Ухвала
від 04.09.2024 по справі 911/2061/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" вересня 2024 р. м. Київ Справа № 911/2061/24

Суддя Сокуренко Л.В., розглянувши

позовну заяву Бориспільської міської ради (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, буд. 72)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Центр» (49075, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Сподівань, буд. 151-А)

про розірвання договору оренди землі та стягнення 11 303,90 грн

ВСТАНОВИВ:

Бориспільська міська рада звернулась до Господарського суду Київської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Центр» про розірвання договору оренди землі та стягнення 11 303,90 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов договору оренди землі б/н від 21.04.2004, в частині сплати орендних платежів. У зв`язку із чим позивачем подано зазначену позовну заяву до відповідача про розірвання договору оренди землі та стягнення 11 303,90 грн основного боргу.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 09.08.2024 позовну заяву Бориспільської міської ради залишено без руху; встановлено Бориспільській міській раді строк на усунення недоліків позовної заяви не пізніше 10 днів з дня вручення зазначеної ухвали; встановлено Бориспільській міській раді спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду:

- докази реєстрації Бориспільською міською радою електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (системі «Електронний суд»);

- копії «додаток до листа ГУ ДПС щодо неналежного виконання орендарями умов договору», виготовлену в копії належної якості.

16.08.2024 до канцелярії суду від позивача надійшла заява про виправлення недоліків позовної заяви.

В заяві про виправлення недоліків позивач стверджує, що Бориспільська міська рада намагається створити/зареєструвати «Електронний кабінет» в системі ЄСІТС, проте станом на дату подання позовної заяви існує технічна проблема щодо такої реєстрації, оскільки міського голову мобілізовано до лав ЗСУ з 04.09.2023 і повноваження виконує секретар міської ради.

У підтвердження неможливості здійснення реєстрації електронного кабінету позивачем надано листування із Державною судовою адміністрацією України та Державним підприємством «Центр судових сервісів».

Відсутність зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС також підтверджується відповіддю від 03.09.2024 № 3370039, сформованої засобами підсистеми ЄСІТС «Електронний суд», з якої вбачається відсутність зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС Бориспільської міської ради, перевірка здійснювалася за вказаним кодом ЄДРПОУ: 04054903.

Згідно з ч. 3 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України передбачено, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Отже, Рада зобов`язана зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС.

Відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв`язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар відповідної сільської, селищної, міської ради, крім випадків дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови відповідно до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» або Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Секретар сільської, селищної, міської ради тимчасово здійснює зазначені повноваження з моменту дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови і до моменту початку повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на позачергових виборах відповідно до закону, або до дня відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на чергових місцевих виборах.

Із доданого до заяви про усунення недоліків листування ради із Державною судовою адміністрацією України, Державним підприємством «Інформаційні судові системи», Державним підприємством «Центр судових сервісів» вбачається, що існує можливість реєстрації Радою електронного кабінету в системі ЄСІТС.

При цьому слід зазначити, що Господарський процесуальний кодекс України не містить положень, які б дозволяли Раді звертатися із позовною заявою без реєстрації Радою електронного кабінету в системі ЄСІТС, або її окремій підсистемі (модулі).

Враховуючи все вищенаведене у сукупності, господарський суд зазначає, що станом на 04.09.2024, позивачем не усунуто недоліки позовної заяви в повному обсязі.

В ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України визначено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За змістом ч. 6 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

У зв`язку з перебуванням судді Сокуренко Л.В., у період з 12.08.2024 по 29.08.2024, у щорічній відпустці, питання про повернення позовної заяви вирішується після виходу судді з відпустки.

Водночас, суд звертає увагу, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Положеннями ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Враховуючи викладене, керуючись ч. ч. 4, 6 ст. 174, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Київської області -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву (з доданими до неї документами) Бориспільської міської ради повернути заявнику без розгляду.

2. Згідно з ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Дана ухвала може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Л.В. Сокуренко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.09.2024
Оприлюднено06.09.2024
Номер документу121382522
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2061/24

Ухвала від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 09.08.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні