.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні