Ухвала
від 30.08.2024 по справі 752/1636/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/1636/20

Провадження №: 2-аво/752/2/24

У Х В А Л А

Про задоволення заяви про самовідвід

30 серпня 2024 року Голосіївський районний суд міста Києва у складі головуючої судді Митрофанової А.О., розглянувши у письмовому провадженні питання про самовідвід судді Голосіївського районного суду міста Києва Митрофанової А.О. в адміністративній справі № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24),

ВСТАНОВИВ:

До Голосіївського районного суду міста Києва надійшла заява ОСОБА_1 про виправлення описки в рішенні суду.

Відповідно до частини першої статті 39 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАСУ) за наявності підстав, зазначених у статтях 36-38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Згідно пункту 5 частини першої статті 36 КАСУ Суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу):у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

Дослідивши документи, долучені до заяви, вважаю за необхідне заявити собі самовідвід у вказаній справі з таких підстав.

Частиною першою статті 31 КАСУ передбачено, що Визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-комунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 18 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Відповідно частини тринадцятої цієї ж статті Справа, розгляд якої розпочато одним суддею чи колегією суддів, повинна бути розглянута цим самим суддею чи колегією суддів, за винятком випадків, які унеможливлюють участь судді у розгляді справи, та інших випадків, визначених цим Кодексом.

У частині першій статті 32 КАСУ зазначено, що усі адміністративні справи в суді першої інстанції, крім випадків, встановлених цим Кодексом, розглядаються і вирішуються суддею одноособово.

У абзаці 4 підпункту 2.3.44. пункту 2.3. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України № 30 від 26 листопада 2010 року (з змінами та доповненнями) зазначено, що раніше визначеному в судовій справі головуючому судді (судді-доповідачу) передаються також судові справи, що надійшли для вирішення питання про прийняття додаткового судового рішення, виправлення описок та помилок, роз`яснення судового рішення, повернення судового збору.

Згідно підпункту 2.3.47. пункту 2.3. Положення у разі відсутності раніше визначеного в судовій справі головуючого судді (судді-доповідача) у випадках, передбачених підпунктами 2.3.44-2.3.46 пункту 2.3 цього Положення, такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу за правилами, визначеними Засадами використання автоматизованої системи документообігу суду.

Так, підпунктами 2.3.49.-2.3.50. пункту 2.3. Положення передбачено, що повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями застосовується у випадках визначених законом, а також з метою заміни одного, декількох суддів, всього складу суду, збільшення складу суду в порядку, визначеному підпунктами 2.3.4, 2.3.23 цього Положення. Винятково у разі, коли суддя (судді) у передбачених законом випадках не може (не можуть) продовжувати розгляд справи, невирішені судові справи передаються для повторного автоматизованого розподілу за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов`язки), що додається до матеріалів справи.

У підпункті 2.3.53 пункту 2.3. Положення зазначено, що результатом повторного автоматизованого розподілу судової справи є протокол повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями відповідного суду (додаток 13), що автоматично створюється автоматизованою системою. Одночасно з протоколом автоматизованою системою автоматично формується звіт про повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями відповідного суду. Звіт містить такі відомості: дата та час початку повторного автоматизованого розподілу; єдиний унікальний номер судової справи; номер провадження (за наявності); категорія судової справи (за наявності); коефіцієнт складності судової справи (за наявності); інформація про учасників судового процесу (кримінального провадження); інформація щодо визначення повноважень суддів; інформація про визначення головуючого судді (судді-доповідача) за випадковим числом; інформація про визначення складу колегії суддів; підстави проведення повторного автоматизованого розподілу; версія автоматизованої системи; час закінчення повторного автоматизованого розподілу; тривалість автоматизованого розподілу.

Як вже було зазначено, відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи суддями від 13 серпня 2024 року для розгляду заяви про виправлення описки в рішенні суду у адміністративній справі № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24) визначено суддю Голосіївського районного суду міста Києва Митрофанову А.О.

При цьому, для розгляду вказаної вище адміністративної справи по суті визначено суддю Голосіївського районного суду міста Києва Мазура Ю.Ю., під головуванням якого ухвалено рішення суду (основне).

Варто уваги, що 13 серпня 2024 року для розгляду заяви про виправлення описки в рышенны суду визначено суддю Мазура Ю.Ю., про що свідчить протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 13 серпня 2024 року, повторний розподіл цієї заяви 13 серпня 2024 року здійснено на підставі розпорядження Т.в.о. Керівника Голосіївського районного суду міста Києва Яворської О.С. від 13 серпня 2024 року № 806, у зв`язку з перебування головуючого судді Мазура Ю.Ю. у відпустці.

Водночас, слід зазначити, що судді, які приймали участь у повторному розподілі заяви у справі № 752/1636/20, є Митрофанова А.О. та Ольшевська І.О. , судді Кокошко О.Б. та Чекулаєв С.О. до участі у розподілі не включені, у зв`язку з відсутністю в них спеціалізації.

Так, згідно рішення зборів суддів Голосіївського районного суду міста Києва від 19 липня 2024 року визначено спеціалізацію з розгляду категорій справ суддям Голосіївського районного суду міста Києва, зокрема, Кокошку О.Б. та Чекулаєву С.О. визначено спеціалізацію з розгляду цивільних та адміністративних справ та матеріалів.

Наведене в сукупності свідчить, що інформація щодо відсутності у суддів Кокошка О.Б. та Чекулаєва С.О. спеціалізації з розгляду цивільних справ є такою, що не відповідає дійсності.

Тобто, заяву про виправлення описки в рішенні суду у справі № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24) повторно розподілено з порушенням Засад використання автоматизованої системи документообігу суду, відповідно, порушено порядок визначення судді для розгляду справи.

З огляду на порушення порядку проведення повторного авторозподілу судової справи між суддям, суддя Голосіївського районного суду міста Києва Митрофанова А.О. заявила самовідвід від розгляду даної адміністративної справи № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24).

Дослідивши заяву про самовідвід, яка мотивована порушенням порядку визначення судді для розгляду справи, з метою для уникнення підстав, які могли б викликати сумнів у неупередженості в розгляді даної справи, суд дійшов висновку про обгрунтованість цієї заяви та, відповідно, наявність правових підстав для її задоволення

Керуючись статтями 36, 39, 40, 258-269 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В :

1. Заяву судді Голосіївського районного суду міста Києва Митрофанової А.О. про самовідвід від розгляду заяви ОСОБА_1 про виправлення описки в рішенні суду у адміністративній справі № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24) - задовольнити.

2. Відвести суддю Голосіївського районного суду міста Києва Митрофанову А.О. від розгляду адміністративної справи № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24).

3. Передати адміністративну справу № 752/1636/20 (провадження № 2-аво/752/2/24) на автоматичний розподіл для визначення судді для її розгляду в порядку статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили згідно статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя А.О. Митрофанова

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.08.2024
Оприлюднено02.09.2024
Номер документу121294395
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про виправлення помилки у судовому рішенні

Судовий реєстр по справі —752/1636/20

Ухвала від 30.08.2024

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 30.08.2024

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Рішення від 11.06.2024

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 10.07.2023

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 02.09.2020

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 30.01.2020

Адміністративне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні