Ухвала
від 16.08.2024 по справі 401/2325/24
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.08.2024

У Х В А Л А

Справа № 401/2325/24 Провадження № 2/401/1583/24

16 серпня 2024 року місто Світловодськ

Суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Андріянова С.М., ознайомившись із матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області та до Другої Світловодської державної нотаріальної контори Кіровоградської області про встановлення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до відповідачів в якомупросить суд визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , фактичне місце проживання/перебування: АДРЕСА_1 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном в шість місяців з дня набрання рішенням законної сили.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що встановлено рішенням Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 20.06.2024 року. У відповідності до інформаційної довідки зі спадкового реєстру № 76518754 від 08.04.2024 року, після ОСОБА_3 спадкова справа не зареєстрована. Відповідно до довідки Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, зазначено, що гр. ОСОБА_3 , дійсно була виділена земельна ділянка № НОМЕР_2 загальною площею 4,47 га, відповідно до схеми поділу земель колективної власності на земельні частки (паї) бувшого СВК «Колос». Після звернення до нотаріальної контори позивач отримала роз`яснення про необхідність звернення до суду для поновлення строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом позову є визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, що складається із земельної ділянки № НОМЕР_2 загальною площею 4,47 га, яка знаходиться на території Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Крім того, спадкодавець ОСОБА_3 померла в селі Косівка Олександрійського району Кіровоградської області. Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не зареєстрована і відповідно жодна із нотаріальних контор не надавала позивачу відмову в прийнятті заяви про прийняття спадщини.

Суд, вивчивши матеріали позовної заяви, дійшов висновку про необхідність передачі цивільної справи за територіальною підсудністю до іншого суду, з огляду на наступне.

Статтею 30 ЦПК Українивстановлена виключна підсудність, зокрема в частині 1 цієї статті зазначено, що позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

На позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини поширюються правила виключної підсудності і вони пред`являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна.

З матеріалів справи вбачається, що позивач просить суд встановити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини. Спадковим майном є земельна ділянка № НОМЕР_2 загальною площею 4,47 га, яка розташована на території Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Таким чином,суддя приходитьдо висновку, що дана позовна заява не підсудна Світловодському міськрайонному суду Кіровоградської області, а тому підлягає передачі за територіальною підсудністю до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області (м. Олександрія, вул. Першотравнева, 30 (дільниця 1 суду - вул. Г. Сокальського, 76).

Керуючись ст.ст.30, 31 ЦПК України, статтями258 - 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Передати позовну заяву ОСОБА_1 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, Другої Світловодської державної нотаріальної контори Кіровоградської області про встановлення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини, разом з додатками, на розгляд до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області (м. Олександрія, вул. Першотравнева, 30 (дільниця 1 суду - вул. Г. Сокальського, 76 ).

Передачу справи до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області здійснити не пізніше 5-ти днів після закінчення строку на оскарження даної ухвали, а в разі подання скарги не пізніше 5-ти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Кропивницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Світловодського міськрайонного

суду Кіровоградської області С.М. Андріянова

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.08.2024
Оприлюднено21.08.2024
Номер документу121088120
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —401/2325/24

Ухвала від 16.08.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні