Ухвала
від 03.09.2024 по справі 991/7718/24
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

справа № 991/7718/24

провадження №11-сс/991/607/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2024 року м.Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

особи, яка подала апеляційну скаргу ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Києві апеляційну скаргу директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Росер» ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22 серпня 2024 року про повернення скарги,

ВСТАНОВИЛА:

Зміст оскаржуваного рішення і встановлені судом обставини.

18 серпня 2024 року директор ТОВ «Росер» ОСОБА_5 засобами поштового зв`язку звернувся до слідчого судді Вищого антикорупційного суду із скаргою на бездіяльність детектива Національного антикорупційного бюро (далі - НАБУ), яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22 серпня 2024 року скаргу повернуто особі, яка її подала, як таку, що подана після закінчення передбаченого ч.1 ст.304 КПК строку для її подання, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку.

Вимоги апеляційної скарги та узагальнені доводи особи, яка її подала.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, директор ТОВ «Росер» ОСОБА_5 звернувся з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на положення ст.214 КПК, просив скасувати ухвалу слідчого судді від 22 серпня 2024 року, постановити нову ухвалу, якою зобов`язати детектива НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 191, 369-2, 364, КК, надати витяг з ЄРДР, пам`ятку про процесуальні права та обов`язки потерпілого та невідкладно розпочати за цією заявою досудове розслідування, визнати протиправними дії АТ «Укрзалізниця» шляхом тиску адміністративним важелем на судову систему України, що вважається корупційним кримінальним правопорушенням, скасувати рішення у справах №911/465/21, №911/2400/23.

Позиції учасників судового провадження.

В судовому засіданні ОСОБА_5 підтримав подану апеляційну скаргу та просив її задовольнити, вважав за можливе провести апеляційний розгляд за відсутності прокурора.

Прокурор, будучи належним чином повідомленими про дату, час і місце апеляційного розгляду, у судове засідання не з`явився, про поважні причини свого неприбуття суд не повідомив.

З урахуванням позиції особи, яка подала апеляційну скаргу, приймаючи до уваги значно скорочені у порівнянні із загальним порядком строки апеляційного перегляду ухвал слідчого судді (ч.2 ст.422 КПК), колегія суддів на підставі ч.4 ст.405 КПК вважала за можливе провести розгляд апеляційної скарги за відсутності прокурора.

Мотиви суду.

Відповідно до ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.

Статтею 24 КПК законодавчо передбачено гарантоване право кожного на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до п.18 ч.1 ст.3 КПК слідчий суддя наділений повноваженнями судового контролю у кримінальному провадженні.

Здійснення такого контролю шляхом прийняття рішень за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, визначено главою 26 КПК.

На досудовому провадженні згідно з п.1 ч.1 ст.303 КПК можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, при цьому за вимогами ст.304 КПК передбачено, що слідчому судді серед іншого належить встановити чи подана скарга у передбачений положеннями КПК строк.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені ч.1 ст.303 КПК, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії (ч.1 ст.304 КПК).

За вимогами п.3 ч.2 ст.304 КПК скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Як встановлено слідчим суддею та вбачається з матеріалів провадження, 24 березня 2023 року директор ТОВ «Росер» ОСОБА_5 звернувся, у тому числі, до НАБУ, із листом, у якому просив притягнути до відповідальності державних службовців та посадових осіб, причетних до обставин, викладених у зверненні, що підтверджується копією листа-звернення №02/03 від 24 березня 2023 року.

Отже, з урахуванням положень ч.1 ст.214 КПК, відомості за цією заявою мали б бути внесені до ЄРДР не пізніше 25 березня 2023 року, а скарга слідчому судді на бездіяльність органу досудового розслідування, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, мала б бути подана не пізніше 04 квітня 2023 року. Натомість, директор ТОВ «Росер» ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді зі скаргою 18 серпня 2024 року, тобто, скарга подана з пропуском встановленого ч.1 ст.304 КПК десятиденного строку на оскарження відповідної бездіяльності, при цьому у поданій скарзі особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку.

За таких обставин пропуск строку та відсутність клопотання про його поновлення є підставою для повернення скарги відповідно до п.3 ч.1 ст.304 КПК.

За результатами апеляційного розгляду колегія суддів не вбачає невідповідності ухвали слідчого судді про повернення скарги процесуальним нормам КПК.

В апеляційній скарзі містяться також інші аргументи, які не потребують детального аналізу колегії суддів та не мають будь-якого вирішального значення в цьому провадженні.

Відтак, під час постановлення оскаржуваної ухвали слідчим суддею повністю дотримано вимоги процесуального законодавства, порушень норм КПК, які могли б стати підставою для скасування рішення слідчого судді, в тому числі за викладеними в апеляційній скарзі вимогами та обставинами колегією суддів не встановлено, у зв`язку з чим оскаржувана ухвала слідчого судді є законною, обґрунтованою та такою, що підлягає залишенню без змін, а відтак вимоги апеляційної скарги підлягають залишенню без задоволення.

Разом з тим, повернення скарги слідчим суддею відповідно до положень ч.7 ст.304 КПК не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді в порядку, передбаченому цим Кодексом.

На підставі наведеного, керуючись ст.404, 405, 407, 419, 422, 532 КПК, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22 серпня 2024 року про повернення скарги залишити без змін.

Ухвала є остаточною, набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудАпеляційна палата Вищого антикорупційного суду
Дата ухвалення рішення03.09.2024
Оприлюднено09.09.2024
Номер документу121431311
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —991/7718/24

Ухвала від 03.09.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 03.09.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Семенников О. Ю.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні