Ухвала
від 22.08.2024 по справі 991/7718/24
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/7718/24

Провадження 1-кс/991/7751/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2024 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , перевіривши матеріали за скаргою директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Росер» ОСОБА_2 на бездіяльність детектива, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

установив:

До Вищого антикорупційного суду надійшла вказана скарга, в якій ОСОБА_2 просить:

визнати протиправними дії АТ «Укрзалізниця», шляхом тиску адміністративним важелем на судову систему України, що вважається корупційним кримінальним правопорушенням;

зобов`язати внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 191, 369-2, 364, КК України, надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого та невідкладно розпочати за цією заявою досудове розслідування;

скасувати рішення у справах № 911/465/21, № 911/2400/23.

Дослідивши матеріали скарги слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності (ч. 1 ст. 304 КПК України).

Загальні положення щодо перебігу процесуальних строків передбачені в ст. 115 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Встановлено, що 24.03.2023 директор ТОВ «Росер» ОСОБА_2 звернувся, у тому числі, до Національного антикорупційного бюро України, із листом, у якому просив притягнути до відповідальності державних службовців та посадових осіб, причетних до обставин, викладених у зверненні, що підтверджується копією листа-звернення № 02/03 від 24.03.2023.

Отже, з урахуванням положень ч. 1 ст. 214 КПК України, відомості за цією заявою мали б бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань не пізніше 27.03.2023, а скарга на бездіяльність органу досудового розслідування, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, мала б бути подана не пізніше 06.04.2023.

Натомість, директор ТОВ «Росер» ОСОБА_2 19.08.2024 звернувся до Вищого антикорупційного суду із скаргою на бездіяльність детектива, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, тобто, з порушенням строків, визначених ст. 304 КПК України. Питання про поновлення строку звернення до слідчого судді зі скаргою захисник не порушує.

Згідно із п. 3 ч. 2 ст. 304 КПК України скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що скаргу належить повернути особі, яка її подала.

Керуючись ст. 2, 7, 303-304, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Скаргу директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Росер» ОСОБА_2 на бездіяльність детектива, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення - повернути особі, яка її подала.

Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом п`яти днів з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення22.08.2024
Оприлюднено26.08.2024
Номер документу121164291
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —991/7718/24

Ухвала від 03.09.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 03.09.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні