Ухвала
від 27.08.2024 по справі 583/2176/24
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/2176/24

1-кс/583/1271/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" серпня 2024 р. слідча суддя Охтирського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Охтирказаяву захисника підозрюваного ОСОБА_3 про відвід слідчої СВ Охтирського РВП ГУНП у Сумській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 42023202520000081 від 26.09.2023,

установила:

15.08.2024 до суду надійшла зазначена заява захисника підозрюваного ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_3 , згідно з якою останній просить відвести слідчу СВ Охтирського РВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 від участі у кримінальному провадженні № 42023202520000081 від 26.09.2023 на підставі п. 3 ч. 1 ст. 77 КПК України, а саме через наявність інших обставин, які викликають сумніви в неупередженості слідчої.

Вимоги за заявою вмотивовані тим, що у провадженні Охтирського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області перебуває кримінальне провадженні № 42023202520000081 від 26.09.2023, в межах якого 10.05.2024 ОСОБА_5 повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України, постановою керівника Охтирської окружної прокуратури ОСОБА_6 від 03.07.2024 продовжено строки досудового розсування по кримінальному провадженню № 42023202520000081 від 26.09.2023 на строк до трьох місяців, тобто до 10.08.2024 включно, який в подальшому не було продовжено, отже, на переконання захисника, на даний час строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні закінчився, однак, слідча по вказаному кримінальному провадженню ОСОБА_4 , звернулася з клопотанням про відсторонення ОСОБА_5 від посади, незважаючи на те, що строку досудового розслідування по даному кримінальному провадженню сплинув 10.08.2024, що, на думку заявника, свідчить про упередженість слідчої.

У судове засідання заявник не з`явився, про розгляд його заяви про відвід повідомлений у встановленому законом порядку, що не перешкоджає розгляду заяви. У зв`язку з чим фіксування судового процесу технічним засобом не здійснювалося.

Вивчивши заяву та додані до неї матеріали, слідча суддя виходить з наступного.

Згідно вимог п. 18 ч. 1ст. 3 КПК Українидо повноважень слідчого судді належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно дост. 77 КПК Українислідчий не має права брати участь у кримінальному провадженні: 1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, членом сім`ї або близьким родичем сторони, заявника, потерпілого, цивільного позивача або цивільного відповідача; 2) якщо він брав участь у цьому ж провадженні як слідчий суддя, суддя, захисник або представник, свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах кримінального провадження або існують інші обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості.

За приписами ч. 3, ч. 5 ст. 80 КПК Українизаяви про відвід можуть бути заявлені як під час досудового розслідування, так і під час судового провадження. Заяви про відвід під час досудового розслідування подаються одразу після встановлення підстав для такого відводу. Заяви про відвід під час судового провадження подаються до початку судового розгляду. Подання заяви про відвід після початку судового розгляду допускається лише у випадках, якщо підстава для відводу стала відома після початку судового розгляду. Відвід повинен бути вмотивованим.

В рішеннях Європейського суду з прав людини по справам «Тимошенко проти України», «Ходорковський проти Росії» зазначено, що структура Конвенції ґрунтується на презумпції добросовісності дій органів державної влади країн - учасниць. Дійсно, будь-яка державна політика чи окремий захід може мати «прихований мотив», а презумпція добросовісності є спростованою. Однак, заявник, який стверджує, що його права і свободи були обмежені з неналежних підстав, повинен переконливо довести, що справжня мета державних органів була не такою, як її було проголошено (або яка може обґрунтовано припускатись, виходячи з контексту). Простої підозри про те, що державні органи користувались своєю владою для іншої мети, ніж та, що передбачена Конвенцією, недостатньо, щоб довести порушення статті 18 Конвенції.

Положеннями ч. 2ст. 19 Конституції Українизакріплено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України.

Пунктом 17 ч. ч. 1 ст. 3 КПК Українивизначено, що слідчий службова особа органу Національної поліції, уповноважена в межах компетенції, передбаченої цим Кодексом, здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень.

Статтею 40 КПК Українивизначено, що слідчий, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цьогоКодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється.

Згідно з Керівними принципами ООН щодо ролі обвинувачів, прийнятих восьмим Конгресом ООН із запобігання злочинності і поводження з правопорушниками (Гавана, Куда, 27 серпня - 7 вересня 1990 року), обвинувачі відповідно до закону виконують свої обов`язки справедливо, поважають і захищають людську гідність й захищають права людини, сприяючи тим самим забезпеченню належного процесу і безперебійного функціонування системи кримінального правосуддя. При виконанні своїх обов`язків обвинувачі виконують свої функції неупереджено та уникають будь-якої дискримінації на основі політичних переконань, соціального походження, раси, культури, статі або будь-якої іншої дискримінації; захищають державні інтереси, діють об`єктивно, належним чином враховують становище підозрюваного та жертви і звертають увагу на всі обставини, що мають відношення до справи, незалежно від того, вигідні чи невигідні вони для підозрюваного (п. 12, п. 13).

Таким чином, норми чинного кримінального процесуального законодавства не містять переліку ознак, які б розкривали сутність поняття «упередженості», таке визначення як «інші обставини, які викликають сумніви у неупередженості» є оціночним, використання його залежить від правосвідомості особи, яка його застосовує та з`ясовує його сутність, виходячи зі свого внутрішнього переконання. Тобто, за змістом вказаної процесуальної норми, у зв`язку з виникненням певних обставин, слідчий або група слідчих можуть бути усунуті від участі у кримінальному провадженні, оскільки через таке відсторонення виключається можливий вплив на досудове розслідування будь-яких об`єктивних чи суб`єктивних чинників.

Наведене дає підстави для висновку про те, що для встановлення наявності/відсутності упередженості слідчої суду необхідно визначити, чи існують очевидні факти, що можуть поставити під сумнів її безсторонність, зважаючи на її безпосередню поведінку та надати оцінку реальним діям слідчого під час розгляду конкретної справи. Отже, лише після встановлення фактів у її поведінці, які можна було б кваліфікувати як прояв упередженості, можливо ставити під сумнів її безсторонність, інакше будь-який судовий процес можна було б перетворити у безкінечний ланцюг недовіри до учасників та зміни його складу.

Обґрунтовуючи вимоги за заявою про відвід слідчій захисник посилається на упередженість слідчої ОСОБА_4 при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023202520000081 від 26.09.2023, оскільки остання приймає процесуальні рішення поза межами строку досудового розслідування.

При цьому слідча суддя, оцінюючи зазначені доводи захисника, приходить до висновку, що викладені обставини не свідчать саме про упередженість слідчої у вищевказаному кримінальному провадженні, оскільки зводяться до незгоди з процесуальною поведінкою та процесуальними рішеннями слідчої.

Слідча суддя вважає за доцільне наголосити на тому, що вмотивованість відводу означає, перш за все, спроможність представлених заявником аргументів обґрунтувати сумніви у неупередженості прокурора, можливість впливу вказаних факторів (підстав) на вирішення даної справи або об`єктивну неможливість його участі в цьому провадженні. Будь-який учасник кримінального провадження може не погоджуватися з вчиненими діями або постановленими рішеннями прокурора і оцінювати їх з позиції свого процесуального статусу і власного процесуального інтересу. Однак тлумачення таких дій і рішень у сенсі підстав для відводу має базуватися не лише на власному переконанні в їх умисній необ`єктивності, а й на фактичних обставинах, за допомогою яких відповідні обставини стануть очевидними і для суду, який розглядає заяву про відвід.

Разом з тим незгода сторони кримінального провадження з процесуальними діями чи бездіяльністю слідчої за умови відсутності об`єктивних даних, які б свідчили про її упередженість до будь-якого зі сторін провадження, не є підставою для відводу.

Існування будь-яких інших підстав, передбаченихст. 77 КПК України, для відводу слідчої також не встановлено.

Враховуючи викладене, з огляду на те, що заявлений відвід слідчій ґрунтується виключно на оціночних судженнях захисника та не містить об`єктивно підтверджених відомостей про існування обставин, які викликають обґрунтовані сумніви у її неупередженості, тоді як сама по собі незгода учасників провадження з процесуальними діями слідчої не є підставою для відводу, слідча суддя приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення заяви захисника про відвід слідчій.

Керуючись ст.ст.77,81,376 КПК України, слідча суддя -

постановила:

Відмовити у задоволенні заяви захисника підозрюваного ОСОБА_3 про відвід слідчої СВ Охтирського РВП ГУНП у Сумській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 42023202520000081 від 26.09.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено 30.08.2024.

Слідча суддя Охтирського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення27.08.2024
Оприлюднено02.09.2024
Номер документу121284714
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відвід слідчого, дізнавача

Судовий реєстр по справі —583/2176/24

Ухвала від 26.08.2024

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Савєльєва А. І.

Ухвала від 02.09.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 02.09.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 02.09.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 30.08.2024

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Ухвала від 30.08.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Ухвала від 27.08.2024

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Ухвала від 26.08.2024

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Філонова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні